- Bruk av mobil under kjøring er den nye fyllekjøringen

Tre av fire unge mellom 18 og 24 år mener at en må la mobilen ligger under kjøring for å forebygge trafikkulykker.

VERSTINGEN? Eldre menn som tjener godt kommer ikke så godt ut av denne undersøkelsen Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. okt. 2019

Det viser en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons analyse på oppdrag for Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

– Bruk av mobil under kjøring er den nye fyllekjøringen. Derfor er det gledelig å se at de yngste har gode holdninger til dette, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind (bildet).

I neste generasjon smart bilforsikring vil Fremtind motivere og belønne sjåførene som lager mobilen ligge under kjøring.

– Blant pilotkundene ser vi at de aller fleste bruker mobilen lite mens de kjører. Samtidig ser vi at i nesten 1 av 10 av turer så bruker sjåførene mobilen i over 10 prosent av kjøretiden, sier Nielsen.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Foto: Fremtind

Kvinner mer bevisste enn menn

Over seks av ti nordmenn mener at det å unngå mobilen under kjøring er blant de viktigste tiltakene for å unngå trafikkulykker på vinterføre.

– Her er det forskjell på kvinner og menn. Nær sju av ti kvinner mener mobilen må ligge urørt for å forebygge ulykker, mens litt over halvparten av mennene oppgir at dette er viktig, sier Nilsen.

Undersøkelsen viser også at 84 prosent av mannlige bilister har opplevd å miste kontrollen på vinterføre. Samtidig er det nettopp menn som er minst bekymret for å kjøre på vinterføre.

Har inntekt noe å si?

Kun 46 prosent av dem som tjener over 1 million kroner mener de bør la mobilen ligge for å forebygge ulykker på vinterføre, i motsetning til de som tjener under 400.000 kroner – hvor sju av ti mener at dette er viktig.

– Vi vet også at det er de med høy inntekt som kjører mest med høy fart. Så vi håper at også denne gruppen tar det pent og lar mobilen ligge under kjøring, sier Nielsen.

Tips for å unngå ulykker på vinterføre:

Unngå å bli distrahert og la mobilen ligge under kjøring. Sett på musikk og plott inn adresse på navigasjonen før du kjører, ikke mens du kjører.

Bruk vinterdekk med god mønsterdybde (minimum 3mm) og riktig dekktrykk for å sørge for godt grep.

Hold god avstand til bilen foran. Det er betydelig lenger bremselengde på vinterføre enn tørr asfalt.

Som alltid, avpass farten etter føret.

Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse, i uke 38 og 39, på oppdrag for Fremtind Forsikring. Totalt 1017 respondenter.

Les mer