Sildajazz igjen – heldigvis!

Med hjelp fra gode venner blir det arrangert Sildajazz-festival i Haugesund i august.

LOVER FIN KONSERTOPPLEVELSE: - Til Sildajazz tar vi med oss de beste sangene fra hele karrieren min, sier Silje Nergaard og jazzpianist Espen Berg. Foto: Agnete Brun
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 19. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

Mot alle odds, men med publikum i konsertsalene og et imponerende program. 

I likhet med resten av den norske festivalsommeren, ble årets planlagte Sildajazz i Haugesund opprinnelig avlyst. Men den nye festivalsjefen Andreas Risanger Meland ville det annerledes. Nå blir Sildajazz en av svært få festivaler som gjennomføres fysisk i sommer, og publikum kan glede seg til et imponerende konsertprogram. 

– Jeg hadde hele tiden et håp om vi kanskje kunne få til noe, selv med begrenset og sittende publikum i henhold til gjeldende smittevernregler. Kanskje vi kunne få til seks til sju konserter? Jeg ville i alle fall prøve, sier den ferske Sildajazz-sjefen.

Men med begrenset publikumskapasitet forsvinner også inntjeningsmulighetene. Det ville ikke vært økonomisk mulig for Sildajazz å arrangere noe som helst uten gode samarbeidspartnere.

– I fjor stod offentlige tilskudd for i underkant av ni prosent av omsetningen til Sildajazzen. Og selv med utsolgte hus i en normalsesong, er det ikke mulig å drive festival uten gode samarbeidspartnere, forteller Risanger Meland. 

ÅRETS SILDAJAZZ: - Det blir en fullverdig festival med hele 35 konserter, sier festivalsjef Andreas Risanger Meland. Foto: Bjarne Laastad

Musikken i fokus

Med dagens smittevern-behov blir festivalen naturlig nok ikke Sildajazz slik vi kjenner den, med storkonserter, parader, folketrengsel og tettpakkede serveringssteder. Til gjengjeld vil musikken få enda større fokus. 

– Sildajazzen er jo på mange måter en slags 17. mai nummer to i Haugesund, og det får vi dessverre ikke til i år. Men det er jo uansett konsertprogrammet som alltid har vært grunnstammen i festivalen, og det at DNB og de andre samarbeidspartnerne så potensialet og ville være med også i år, har medført at vi har kunnet gå fra tanken om 6-7 konserter til en fullverdig festival med hele 35 konserter, sier festivalsjefen.

Sildajazzen er jo på mange måter en slags 17. mai nummer to i Haugesund
Andreas Risanger Meland

DNB har samarbeidet med Sildajazzen helt siden starten i 1987, og vet hvordan festivalen oppleves som et høydepunkt i året for mange. 

– Sildajazzen er en veldig viktig del av kulturlivet i Haugesund, noe det har vært veldig givende for oss å være en del av. I år har festivalen trengt oss mer enn noen gang, og det var veldig naturlig for oss å stille opp. Vi var naturlig nok spente på hva som mulig å få til i dagens situasjon, men er virkelig imponerte over det de har fått til, både med tanke på trygge rammer og med variasjonen og bredden i programmet. Her er det noe for alle, sier assisterende banksjef i DNB Haugesund, Kristine Askeland.

For selv om årets festival blir kortreist og i realiteten er en reserveløsning, så fremstår det ikke på noen måte som noen plan B. 

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på bredden i programmet, og er veldig fornøyde med det vi har fått til. Vi har kjente og folkekjære artister som Sondre Lerche, Silje Nergaard, Frida Ånnevik, Stein Torleif Bjella og Silya sammen med Haugaland Storband, og vi har favoritter blant jazz-entusiastene, som Mathias Eick, Jon Balke, Arild Andersen, Svein Olav Herstad Trio og Gammalgrass. Og så har vi gjengangere som Magnolia Jazzband, Morten Gunnar Larsen og selvsagt byens eget Bytunets Antikvariske Jazzensemble. Her tror jeg alle vil finne noe de kan glede seg over, sier festivalsjefen. 

