Koronakrisen har mange nedsider:

Flere fristes til å tjene penger på å være «muldyr»

DNB merker at flere privatpersoner fristes til å ta imot og videreformidle "skitne" penger mot en fortjeneste.

FOR LETT: - Når du får tilbud om så lettjente penger bør det ringe en bjelle, for da er det som oftest ikke helt lovlig, sier Terje A. Fjeldvær i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 12. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er blitt avdekket fordi banken den siste tiden har mottatt en rekke reklamasjoner fra kunder som har kjøpt og betalt mobiltelefoner eller andre varer, som de ikke har mottatt. Kundene har i etterkant heller ikke klart å oppnå kontakt med selskapene som de handlet med. Selskapene har vist seg å være falske.

- Når vi har gjennomgått kontoene som disse kundene har betalt inn på, har det vist seg at de tilhører privatpersoner som har flere like innbetalinger til samme formål, opplyser leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Terje A. Fjeldvær.

Kundene har betalt til privatpersoner som videresender pengene for kriminelle. De hvitvasker altså dem. Disse privatpersonene er rekruttert til å være det som på fagspråket kaller "muldyr". For videreformidlingen får de en fortjeneste eller provisjon av pengene de mottar på sin konto. 

Viksomheten tiltar i koronaåret

Fjældvær sier at de har sett en økning av muldyrviksomhet i Norge de siste årene, og at denne økningen har tiltatt i år.

- Lav inntekt kjennetegner mange av dem som lar seg rekruttere til å være muldyr, opplyser han.

Straffbart

Bedrageribekjemperen er tydelig på at det kan være straffbart å stille kontoen sin til disposisjon for andre på denne måten, fordi pengene ofte stammer fra straffbare handlinger. DNB anmelder flere av disse sakene til politiet.

- Hvorfor skulle noen med rent mel i posen betale andre for å videreformidle penger?
Terje A. Fjeldvær

- Mange av dem som har jobbet som "muldyr" sier at de ble lurt av profesjonelle bedragere og profesjonelle nettsider til å tro at dette var lovlig virksomhet. Men hvorfor skulle noen med rent mel i posen betale andre for å videreformidle penger? spør  Fjeldvær.

Penger kan i dag overføres tilnærmet gratis i et veletablert finansielt system. 

- Når du får tilbud om så lettjente penger bør det ringe en bjelle, for da er det som oftest ikke helt lovlig, sier han.

Nedenfor ser du eksempel på en dialog mellom "oppdragsgiver" og potensielt "muldyr" i en direktechat:

Foto: DNB