Norges Bank: Forventningene til prisveksten faller

Økonomene forventer en prisstigning på varer og tjenester på 3,9 prosent om 12 måneder, ned 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

NORGES BANK: Økonomene forventer en prisstigning på varer og tjenester på 3,9 prosent om 12 måneder, ned 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for fjerde kvartal.

Forventningene fra økonomene er dermed også en nedgang fra den faktiske prisveksten. I oktober steg prisene med 0,7 prosentpoeng til 4,0 prosent, etter fire måneder på rad med fallende prisvekst, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Husholdningene tror på lavere prisstigning

Undersøkelsen fra Norges Bank kommer hvert kvartal og måler forventningene økonomieksperter, partene i arbeidslivet, husholdningene og næringslivsledere har blant annet til prisstigning, lønnsvekst, sysselsetting og lønnsomhet.

Partene i arbeidslivet forventer en prisstigning på 4,3 prosent, ned 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal. Næringslivslederne forventer en prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder på 4,7 prosent, ned 1,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Husholdningene forventer en prisstigning på 3,3 prosent de neste 12 månedene, ned 1,0 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Lønnsomhet som før eller verre

Undersøkelsen spør også om forventningene til reallønnsvekst, årslønnsvekst og lønnsomhet for norske bedrifter. Økonomene tror på en vekst i reallønnen på 0,2 prosent, opp fra 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Partene i arbeidslivet forventer imidlertid en reallønnsvekst på 0,6 prosent, noe som er opp 0,5 prosentpoeng fra forrige undersøkelse i august.

Når det gjelder bedriftenes lønnsomhet, svarer 74 prosent av landets næringslivsledere at de venter tilsvarende lønnsomhet som i dag eller dårligere for de neste 12 månedene. Dette er noen færre enn ved forrige undersøkelse.

Noen flere næringslivsledere enn sist tror på bedre tider framover. I alt svarer 23,5 prosent av de spurte at de tror det får bedre lønnsomhet de neste 12 månedene. Det er oppgang på 2,7 prosent siden august.