SAMARBEIDER: - I år har festivalen trengt oss mer enn noen gang, og det var veldig naturlig for oss å stille opp, sier Kristine Askeland i DNB. Foto: Bjarne Laastad

Nye konsertarenaer

Mindre konserter har også ført til nye og spennende konsertlokaler.

– Jeg hadde uansett lyst til å prøve ut nye lokaler å arrangere konsertene i. For selv om vi skal bruke både Festiviteten, Høvleriet og Maritim Hall, så er det mange jazz-konserter som kan passe godt i mindre formater. Jeg tror at Bystyresalen, Haugesund Billedgalleri og Haugesund Bedehus vil gi en ny og ekstra dimensjon til flere av årets konserter. Bystyresalen har en vanvittig fin akustikk, og bedehuset like ved Bytunet tror jeg faktisk vil bli et helt nytt bekjentskap for mange. 

GLEDER SEG TIL SILDAJAZZ: - Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på bredden i programmet, sier Andreas Risanger Meland. Foto: Bjarne Laastad

Feirer Silje Nergaard

Silje Nergaard står bak tidenes mest solgte jazzalbum her i Norge, og feirer i år 30 år som artist. Hun har opptrådt under Sildajazz flere ganger, og festivalen feirer henne med konsert i Festiviteten. 

– Det skal bli fantastisk å få møte ekte publikum igjen etter den første korona-perioden. Jeg har virkelig savnet dem, for det er i møtet med publikum i konsert at øyeblikksmagien skjer. Det er da musikken er på sitt mest ekte. Jeg er jo inngiftet på Bømlo, like ved Haugesund, så jeg har et nært forhold både til byen og festivalen. Jeg har mange gode minner fra tidligere Sildajazz-konserter i Festiviteten, og gleder meg til å komme tilbake, sier den populære artisten. 

Til Sildajazz kommer hun sammen med den virtuose jazzpianisten Espen Berg, og lover en nær og fin konsertopplevelse.

– Når det kun er meg og Espen på piano, så kan vi gå tilbake til der sangene begynte da jeg skrev dem. Jeg har alltid vært opptatt av den gode melodien, og det er veldig fint å få kjenne på at sangene lever veldig fint også i veldig naken form. Til Sildajazz tar vi med oss de beste sangene fra hele karrieren min, i tillegg til at vi er så frekke å tolke noen skikkelige klassikere. Og så blir det noen gode historier som jeg gleder meg til å fortelle, smiler Silje Nergaard. 

Også for barna

Sammen med Sildajazz har DNB de siste årene ønsket å gi et festival-tilbud barnefamiliene. På det populære DNB Barnejazz-arrangementet har barna de siste årene fått sitt eget festivalområde med konserter, boller og aktiviteter og egne festivalbånd.

– Barna er morgendagens jazz’ere, og det er viktige å la få ta del i festivalen. At barna har gode festival-opplevelser, betyr jo også at småbarnsforeldrene kan kose seg på festival uten å være avhengige av barnevakt, sier Askeland.

Og selv om det ikke er mulig å gjennomføre barneparade og eget festivalområde i år, er barna selvsagt også tenkt på i år, med barneforestilling og konsert med de populære Spellemannpris-vinnerne Rasmus og Verdens Beste Band.

– Barn og ungdom vil bli et enda større fokusområde for festivalen i årene fremover, for der har vi utvilsomt mer å gå på. Jeg hadde neppe hatt den musikk-interessen jeg har i dag, om jeg ikke hadde blitt dratt med på konserter da jeg var liten, sier Risanger Meland.

Vi er imponert over det de har fått til, både med tanke på trygge rammer og med variasjon og bredde
Kristine Askeland

Trygt og godt

Sildajazz arrangeres i Haugesund fra onsdag 5. til søndag 9. august, fullspekket med store musikalske opplevelser i trygge omgivelser. Alle smittevernhensyn er tatt, og konsertene blir gjennomført med sittende publikum i romslige lokaler i forhold til publikumsmengde. 

I og med at det er begrenset med billetter, er det lurt å være om seg. Alt billettsalg skjer digitalt, så sikre deg sommerens festival-opplevelse på Sildajazz.no.

Tekst: Bjarne Laastad