De fleste gjør det, men noen vegrer seg:

Er det trygt å legge igjen kortnummeret på nettet?

Det er trygt å bruke kort. Også på nettet. Andelen kort som blir forsøkt misbrukt fordi noen stjeler eller kopierer kortnummeret, er forsvinnende liten.

TRYGT Å BRUKE KORT: Nordmenn bruker kort hver dag overalt, i både fysiske butikker og på nettet. På nettet legger de også igjen kortnummeret. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 24. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Kort har gjort veien til kjøp både kortere, enklere og tryggere. Nordmenn bruker kort hver dag overalt, både i fysiske butikker og på nettet. På nettet legger de også igjen kortnummeret.

Det gjør også Mona Neskvern, som i DNB har ansvaret for å forebygge kortsvindel. Neskvern har også erfaring fra arbeid med sanntidsovervåking og kortreklamasjoner. Det betyr at hun vet mer enn de fleste om hvor, hvordan og hvor sjelden norske kortbrukere blir svindlet med kort.

Trygt å bruke kort

- Misbruk på grunn av at noen stjeler eller kopierer kortnummer, er langt mindre enn 1 promille av kortkundenes totale kortomsetning. Og de som er uheldige og blir utsatt for dette, blir holdt økonomisk skadesløse med mindre de har vært grovt uaktsomme, opplyser Neskvern.

- Det er trygt å bruke kort, mye tryggere enn å bruke kontanter, fastslår hun.

EKSPERT: Mona Neskvern i DNB, ansvarlig for å forebygge kortsvindel. Foto: Marit E. Giske

Som nordmenn flest bruker Neskvern kortene sine daglig – til små og stor kjøp i tradisjonelle butikker, i nettbutikker, hos Spotify, Netflix, for å kjøpe hotellopphold og reiser, samt for å reise kollektivt med for eksempel Ruter eller Vy.

Hun minner om at norske forbrukere som blir uskyldig utsatt for svindel er godt beskyttet av norsk lov og gjennom betalingsnettverkene.

Så det er trygt å legge igjen kortnummeret?

- Ja, det er det, men vis sunn skepsis. Selv om du får beløpet refundert vil det alltid være ubehagelig å bli utsatt for svindel. Derfor bør du alltid se an nettstedet. Har du aldri hørt om det før, sjekk det ut. Ta gjerne et googlesøk, så finner du fort ut hvilke erfaringer andre har med dette nettstedet, råder kortsvindelspesialisten.

Når du skal handle på nettet, er det tryggere å bruke kredittkort enn bankkort?

- Hvis du skulle være uheldig å bli utsatt for svindel har du stort sett de samme rettighetene uansett hvilket kort du har brukt. Så godt som i alle tilfeller der svindlere har lyktes, får kunden beløpet refundert, erfarer hun.

Neskvern forklarer hvorfor det i noen tilfeller likevel kan være fordelaktig å bruke kredittkort:

- Den store forskjellen på kredittkort og Visa-/bankkort er at du med bankkort bruker dine egne penger, mens du ved bruk av kredittkort får faktura. Det betyr at du slipper at pengene forsvinner fra kontoen din hvis du skulle være så uheldig å bli svindlet, påpeker hun.

Lurt å bruke kredittkort også på hotell og leiebil

- Nettopp fordi du med kredittkort ikke bruker dine egne penger med én gang, er det også en fordel å bruke kredittkort fremfor bankkort når du reserverer bil eller hotellrom, sier Neskvern.

- Hoteller eller leiebilfirma har anledning til å reservere en sum på kortet ditt som sikkerhet for betaling. Det kan gå noen dager før en slik reservasjon blir fjernet, og i disse dagene vil ikke disse pengene være disponible for deg på din konto. Bruker du kredittkort så slipper du dette, forklarer hun.

Lettere å reklamere når du har handlet på kreditt

- Det kan også være lurt å bruke kredittkort blant annet fordi du i noen tilfeller vil kunne kreve penger tilbake fra kredittyter, for eksempel hvis du må reklamere på en vare, sier hun.

Finansavtaleloven paragraf 54 b regulerer rettighetene dine til å kreve pengene tilbake fra kredittyter. For at du skal kunne rette et krav til kredittyter etter denne bestemmelsen, må imidlertid følgende tre forutsetninger være innfridd:

  • • Du må ha handlet på kreditt/med kredittkort
  • • Du må ha handlet hos en næringsdrivende
  • • Det må være en feil eller mangel ved varen eller tjenesten du har kjøpt
  • • Du må ha forsøkt å løse saken hos selger først