Vær obs på korona-svindel

Vær obs hvis ukjente tar kontakt på SMS, e-post, telefon eller kommer på døren. De er kanskje ikke dem de utgir seg for å være.

ADVARER: Bedrageriekspert Terje A. Fjeldvær i DNB advarer mot at svindlere nå vil komme sterkere på banen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. mar. 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNB ser grunn til å advare om at kriminelle utnytter korona-pandemien og krisen den har skapt, til sin fordel. Flere sitter nå alene hjemme, og mange er usikre på hva som skjer videre. Det er unntakstilstand i Norge og mange andre steder i verden.

Svindlerne går etter de mest sårbare og utnytter slike situasjoner til sin fordel
Terje A. Fjeldvær

Det er nå svindlerne  går ut “høyt”, erfarer DNB.

- Svindlerne går etter de mest sårbare og utnytter slike situasjoner til sin fordel. Vi registrer allerede tilfeller av slik svindel og har grunn til å tro at svindlere vil komme enda sterkere på banen, sier DNBs bedrageriekspert, Terje A. Fjeldvær. 

Han forteller at svindlerne spiller på frykt for viruset samt behovet for informasjon, og at de ofte tar kontakt for å gi informasjon om viruset og vaksiner, samt forsyninger som ellers er utsolgt. Og også hvordan du kan donere penger. 

Så langt skal svindlerne ha brukt relativt kjente svindelmetoder:

  • Det har blant annet vært en økning av falske SMS-er og e-poster hvor avsenderen utgir seg for å være fra WHO eller Folkehelseinstituttet. 
  • Flere har også mottatt telefoner eller fått besøk av personer som utgir seg for å være helsepersonell, og sier at du må betale fordi et familiemedlem er på sykehus på grunn av korona. 

Bedrifter er også utsatt

Han advarer mot at svindlerne nå også ser et stort potensial i å lure bedrifter ved å kompromittere e-post (BEC)

- Mange jobber hjemmefra, og det er andre og nye rutiner. Det er rapportert om spredning av sofistikerte svindelmetoder som er målrettet mot spesifikke bedrifter, opplyser han.

Kan ikke forutse, men kan advare 

Han understreker at DNB ikke kan forutse hva som kommer, men at banken har grunn til å advare mot at svindlerne nå vil komme sterkere på banen. 

- Det har de alltid gjort når det har vært kriselignende situasjoner. Svindelforsøkene har allerede økt i andre land, og vi ser tegn til at de samme vil skje i Norge, sier Fjeldvær.

Alene i eget ekkokammer

Han peker på at menneske som er alene ikke har muligheten til å realitetsorientere seg på samme måte som ellers.  

- Mange sitter nå alene i sitt eget ekkokammer, og da er det vanskelig å kontrollere informasjonen som kommer inn. Derfor er mange ekstra sårbare nå, og det vil svindlerne utnytte.