- Mangfold er driveren

Over 100.000 ansatte i 16 europeiske land har sagt sitt: DNB er best på mangfold og likestilling innen bank og finans.

ANSVAR: Som den ledende banken i regionen, forventes det at DNB tar ansvar for å fremme mangfold og likestilling, sier DNBs sjef Kjerstin Braathen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

 - Jo flere mennesker som innser at mangfold er knyttet til verdiskaping og virksomhetens finansielle suksess, jo flere vil oppdage at det er nettopp drivkraften. Det være driveren. 

Dette sier DNB-sjef Kjerstin Braathen til Financial Times, som nylig har publisert årets Diversity Leaders-rapport. Her har 100.000 ansatte fra 15.0000 selskaper eller institusjoner, fra 24 forskjellige næringer, sagt hva de mener om hvordan deres arbeidsplass jobber med mangfold. 

Her havner DNB på en fjerdeplass på en liste av 850 selskaper, og på førsteplass hvis vi avgrenser disse til bank og finans. 

- Det er gledelig å få anerkjennelse for vår innsats for mangfold og likestilling, spesielt når tilbakemeldingene kommer fra så mange respondenter. Samtidig har vi fortsatt en jobb å gjøre, så vi kommer til bruke dette som inspirasjon i arbeidet med å bli enda bedre på mangfold. 

Mer krevende enn hun trodde 

Hun trekker spesielt fram bankens arbeid med å løfte kvinneandelen på ledernivå 1-4 til 40 prosent, som en viktig suksessfaktor i DNB. 

Et løft som skulle vise å være mye krevende enn Kjerstin Braathen først trodde.  

- I 2013 var jeg trygg på at dette bare hadde med tid å gjøre. Men statistikken gikk i motsatt retning og vi skjønte at vi måtte gjøre mer, forteller hun til Financial Times.  

For Braathen mener det ville vært en svært dårlig avgjørelse for DNB å ikke ta mangfold på alvor.  

- Store mengder empiri viser at likestilling bidrar til økonomisk vekst og på sikt. Derfor burde det aldri være et spørsmål om mangfold bidrar til dette, men hvordan vi kan løse utfordringer vi fortsatt har på dette feltet.  

På kundesiden trekker hun spesielt fram kampanjen #huninvester, som har kastet lys på den økonomiske ulikheten mellom kjønnene. Ikke bare innen investering og sparing, men også pensjon.  

Her finnes det ingen kjappe løsninger ...
Kjerstin Braathen
STOLT: - Det er gledelig å få anerkjennelse for vår innsats for mangfold og likestilling, sier DNBs sjef Kjerstin Braathen. Foto: Stig B. Fiksdal

Mangfold er ikke bare likestilling

Braathen påpeker at en av utfordringene til DNB er å finne de beste talentene som gjør at banken gjenspeiler mangfoldet blant kundene.

- Dette er viktig fordi vi trenger å forsterke innovasjonen, kreativiteten og det kritiske blikket vi trenger for å gjøre det kundene våre forventer av oss.

Konsernsjefen minner i den forbindelse om at mangfold handler om mye mer enn kjønn.

- Vi ønsker oss en variasjon av kompetanse, kulturell bakgrunn, erfaring, funksjonell evne, seksuell legning og religiøs tro, for å få ulike perspektiver i mangfoldsarbeidet vårt.

Det aller mest krevende

Kjerstin Braathen gjentar at banken fortsatt har en jobb å gjøre, og det handler om det som kanskje er det aller mest krevende: Å skape en variert og inkluderende arbeidsplass, der alle føler seg velkommen til å bidra og være seg selv.

- Det handler ikke bare om strukturelle endringer, men også om normer, forutinntatthet og stereotyper på arbeidsplassen. Her finnes det ingen kjappe løsninger, dette må vi jobbe med gjennom gi slipp-ledelse, psykologisk trygghet og å sørge for at det er lov å gjøre feil og lære av dem.