#huninvesterer

Saksofonist Mona (28) fikk 100.000 kroner av DNB

– Det er en stor anerkjennelse og gir selvtillit, sier 28-åringen som grugleder seg til Kongsberg Jazzfestival i sommer.

PENGER OG ÆRE: Mona Krogstad med stort smil og stor sjekk på Kongsberg Jazzfestival i fjor. Foto: Birgit Fostervold
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

For tredje gang søker DNB og Kongsberg Jazzfestival kandidater til #huninvesterer-stipendet. For saksofonist Mona Krogstad (28) har stipendet gjort det mulig å frigjøre tid til å finne skaperroen for bestillingsverket «Serenity Now».

DNB og Kongsberg Jazzfestival etablerte #huninvesterer-stipendet i 2022. Dette er et stipend på kr 100.000 som skal gå til utvikling for en utøver i starten av karrieren. 

Gitaristen Oddrun Lilja Jonsdottir fra Oslo var den første mottakeren av stipendet, mens saksofonisten Mona altså fikk stipend i fjor.

I tillegg til heder og finansiell påskjønnelse, følger det også med en spesiell konsertopptreden på festivalen det påfølgende året. Med andre ord: I år blir det bestillingsverk med Mona Krogstad.

– Dette blir første gang jeg skal presentere meg selv på oppfordring på denne måten, så alle følelser er i sving, sier hun om bestillingsverket som har fått tittelen «Serenity Now».

TRONDHEIM: Mona Krogstad vokste opp i Trondheim, og er et ektefødt barn av jazzlinja ved NTNU. Foto: Oliver Grudt Berre

Stipend som utvider døgnet

I kriteriene (se nederst i saken) til #huninvesterer-stipendet heter det at mottakeren skal ha vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. For Mona Krogstad handler satsingen på eget kunstnerskap mye om å sikre seg økonomisk rammer og ro til å kunne få jobbe godt med «tankene på rett sted til rett tid». 

Tematikken som ligger til grunn for bestillingsverket «Serenity Now», muliggjort av nettopp #huninvesterer-stipendet, speiler nettopp dette behovet.

– Man må ha på seg utrolig mange hatter hvis man skal klare å leve av musikken. Dette er jo en arbeidsplass i seg selv. Man skal være god på å skrive søknader, drive med booking, logistikk, økonomi og markedsføring, og samtidig klare å komponere og være nyskapende og prestere på scenen. Selv liker jeg å holde på med fotografi og media, og har egentlig en positiv tilnærming til administrativt arbeid. Det store problemet er først og fremst at det er for få timer i døgnet.

Hva har det betydd for deg å motta #huninvesterer-stipendet?

– Jeg føler meg privilegert, det er en stor anerkjennelse og gir selvtillit. Jeg liker å være aktiv og si ja til det meste, og kaste meg ut i det ukjente, fra å spille med death metal-band til å spille saksofon med DJ på afterski på Oppdal og alt imellom. Men stipendet har gitt meg mulighet til å unne meg å fokusere helt og fullt på dette helt egne prosjektet. Og jeg har også booket studiotid for plateinnspilling, for jeg liker å tenke stort når jeg først setter i gang.

FESTIVALDELTAGER: Mona har et nært forhold til Kongsberg og festivalen, som publikum, frivillig og deltaker. Foto: Oliver Grudt Berre

Balanse i kjønnsregnskapet

– Gjennom #huninvesterer-stipendet har vi i DNB sammen med Kongsberg Jazzfestival ønsket å sette søkelys på de strukturelle forskjellene og kapitalgapet som vi ofte ser innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB. 

Kriterier for #huninvesterer-stipendet og forventninger til mottaker:
  • Stipend skal gå til en musiker i etableringsfasen av karrieren som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. 
  • Kandidaten kan også ha vist evner til å nå et nytt publikum gjennom nye formidlingsmåter, og evne til å samarbeide på tvers av landegrenser/sfærer/uttrykk. 
  • Stipendet er et utviklingsstipend som skal brukes til å investere i egen karriere. Det kan være innspillinger, turné/reise, investeringer i utstyr, komponering mm. 
  • Gjennom tildeling av stipend vil mottaker bli profilert i både DNB og Kongsberg Jazzfestivals kanaler, og skal være disponibel for å gjøre en opptreden for DNB i løpet av det neste året.