Skal gjøre bompenger enklere

Fremtind, forsikringsselskapet til DNB, kjøper Fjellinjen Utsteder AS. Oppkjøpet vil gjøre bompenger enklere og mer oversiktlig.

ALBUEHILSEN: Janne Oddaker (Fjellinjen) og Turid Grotmoll (Fremtind) Foto: DNB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 19. aug. 2020
Artikkelen er flere år gammel

– Med kjøpet av Fjellinjen Utsteder tar vi en viktig og strategisk posisjon i en tid hvor både betalings- og transportvaner er i rask endring. Oppkjøpet gir oss og våre eierbanker spennende muligheter til å lage nye tjenester innenfor bank, forsikring og mobilitet for våre kunder, sier Turid Grotmoll, konsernsjef i Fremtind.

Fremtinds daglige drift vil ikke bli påvirket av dette oppkjøpet.

– Vi skal fortsette å tilby forsikringer og gi kundene våre trygghet på nye og smartere måter. Kjøpet av Fjellinjen Utsteder er en finansiell investering. Den nye virksomheten vil drive som en egen, separat enhet eid av oss, sier Turid. 

Oversikt i mobilbanken

– Bompenger er for mange en del av hverdagsøkonomien, og sammen med forsikringsselskapet vårt skal vi gjøre hverdagen enklere for både private bilister og bedrifter i hele Norge. Vi vil gi kundene oversikt over bompengeabonnementet i mobilbanken, løpende trekk fra konto, enklere håndtering ved bilbytte og tilgang på rask veihjelp, sier leder for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten

Bompengereformen og innføring av utstederforskriften skal legge til rette for økt effektivitet, brukervennlighet og tjenesteutvikling i bompengesektoren. Bompengeselskapene slik man kjenner dem i dag deles i to, en operatørdel og en utstederdel. En utsteder er et selskap som inngår bompengeavtaler med bilistene.

– I første omgang vil ikke kundene våre merke mye til dette oppkjøpet. De vil alltid stå fritt til å velge både hvor de bompengeavtale og forsikring - uavhengig av hverandre. På sikt skal vi tilby nye tjenester og gi bilistene bedre oversikt over sitt bilhold. Det ligger også en fordel i å samle administrasjon av både forsikring og bompenger for bedrifter. Alt lett tilgjengelig på ett sted, sier Spiten.

Målet er at kundene kan kjøpe og administrere bompengeabonnementet i banken allerede om få måneder.

Bompengetakstene settes av Samferdselsdepartementet og må godkjennes av Stortinget.

– Hvor det skal være bompenger og priser på passeringer bestemmes av myndighetene, men vi skal bidra til å gjøre betalingen enklere. Til sammenligning er det få år siden forsikringsbransjen overtok ansvaret for å kreve inn den gamle veiavgiften på vegne av staten. Denne betaler bileier nå samtidig med bilforsikringen, sier Turid Grotmoll

Transportvaner i endring

Det kommer stadig nye og mer fleksible løsninger innenfor bilhold og mobilitet. 

– Selv om folks transportvaner er i endring er mange fortsatt avhengige av bilen, enten de eier bilen selv, leier, låner eller abonnerer på den. Vi skal bidra til å gi våre kunder trygghet på veien, både økonomisk og ved å tilby gode forsikringsløsninger. Gjennom Fremtinds oppkjøp av Fjellinjen får vi en enda bedre mulighet til å gjøre det, avslutter Grotmoll.