Sparebankstiftelsen DNB

- DNT-familien skal være klar når hverdagen er tilbake

DNT vil at flest mulig skal få oppleve glede i naturen, og med 10 millioner i støtte kan hyttene gjøres klare til innrykk.

- DNT-familien skal være klar for å ta med Norge på tur når hverdagen er tilbake, sier Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i DNT Foto: Marius Dalseg Sætre, DNT
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Den Norske Turistforening (DNT) er Norges største friluftslivsorganisasjon, med 500 hytter over hele landet.

- DNTs hytter og ruter er vår viktigste arena for aktivitet og tilhører fellesskapet. De er åpne for alle og senker terskelen til friluftslivet. Å ta vare på og sikre fortsatt drift av dette unike tilbudet er en formidabel oppgave. Hyttene må ivaretas, forbedres og påbygges både på grunn av tidens tann og på grunn av nye krav og forskrifter, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

Nå har Sparebankstiftelsen DNB bevilget 10 millioner kroner til DNT og vedlikehold av deres hytter.

- Denne tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB er et svært viktig bidrag for å sikre at vedlikeholdsarbeidet på Østlandet kan fortsette, sier Solvang.

START TOPPTUREN HER: Sauabrehytta ligger flott til med en fantastisk utsikt over sørenden av Folgefonna/Sauabreen. Foto: Gunnar Mellem, DNT

Prosjekter til nytte og glede

Sparebankstiftelsen DNB eier 8 prosent av aksjene i DNB, og det er utbyttet fra disse aksjene som utbetales til ulike samfunnsnyttige prosjekter. DNTs sine hytteprosjekter finansieres i stor grad av dugnad og bevilgninger fra støttespillere, og organisasjonen har over flere år fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. 

Bevilgningene har resultert i alt fra Friluftstilbud til barn i skoleferien, historiske vandreruter i fjellet og bygging av nye hytter. For Norges største friluftsorganisasjon er dette viktig støtte for å kunne opprettholde tilbudet til over 300 000 medlemmer.

MEKTIGE LOFOTEN: Start fjellturen rett utenfor Svolvær sentrum og ta pausen på Nøkksetra. Foto: Marius Dalseg Sætre, DNT
Utbyttet fra DNB er det økonomiske fundamentet for Sparebankstiftelsen DNB. Med disse pengene kan vi bidra til et bedre samfunn gjennom å støtte små og store prosjekter
André Støylen

Utfordrende tider

Norges reiseliv er hardt rammet av koronakrisen, også organisasjoner som DNT kjenner godt på konsekvensene. 

- Koronakrisen setter oss alle på store prøver. For oss i Den Norske Turistforening er dette blant de mest alvorlige situasjonene vi har stått i siden foreningen ble stiftet for 152 år siden, sier Dag Terje Klarp Solvang.

TID TIL VEDLIKEHOLD: Koronakrisen har ført til stengte hytter, men vedlikeholdsarbeidet stopper ikke opp. Foto: Eivind Haugstad Kleiven, DNT

Koronakrisen har ført til stengte hytter, avlyst planlagte turer, kurs og arrangementer. Men vedlikeholdsarbeidet stopper ikke opp. Ifølge generalsekretæren vil bestyrere som har fått hyttene stengte og vinter / påskesesongen avlyst, også kunne bidra i arbeidet mens det ikke er gjester.

- Vi har allerede igangsatt to prosjekter som ble stoppet i mars. Lynsikring på Sæteren Gård der vi har vært plaget av at lynnedslag ødelegger elektrisk utstyr, og fullføring av Wenzelhytta i Asker der vi setter i stand en ny hytte på toppen av Vardåsen. Den er både en overnattingshytte og en dagsturhytte. Videre er vi i gang med å vurdere hvordan vi kan bruke bidraget best mulig, og vi regner med å starte flere små og store prosjekter i løpet av våren og forsommeren, sier han.

 - Vår første prioritet nå er å bidra for fullt i arbeidet med å begrense smitte. Det finnes ingen viktigere og mer meningsfull dugnad enn det. 

1. mai åpnet de første DNT-hyttene igjen. Men den ekstraordinære situasjonen krever at du bestiller rom på forhånd og følger smittevernreglene.  

SKJULT PERLE: Det er ikke så mange som har funnet denne lille perlen, så ofte har du hytta og landskapet i Stølsmaradalen helt for deg selv. Foto: Eivind Haugstad Kleiven, DNT

DNT-familien er klar

Solvang forteller at korona-krisen rammer DNT ulikt.

- Noen av våre 57 medlemsforeninger vil tåle bedre en lengre pause i aktivitetene enn andre. For DNT Oslo og omegn er situasjonen akutt. Lokalforeningen vår i Oslo er den største i DNT-familien, og eier halvparten av de 44 betjente hyttene våre. Nå er de viktigste inntektskildene borte. Det er dramatisk, både for DNT Oslo og omegn og for hele organisasjonen. Vi jobber iherdig med å finne løsninger internt i DNT som kan avhjelpe situasjonen.

Nordmenn er fortsatt underlagt restriksjoner for utenlandsreiser og sommerferien vil i år bli norgesferie. Generalsekretæren vil at vi skal huske at det kommer en tid etter dette.

Vi skal tilbake til de sosiale fellesskapene og til aktivitetene som gir livet innhold. Og målet vårt er at DNT-familien skal være klar for å ta med Norge på tur når hverdagen er tilbake.

Han avslutter med en oppfordring:

- Vi opplever at mange som er glade i DNT nå tar kontakt for å spørre hvordan de kan hjelpe. Det setter vi enormt pris på. Vår oppfordring er helt klar: Bli medlem! Det aller viktigste for DNT og andre frivillige organisasjoner er at gamle og nye medlemmer fortsetter å støtte opp om arbeidet vårt. Da skal vi stå klare til å gi naturopplevelser for livet på den andre siden av denne krisen!

Om Sparebankstiftelsen DNB:
  • Stiftelsen eier rundt 8 prosent av aksjene i DNB, og det er utbyttet fra disse aksjene som brukes til ulike samfunnsnyttige prosjekter.
  • Siden oppstarten i 2002, har stiftelsen delt ut over 5 milliarder til gode formål.
  • Hver vår og høst kan det søkes om pengestøtte til lokale tiltak i regi av organisasjoner på Østlandet.
  • Stiftelsen gir også støtte til prosjekter av nasjonal betydning over hele landet.