Ønsker at flere kvinner sjekker seg

Færre tester seg for livmorhalskreft i koronaåret 2020. Nå går DNB og Dr.Dropin sammen for å tilby gratis livmorhalsprøver.

SJEKK DEG: Daniel Sørli, daglig leder og lege hos Dr.Dropin, og allmennlege Anne Marte Ladim ønsker at flere sjekker seg. Foto: Dr.Dropin
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Livmorhalskreft er en snikende sykdom. I en tidlig fase er det ingen tegn på at du har den. Mange dropper dessverre å sjekke seg, og enda flere har det vært i år, sier Daniel Sørli, daglig leder og lege hos Dr.Dropin.

For i september uttalte Kreftforeningen at 25 000 færre kvinner hadde tatt livmorhalsprøve i 2020 sammenlignet med i fjor. Årsaken er at færre hadde mottatt påminnelse om å ta prøven, for å redusere det akutte presset på helsevesenet.

Det er enkelt og trygt å ta en prøve fra livmorhalsen
Anne Marte Ladim

Tar kun noen minutter

- Det er enkelt og trygt å ta en prøve fra livmorhalsen, og det tar ikke mer enn 5-10 minutter å utføre underlivsundersøkelsen fra du kommer inn til legen. Legen samler celler fra livmorhalsen ved hjelp av en pensel, som så sendes til laboratoriet for undersøkelse. Svaret foreligger normalt 1-2 uker etter prøvetaking, forklarer allmennlege Anne Marte Ladim hos Dr.Dropin

Ladim som har erfaring fra jobb som fastlege og på helsestasjon anbefaler på det sterkeste at kvinner følger Livmorhalsprogrammet (kvinner mellom 25 og 69 år, hvert 3. eller 5.år ihht retningslinjer) med jevnlige undersøkelser. 

– En undersøkelse som kun tar noen minutter kan hjelpe til med å oppdage forstadier til kreft på et så tidlig stadium at man får behandlet i tide og med dette forebygger alvorlig sykdom. Det er valgfritt om man vil undersøkes eller ikke, men det anbefales på det sterkeste, forklarer Ladim, som beroliger med at prøven ikke gjør vondt, men at det kan være litt ubehagelig i det penselprøven tas.

GJØR IKKE VONDT: Allmennlege Ladim beroliger med at prøven ikke gjør vondt, men at det kan være litt ubehagelig i det penselprøven tas. Foto: Dr.Dropin

Gratis celleprøve for alle DNB-programkunder: Slik går du fram

Som DNB-programkunde får du én gratis celleprøve hos Dr.Dropin sine allmennleger, som kan tas på alle Dr.Dropin sine 15 klinikker i Oslo, Asker, Trondheim, Bergen og Stavanger. 

DNB-programkunder er de som er med i fordelsprogrammene UNG, PLUSS, SAGA eller Private Banking. 

Den enkelte står selvfølgelig fritt til å ta testen der de vil, men alle er tjent med at flere kvinner sjekker seg. 

drdropinlogo
Slik går du fram:

 

1. Last ned 'Dr.Dropin' i Google Play eller App Store

2. Trykk på Forsikring og rabattkode

3. Logg inn med BankID

4. Trykk på Legg til avtale og deretter din rabattkode*

5. Gå tilbake til hjemskjermen i appen, og trykk på bestill time

6. Svar på noen korte spørsmål om korona

7. Velg klinikk, dato og tid

8. Skriv inn Celleprøve i feltet "Hva gjelder det"

9. Bekreft time

* Rabattkoden finner du på dnb.no under ditt kundeprogram. 

Fordelen gjelder fra 13.oktober til 30.november 2020, og kan benyttes hos allmennlegene på alle Dr.Dropin sine klinikker. Tilbudet gjelder for kvinner over 25 år og må bestilles via Dr.Dropin sin app. Time hos Dr.Dropin sine gynekolger dekkes ikke. Det er kun én celleprøve per person.

Foto: Dr.Dropin