Tall fra DNB viser at nordmenns grensehandel fortsetter å ligge på et signifikant lavere nivå enn før pandemien.
Tall fra DNB viser at nordmenns grensehandel fortsetter å ligge på et signifikant lavere nivå enn før pandemien. I 2022 handlet nordmenn for 9,2 milliarder på dagstur til Sverige og det ble utført 5,2 millioner turer over grensen. Antall dagsturer lå 24 prosent lavere i 2022 enn 2019, og uten å justere for inflasjon endte beløpet fortsatt 16 prosent under.
Leder for alle små og mellomstore bedrifter i DNB, Rasmus Figenschou, ser på utviklingen i grensehandelen som et godt tegn for lokalnæringen langs grensen.
– Lokalt næringsliv har vært dyktig til å omstille seg gjennom pandemien, en periode hvor mange nordmenn fikk øynene opp for nye utsalgssteder i nærheten av der de bor. Sånn sett er det positivt at rekylen i grensehandelen har vært moderat i 2022, noe som viser at vi fortsetter å være flinke med å støtte opp om lokalt næringsliv og ser verdien av lokale butikker, også etter pandemien. Dette er både bra for arbeidsplassene våre, for verdiskapning og for det løpende tilbudet til kundene langs grensen, sier Figenschou.
Også årets siste måned lå betydelig lavere enn normalen, og tallene viser at en større del av nordmenns julehandel i 2022 ble lagt igjen i Norge.
– Det er heller ingen tegn til at det store flertallet lot seg friste av full tobakkskvote og tok en ekstra tur over grensen før den ble halvert 1. januar i år, forteller direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl.
Hun peker på høyere drivstoffpriser, endring av alkohol- og tobakkskvoter og høyere inflasjon på spesielt matvarer i Sverige enn i Norge som faktorer for at grensehandelen sett under ett får en seigere tur tilbake til normale nivåer.
Det er ikke overraskende den høyeste inntektsgruppen som totalt sett legger igjen mest penger i Sverige, og som tidvis i 2022 opplevde sterkest vekst måned for måned. Ved årsslutt ender likevel den laveste lønnsgruppen nærmest sin egen normal fra 2019.
– Behovet for rimeligere varer ser fortsatt ut til å være størst blant de med lavest inntekt, men vi ser definitivt svingninger også i øvrige inntektsgrupper. 2023 kan bli et spennende år hvor vi ser enda større bevegelser i trendbildet, sier Oftedahl.
Grensehandel er også sterkt knyttet til geografi. Kunder fra Viken står for halvparten av antall dagsturer i 2022, og hele 19 prosent av alle innbyggere i Viken mellom 18–79 år hadde én eller flere dagsturer til Sverige i 2022.
– Selv om grensehandel opplever nedgang fra 2019, er det stor forskjell på kundene våre. Kunder bosatt i kommuner nær grensen handler i større grad som de pleide. De med en viss avstand til grensen reduserer betydelig mer, hvilket styrker vår hypotese om at kundene er bevisst på hvordan drivstoffpriser og inflasjon påvirker det store regnestykket, avslutter Oftedahl.