Kvinnedagen

- Jeg har stort sett vært den eneste i jobbene jeg har hatt

Bodøværingen Ingrid Oskarsen (34) beskytter DNB mot dataangrep og er kåret til en av Norges fremste tech-kvinner.

INSPIRERES AV KOLLEGER: - Jeg inspireres veldig av folk som er flinke innenfor sine fagfelt. Og de er det mange av rundt meg i Cyber Defense Center. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Jeg kjenner egentlig ikke til noe annet, så for meg: normalt. 

Det svarer Ingrid Oskarsen på spørsmålet om hvordan det er å jobbe i et så mannsdominert miljø som tech og sikkerhet. 

- Nå føler jeg faktisk at vi er «veldig mange kvinner» i DNBs Cyber Defense Center, nesten 25 prosent, men det er sikkert fordi jeg stort sett har vært den eneste i de jobbene jeg har hatt.

CDC: - I CDC så er hovedoppgavene våre å detektere og håndtere dataangrep og cybersikkerhetshendelser. Jeg er fagleder for håndteringen, sier Ingrid. Foto: Stig B. Fiksdal

Skal inspirere yngre kvinner

Tirsdag 8. mars ble Ingrid kåret til en av Norges fremste tech-kvinner i 2022 av ODA-Nettverk sammen med Abelia. Disse kvinnene skal viske ut føringer for hva jenter og gutter opplever at de kan studere og dermed hindre et kjønnsdelt arbeidsmarked, promotere mangfold i bransjen og synliggjøre kvinnelige talenter innenfor teknologi. 

Og i år er det særlig fokus på å inspirere yngre kvinner. 

Jeg tror jeg tenker hver eneste dag at «denne personen er så sykt dyktig», og det inspirerer meg til å ville levere selv også
Ingrid Oskarsen

"Sykt dyktige" kolleger

Selv blir Ingrid inspirert av sine kolleger – hver dag. 

- Jeg inspireres veldig av folk som er flinke innenfor sine fagfelt. Og de er det mange av rundt meg i Cyber Defense Center. 

Hun forteller at å oppdage og håndtere cyberangrep er veldig komplekst, og selv om de stort sett alle er teknikere, har de veldig ulik spesialkompetanse. 

- Vi må bruke hverandre for å legge puslespillet. Jeg tror jeg tenker hver eneste dag at «denne personen er så sykt dyktig», og det inspirerer meg til å ville levere selv også.

HVA HOLDER HENNE OPPDATERT? - Sikkerhetsblogger, analyser av dataangrep hos andre og nyheter. Jeg hører også på «Darknet Diaries»-podkasten. Foto: Stig B. Fiksdal

Gaming var veien inn til jobben hun har i dag

- Det var nok gamingen som gjorde at jeg fikk interessen for IT. For 20 år siden var ikke ting like plug and play som det er i dag, så det hendte stadig vekk jeg måtte fikse ett eller annet. 

Eller bygge sin egen datamaskin. 

- Jeg husker at jeg synes det var veldig gøy å sitte på min anti-statiske matte med hvite hansker på gulvet på jenterommet når jeg fikk nye deler. 

GAMER: "Counter Strike", "Civilization" og "Settlers" var hennes tre favorittspill som ungdom. Foto: Stig B. Fiksdal

Flyttet ut som sekstenåring

- Den eneste retning jeg ønsket å gå på videregående var IKT-linjen, så jeg flyttet på hybel som 16-åring da de ikke hadde den linjen i Bodø. 

Deretter tok hun fagbrev, og "har egentlig aldri vurdert å drive med noe annet enn teknologi."

De årene formet meg veldig
Ingrid Oskarsen

Etter en bachelor fra Høgskolen i Oslo og Akershus, endte Oskarsen opp i Forsvaret – hvor hun ble i hele syv år. 

- De årene har nok formet meg veldig, og jeg tror det viktigste jeg lærte der er at man klarer vanvittig mye mer enn man tror.

I Forsvaret jobbet Ingrid med sensor-systemer inne i et fjellanlegg og så reparasjoner av radio- og kommunikasjonssystemer i felt.

Beskriv en typisk arbeidsdag for deg, Ingrid? 

- I CDC så er hovedoppgavene våre å detektere og håndtere dataangrep og cybersikkerhetshendelser. Jeg er fagleder for håndteringen. Det vil si det som skjer fra sensorsystemene oppdager mistenkelig aktivitet. Se på oss som en slags brannvakt, hvor vi rykker ut i det alarmen går. Sakene vi håndterer kan være utrolig ulike. Alt fra alvorlige sårbarheter i vår infrastruktur, til målrettede hackingkampanjer mot DNB og kompromitterte maskiner.  

STOLT SJEF: Maria Løvold er konserndirektør for Technology & Services i DNB. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

Kjempestolt

-  Jeg er kjempestolt av Ingrid, dette er vel fortjent!

Det sier Maria Løvold, som er konserndirektør for Technology & Services i banken. 

- Med kompleksiteten i fintech og de høye ambisjonene vi har på teknologi framover, er vi helt avhengige av flinke fagfolk som henne. Dessuten ser vi at mangfold gir verdi, så jeg håper at flere unge tech-talenter lar seg inspirere av rollemodeller som Ingrid.