Uerfarne båtførere og alkohol kan være årsak

Rekordmange båtskader så langt i år

Hjemmeferierende nordmenn har skadd båtene sine 25 prosent mer i år enn i fjor, viser forsikringstall fra Finans Norge.

FULLT: Tennigen av årets sankthansbål på Slinningen i Ålesund. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. aug. 2020
Artikkelen er flere år gammel

I sommer har vi hatt digital mentoring med flere IT studenter som mistet mulighet til sommerjobb grunnet Corona-situasjonen. 

- «Responsen var over all forventning og med bare fem dagers søknadsfrist hadde vi enormt mange dyktige søkere.» Eline

Midt i egen ferie har studentene vært igjennom tema som automatisering, Java, produktutvikling og ulike programmeringsspråk med mer. Listen over tema er lang, og det er studentene selv som har fått gi innspill og skreddersy eget program i dialog med sine tech-mentorer.

- «Mentorsamarbeidet har gitt oss muligheten til en mer uformell toveis-dialog med studentene, som har gitt oss mye læring og innsikt i hva de interesserer seg for! Det er viktig for oss å kunne bidra til å sette teori i praksis ved bruk av reelle eksempler fra næringslivet. Vi kommer definitivt til å ta med oss tilbakemeldinger og til videre internships.»

Mentorordningen hadde ikke vært mulig uten alt frivillig engasjement fra flere dyktige ansatte og studentenes engasjement, takk til @ navn @ navn etc. for fantastiske bidrag og muligheten til å gjennomføre dette. 

 

Både antall innmeldte skader og erstatningssummene som er betalt ut til uheldige båteiere, har økt med 25 prosent i første halvdel av 2020 målt mot samme periode i fjor. Nesten 5.600 båtskader er registrert, noe som har ført til erstatninger på 263 millioner kroner.

I fjor ble det betalt ut 211 millioner kroner i samme periode. Økningen skjer etter at det var en liten nedgang i skader og erstatninger fra 2018 til 2019.-

- Det gode juni-været i store deler av landet har ført til mye båttrafikk, og dermed flere uhell. De mange havariene bekymrer oss. Her er det nok en del som har holdt for høy fart uten å kjenne båt og farvann godt, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

FLERE SKADER ENN I 2018: Og da var det fin vær hver dag, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind. Foto: Fremtind

Alkohol og nybegynnere

Skadeforebygger i forsikringsselskapet til DNB, Fremtind, sier at det har i perioder vært så mange båter på sjøen, spesielt i Oslofjorden, at det har vært mulig å gå tørrskodd fra den ene øya til den andre

Det betyr enkelt og greit at flere båter gir høyere risiko og mer skader.

- Det er faktisk flere båtskader i år enn sommeren 2018, hvor vi hadde fint vær hver dag, sier hun, og utdyper: 

- Dette har jo mye med koronatiden å gjøre, at vi må feriere i Norge. Det har også tidvis vært ganske så fint vær, særlig før og etter fellesferien – og mange har kjøpt seg båt denne sesongen. Det gjør at det er flere uerfarne båtfører på sjøen, og det gir økt for sammenstøt og andre skader. 

Hun peker også på at alkohol kan også være en medvirkende faktor til alle skadene denne sesongen. 

- Vi oppfordrer alle til å ta det pent med alkohol bak båtrattet – bruke redningsvest og navigere pent og rolig. 

Nielsen sier de forventer for øvrig at skadeantallet vil øke noe.

- Mange oppdager skader først når de tar båten på land. Noen skader er også vedlikeholdsrelatert, og vårt tips er å bruke 1000 kroner per fot i vedlikehold hvert år.