Unge mellom 14 og 24 år lar seg oftest overtale. Men også andre fristes til å ta imot og overføre penger mot en fortjeneste.
Det går fram av en artikkel på svindel.no, som bankene og Finans Norge står bak.
Summene som mange tar imot på kontoen sin for så å overføre videre mot betaling, varierer fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner.
Bedrageribekjemper og leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Sebastian C. Takle, opplever at mange stiller kontoen sin til disposisjon for kriminelle som vil hvitvaske store eller mindre pengesummer. Det er det du bidrar til hvis du påtar deg å være «pengemuldyr», som det kalles på fagspråket.
Takle oppfordrer alle som får spørsmål om å stille kontoen sin til disposisjon for andre til å si nei, uansett hvilken begrunnelse og forklaring du får.
– Penger kan i dag overføres tilnærmet gratis. Får du tilbud om å ta imot og videreformidle penger mot en fortjeneste, bør det derfor ringe en bjelle. Ingen med rent mel i posen vil betale andre for å videreformidle penger, fastslår han.
Lav inntekt kjennetegner ofte de som lar seg friste til å være «pengemuldyr».
Generelt sett advarer Takle mot å la seg friste av lettjente penger, fordi det da er stor risiko for at du bidrar til lyssky virksomhet. I tillegg bør folk være klar over at det kan være straffbart å stille kontoen sin til disposisjon for andre hvis pengene stammer fra kriminell virksomhet. DNB anmelder hvert år flere slike saker til politiet.
Nedenfor ser du eksempel på en dialog mellom «oppdragsgiver» og et potensielt «muldyr» i en direktechat.