Er du god nok er du ung nok

Teknologien som gir både ringrever og unge jobb

Stein (68) har programmert banksystemer i 40 år. Adrian (23) lærte seg cobol og mainframe i fjor sommer. Begge er nyansatte i DNB.

NYE I DNB: Stein Garnes (t.v.) og Adrian Hardy Hansen kan stormaskin og COBOL, som er kritisk viktig kompetanse for DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 27. jun 2023
Artikkelen er flere år gammel
Mens trønderen Stein Garnes har mange års erfaring, er kvalsundværingen Adrian Hardy Hansen fortsatt relativt ny i gamet. Men samtidig mer nysgjerrig og oppdatert enn de fleste. Da han forsto at han ville ha jobben i DNB, tok han alle relevante IBM-kurs om stormaskin og COBOL i løpet av en uke:
  • Stormaskin – eller mainframe på engelsk. Det er en type datamaskin som er optimalisert for transaksjonsbehandling og prosessering av data.
  • COBOL er et programmeringsspråk som er og har vært i utstrakt bruk for koding av økonomiske og administrative transaksjonssystemer.

Stormaskin og COBOL er såkalt gammel teknologi som stadig færre kan. Dessverre, for slik kompetansen er fortsatt kritisk viktig for DNB. Bankens kjernesystem er bygd og driftet på denne teknologoen. Planen på lang sikt er imidlertid utfasing og modernisering.

Det at mainframe skal fases ut har vært snakket om i ulike bedrifter i 20 år, minst!
Stein Garnes
ALDERSMANGFOLD: Mens Stein (t.h.) har mange års erfaring, er Adrian ganske ny i gamet. Men mer nysgjerrig og oppdatert enn de fleste. Foto: Stig B. Fiksdal

Milliarder med linjer med kode

Stein smiler skeptisk. Trønderen lærte seg teknologien etter at han begynte i Trønderdata i 1974. Senere flyttet han til Oslo hvor både Statens Datasentral, Arbeidsdirektoratet, Skatteetaten og Tietoevry har hatt nytte av kompetansen hans, før han som 67-åring ble ansatt i DNB i januar i år.

– Det at mainframe skal fases ut har vært snakket om i ulike bedrifter i 20 år, minst! Men det finnes noen milliarder linjer med kode på disse maskinene som er gjennomtestet og gjennomprøvd, og det er ikke tvil om at denne teknologien fortsatt fungerer bedre enn noe annet til å prosessere transaksjoner.

Derfor tror Stein at banken vil måtte bruke stormaskin i mange, mange år til.

FORTSATT TRO PÅ STORMASKIN: – Det finnes noen milliarder linjer med kode på disse maskinene som er gjennomtestet og gjennomprøvd, konstaterer Stein. Foto: Stig B. Fiksdal
Vi kan ikke tviholde på stormaskin for alt, for allerede nå er skyen mer hensiktsmessig til noe
Adrian Hardy Hansen

Skyen er både bedre og billigere, men … 

Adrian er i utgangspunktet enig med ham.

– Likevel skal vi ikke tviholde på stormaskin for alt, for allerede nå kan skyen være mer hensiktsmessig til noe. Det er ikke enten eller, men både og. Vi må se på hva som karakteriserer systemene og finne ut hva som i dag fungerer best på stormaskin og hva som fungerer best i skyen, mener han.

Stein nikker og er enig: – Absolutt!

Men hadde banken valgt i dag, tror ikke Adrian stormaskin hadde vært den teknologien som hadde blitt brukt.

– Stormaskin er veldig bra på sikkerhet, pålitelighet, stabilitet og effektivitet. For ikke å glemme energieffektivitet. Men i dagens konkurranse er det blitt viktigere å utvikle nye ting fort. Selv om stormaskinleverandøren IBM har tatt store steg mot bedre arbeidsflyt, er skyen både bedre og billigere å til dette formålet. Blant annet fordi utviklerne da kan kjøre applikasjonene lokalt på egen PC. På stormaskin er ikke det mulig uten å benytte dyre emulatorer / skyinstanser for applikasjoner bygget på z-arkitekturen, sier han.

Men med den store mengden transaksjoner og data som DNB har, tror også Adrian at det blir lenge til banken kan flytte alt over til skyen.

OM MODERNISERINGEN: – Vi må se på hva som fortsatt fungerer best på stormaskin og hva som fungerer best i skyen, mener Adrian (t.v.). Stein er enig. Foto: Stig B. Fiksdal
Unge som lærer seg mainframe i dag, kommer til å ha jobb så lenge de trenger jobb
Stein Garnes

Ja, for ellers ville du vel ikke ha lært deg denne teknologien?

– Det er riktig. Samtidig er bankens plan å sakte, men sikkert utfase og modernisere. Den jobben har vi begynt på allerede. Men klarer DNB etter hvert å gå fra stormaskin til skyen, så er det fortsatt tusenvis av selskaper som trenger å gjøre det samme, som vil trenge kompetansen vår.

Dette er arbeidsoppgavne deres

Stein bruker nå kunnskapen sin til å integrere Sbanken i DNBs kundesystem, mens Adrian jobber med omskrivingen av kontorutinen, som er betegnelsen på DNBs innskuddssystem.

Dere er i hver deres ende av arbeidsfør alder, og begge er relativt nyansatte. Hvilke tanker har dere om det?

Stein gir uttrykk for at han synes det er veldig kult at DNB ville ansette ham i en alder av 67 år:

 – Samtidig synes jeg det er veldig bra at det kommer inn yngre folk. Teamene som har både yngre og eldre, både kvinner og menn samt personer med ulike bakgrunn, fungerer absolutt best.

Han legger til at det i mainframe-miljøene han har jobbet i, har vært altfor få unge.

– Det er det ingen grunn til. Unge som lærer seg mainframe i dag kommer til å ha jobb så lenge de trenger jobb, mener han.

Adrian er enig. Å få inn flere unge på stormaskin, mener han også er viktig for å lykkes med moderniseringsprosjektet.

– Unge har gjerne mer tverrkunnskap opp mot moderne systemer som gjør at de kan se ting i et større bilde. Spesielt for utviklere og arkitekter er det viktig, mener han. 

OM FREMTIDEN: Stein og Adrian mener at det vil være behov for kompetanse om stormaskin og COBOL i mange, mange år fremover. Foto: Stig B. Fiksdal
Disse to var så flotte mennesker! Derfor tenkte jeg at jeg helt sikkert ville trives her
Adrian Hardy Hansen

Hva er beste argumentene for at en teknolog skal å velge DNB fremfor andre arbeidsgivere?

Stein:
–  Arbeidsmiljøet er godt, du får utfordringer og spennende oppgaver samt mulighet for å videreutvikle deg og bytte jobb internt om du vil. Du får også stor fleksibilitet og gode betingelser.

Adrian:
– Det spesielle med DNB er at du får jobbe med noe samfunnsmessig viktig og utfordrende. Du drifter banksystemer som må fungere optimalt til enhver tid. Samtidig vil reisen til skyen gi uvurderlig kunnskap og erfaring. Den dagen DNB har fått til dette, er det fortsatt mange bedrifter som vil gjøre det samme. 

Men det som var avgjørende for at Adrian valgte DNB var møtet med de erfarne sjefene som ansatte ham, Mona Fossum og Tore Frekhaug.

– Da jeg hadde det første intervjuet hadde jeg allerede fått et annet jobbtilbud. Men disse to var så flotte mennesker! Derfor tenkte jeg at arbeidsmiljøet måtte være bra og at jeg helt sikkert ville trives her.

Ledige IT-stillinger i DNB finner du her