Sparebankstiftelsen DNB støtter norske korps:
Benjamin (11) spiller klarinett i Mortensrud skolekorps. Syttende mai skal han for første gang spille i barnetoget i Oslo.
Sparebankstiftelsen DNB ser verdien korpsene har for lokalsamfunnene og barn og unge. Stiftelsen har siden oppstarten i 2002 støttet over 600 korps med mer enn 60 millioner kroner til sammen.
Søk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB her
Mortensrud skolekorps er blant korpsene som fikk tildeling denne våren. De fikk 140.000 kroner til instrumenter og marsjseminar.
Marsjseminar har korpset hatt allerede, instrumenter skal de kjøpe. Nå øver de på det de lærte på seminaret – å marsjere og spille samtidig. Det har de gjort hver onsdag fra april. Denne onsdagen deltok også to ridende politier foran i korpset.
Benjamin viser stolt fram klarinetten sin før de begynner å marsjere. Både han og storebroren spiller klarinett i korpset.
Fortell litt om instrumentet ditt?
- Du ser at den har mange knapper, men den er likevel ikke så komplisert å spille på. Du trenger en flis. Den er laget av bambus. Har du ikke den så kan du ikke spille.
Jeg har hørt at det av og til kan komme en pipelyd når noen øver på klarinett.
- Ja, det skjer noen ganger. Det kan skyldes munnstillingen. Jeg har lært at du derfor bør forme munnen som om du sier "iii" når du spiller lyse toner.
Den unge musikanten har ikke alltid spilt klarinett. Etter ett år byttet han til saksofon, men måtte bytte tilbake da han skulle begynte på musikkskole. Der tok de ikke inn saksofonister.
- Jeg fikk bare fem uker til å øve og bytte tilbake til klarinett, men det gikk fint.
Alderen på musikantene i Mortensrud skolekorps stekker seg fra 10 til 19 år. Sara (17) er en av veteranene. Hun har også spilt klarinett, men for to år siden byttet hun til trommer.
- Det er vel det instrumentet de fleste vet hva er. Trommene lager jo så mye lyd, sier hun og ler.
Hvorfor byttet du instrument?
- Jeg synes det begynte å bli litt kjedelig med klarinett, så jeg ville prøve noe nytt.
Hva skjer når dere veteranene blir 19 og ikke får spille i korpset mer?
- De fleste fortsetter med musikk. Noen søker seg inn på musikkstudier, andre fortsetter med musikk på fritiden. Det vil jeg gjøre. Jeg spiller allerede i et band sammen med en venninne i korpset og to andre.
Også Sara har store forventninger til årets 17. mai.
- Det blir først gang jeg spiller trommer i barnetoget. Det blir gøy. Og litt spennende også, for nå driver vi og øver inn noen nye versjoner
Mortensrud skolekorps har blå bukser, hvite skjorter, røde jakker og en tamburmajor som går fremst. Ellers skiller de seg ut fra mange andre korps ved at de ikke spiller så mye marsjer, men heller annen type musikk.
Styreformann i korpset og faren til to av musikantene, Per Christian Pinås, forteller at dirigenten, Egil Hurum, fant på at korpsdeltakerne selv skulle få bestemme hva de skulle spille.
Silly song og Queens Bohemian rhapsody er blant sangene som ble stemt frem. Korpset spiller også When the Sainst og St. Thomas, som er Benjamins favoritter. Og King size, som Saras liker best.
Korpset har de siste årene hatt stor vekst i antall medlemmer. Hovedkorpset teller nå 20 personer. Med aspirantene er de 34. Fordi de er så heldige at en av foreldrene i korpset driver opplæring og rekruttering på aktivitetsskolen (AKS), tror Pinås at de i løpet av få år vil runde 50 medlemmer.
Korpset tar gjerne oppdrag. De spiller fast ved tenning av julegran og utenfor aldershjem og kirker. De spiller gjerne i konformasjoner og brylluper også hvis noen skulle ønske det.
- Vi tar betalt, men ikke mye, fastslår Pinås.