Kvinner eier verden mer enn aldri før

- Nå er det kvinnens tid til å bli finanssjefen hjemme!

- Det som har skjedd er rett og slett historisk, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.

KVINNEDAGEN: - Vi kvinner kan fortsatt eie enda mer, sier Kristin Skaug fra Aksje Norge (t.h.). Her med Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 05. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

For to år siden lanserte DNB #Huninvesterer.

- Vi har overgått alt hva vi håpet på, forteller Ingjerd Blekeli Spiten.  

Hun sier at aldri før har så mange kvinner i Norge investert i aksjefond, og at pilene fortsetter å peke oppover også i 2021. 

- Det har blitt en skikkelig girl power movement blant norske kvinner når det gjelder sparing. Det er mange flere kvinner som har tatt kontroll på egen økonomi i mye større grad, sier Spiten stolt.

8. mars feirer vi Kvinnedagen – bli med og tett kapitalgapet!

Å spare gir frihet til å ta egne valg
Ingjerd Blekeli Spiten

Hvorfor er det så viktig å spare?

- At kvinner sparer og investerer gir dem muligheten til å kunne styre sin egen fremtid, rett og slett. Sparing handler om mer enn "bare" penger på konto. Det handler om muligheter, frihet og om å kunne ta selvstendige valg sier Spiten.

Nå er det kvinnens tid

Selv om det fortsatt er en lang vei til økonomisk likestilling mellom kvinner og menn i Norge, så har det skjedd en viktig utvikling i norsk likestillingshistorie.

- Det kommer av blant annet større tilgang på informasjon fra banken, nettsteder og sosiale medier, forteller Kristin Skaug, daglig leder i Aksje Norge.

Ønsker du å utveksle kunnskap om investering? Se Facebookgruppen #HunInvesterer her.

Hvorfor skal det være forbeholdt menn?
Kristin Skaug

70 % av aksjer eies fortsatt av menn. Hva kan kvinner gjøre for å ta mer eierskap i aksjeverdenen?

- Det handler jo om å få best mulig avkastning på sparepengene våre. Hvorfor skal det være forbeholdt menn? spør Skaug.

- Historisk sett viser det seg at de som investerer i aksjemarkedet får bedre avkastning på sparepengene, enn ved å spare på bankkonto. Det handler om å ha kontroll på egen økonomi, fortsetter Skaug.

LÆR AV HVERANDRE: - Utveksle kunnskap og lær av hverandre, tipser Skaug (t.v.) her med Ingjerd Blekeil Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal

Er det noen forskjell mellom måten kvinner og menn investerer på?

- Ja! Kvinner sparer mindre beløp, velger lavere risiko og holder seg gjerne til de stabile selskapene. Med dette mener jeg at vi ikke satser stort når det kommer nye selskaper på banen. Vi går også bredere inn i fond, forteller Skaug.

Bare å sette i gang

- To positive sider ved kvinner er at vi er flinke til å tenke langsiktig når vi investerer, og er gjerne mer tålmodige enn hva menn er, forteller Skaug.

For å komme i gang med investeringen, eller komme seg ett steg videre i sparetrappa, har Kristin Skaug følgende råd:

- Det er bare å begynne med en gang! Ikke vent, selv om det kan være vanskelig å time det. Begynn litt forsiktig, for du vil utvikle deg og få mer erfaring på veien. Etterhvert vil du kunne avansere med mer spennende fond eller enkeltaksjer, tipser Skaug.

Bli med og tett kapitalgapet! Les mer på Huninvesterer.no