Skal du ut på reise med din firbeinte venn? Slik gjør du reisen så trygg som mulig.
Sommeren er rett rundt hjørnet, og for mange er det ensbetydende med å reise bort. Å reise med kjæledyr krever litt mer forberedelser enn om du reiser på egen hånd. Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind deler sine beste råd for deg som skal reise med dyr.
Skal du ta med kjæledyret ditt til utlandet er det mange hensyn som må tas, og som dyreeier er det ditt ansvar å kjenne til de ulike reglene. Først og fremst må du sjekke hvilke innreisebestemmelser som gjelder dit dere skal reise. Dersom dyret ikke oppfyller kravene ved grensepassering, kan den settes i karantene, og det kan fort bli kostbart, advarer Therese.
– Hvilke krav som stilles varierer fra land til land. Kontakt veterinærmyndighetene i landet du skal til, eller dyrlegen din her i Norge, for å rådføre deg før du drar. Når du kommer tilbake til Norge, må du gå til rød sone i tollen. På Mattilsynet sine nettsider finner du informasjon om hvilke regler som gjelder ved innførsel til Norge, forteller Hofstad-Nilsen.
Dyret trenger også et eget pass utstedt av veterinær. For å få dette stilles det krav om at dyret er ID-merket med mikrochip. I de fleste land stilles det også krav om vaksiner, ormekur og helsekontroll.
– Som et minimum kreves det at dyret er vaksinert mot rabies, med unntak av Sverige. Denne må settes minst 21 dager før avreise. Vær også klar over at det i enkelte land finnes andre alvorlige sykdommer som det ikke er pålagt å vaksinere eller behandle mot, men som det likevel er fare for at kjæledyret ditt kan bli smittet av, opplyser Therese.
Små hunder eller katter kan som regel fraktes i kabinen på flyginger innenfor Schengen og EU. Mens større dyr må sendes med bur i lasterommet. Pass på at buret oppfyller flyselskapets krav, og at kjæledyret ditt har det komfortabelt og trygt.
– I god tid før reisen bør du gjøre kjæledyret ditt vant til å bruke reiseburet. Det minsker sjansen for at dyret blir redd og stresset under reisen. Ta gjerne med et teppe og noen leker den kjenner for å berolige den. Blir den veldig stresset kan du vurdere å gi den naturlig beroligende preparater, men prøv å unngå det, råder Therese.
Skal du ha med kjæledyret på biltur, må den sikres i et transportbur eller i sele. Det kan bety forskjell på liv og død for både dyr og mennesker. Dessuten kan det bli en dyr affære dersom du ikke har sikret kjæledyret ditt forsvarlig. – Mange er ikke klar over at man er pålagt å sikre kjæledyret under transport. Gjør du ikke det kan du bli bøtelagt, opplyser Therese.
Buret må festes og være av solid kvalitet, slik at det tåler en kollisjon. Buret bør plasseres i bagasjerommet, på tvers av kjøreretningen og så tett inntil baksetet som mulig. Det anbefales å bruke et metallbur som ikke er sammenleggbart.
– Sammenleggbare bur er ikke ment til å brukes under transport, og kan klappe sammen ved en bråstopp. Plastbur er heller ikke å anbefale da disse lett kan splintres og skade kjæledyret. Vi anbefaler å bruke et solid metallbur isteden, forteller skadeforebyggeren.
Bur er den beste og sikreste løsningen, men har du ikke plass til bur i bilen, kan du bruke en godkjent hunde- eller kattesele. Disse får du kjøpt i dyrebutikker. Hofstad-Nielsen oppfordrer til å være kritisk ved valg av sele. Den bør være kollisjonstestet og av god kvalitet. Pass også på at selen ikke strekker seg for mye, da kan dyret treffe passasjerene ved en bråstopp.
– Husk også at dyret trenger luftepauser med jevne mellomrom på lengre bilturer. Du bør derfor beregne god tid til turen. Ha også vann tilgjengelig under hele turen, det er ekstra viktig å huske på i sommervarmen, forteller Therese.
Skadeforebyggeren minner om å aldri forlate dyret i bilen – selv ikke for en kort stund. Selv om det er overskyet eller skygge vil temperaturen raskt kunne bli farlig høy inne i bilen, og dyret kan få heteslag.
Tenk deg godt om før du tar med kjæledyret ditt på reise. Reising kan være en stor påkjenning, så kanskje er det bedre å plassere den firbeinte hos venner, familie eller et dyrepensjonat?
Ofte er det beste og tryggeste å få noen både du og dyret kjenner til å passe den. Personen må ifølge dyrevelferdsloven være over 16 år. Spesielt katter er hjemmekjære dyr, og de trives som regel best om de får bo hjemme. Da skal den ha daglig tilsyn.
– Det er ikke greit å sette fram ekstra mat og la katten være alene i lengre perioder. Du bør få en nabo eller bekjent til å besøke den med jevne mellomrom, og se til at katten har det bra. Tar du den likevel med bort, enten på ferie eller hjem til noen andre, må den holdes inne slik at den ikke forsøker å finne veien hjem, sier Therese.
Før overlevering anbefaler Therese at du lager en liste med alt det grunnleggende; matvaner, hvor ofte dyret skal luftes, allergier, kontaktinformasjon til dyrets vanlige veterinær og andre ting du mener dyrepasseren bør vite.
Velger du å plassere den på et dyrepensjonat må du bestille plass i god tid. Besøk gjerne stedet på forhånd for å se om både du og kjæledyret ditt er komfortable der.
– Det er ikke alle dyr som trives på et pensjonat eller en kennel. For noen kan en kennel oppleves som stressende. Det er derfor viktig å se hvordan hunden eller katten din reagerer på omgivelsene, råder Therese.
Før dere setter av gårde har skadeforebygger Therese noen siste tips for å gjøre reisen så smertefri som mulig:
Skulle noe likevel oppstå så er det kjekt å vite at med dyreforsikring i Fremtind så kan du snakke med veterinær over video, uten at det koster deg noe ekstra. Tjenesten er tilgjengelig mellom kl. 07:00 – 24:00, hele året.
– Denne tjenesten er gull verdt når dere er på reise. Uansett hvor du og kjæledyret ditt er, kan dere få hjelp av en dyrlege, sier Therese.
Registrer sak hos Fremtind og kontakt FirstVet for videosamtale. Har du lastet ned appen til FirstVet på forhånd er du sikret rask og enkel tilgang til veterinær om noe skulle skje. Veterinærene hos FirstVet vil kunne si om du må oppsøke en klinikk for videre hjelp.
Hvis kjæledyret ditt skader seg eller blir sykt, er det lurt å ha et dyreapotek tilgjengelig. Da kan du gjøre enkle behandlinger selv.
Du kan kjøpe en førstehjelpspakke hos veterinæren eller i en dyrebutikk, eller du kan sette sammen en selv. Dette bør du ha i dyreapoteket: