Slik bruker nordmenn pengene sine nå

Nå bruker vi mer penger på uteliv og langt mindre på varekjøp enn vi gjorde før pandemien.

PRIORITERER UTELIV: Godt voksne nordmenn brukte 48 prosent mer på restaurant og uteliv i januar sammenlignet med samme måned i 2019. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det viser ferske tall fra DNB om nordmenns kortbruk i årets første måned. 

Nedgangen i varehandlen er størst innenfor kategoriene hobby/hjem, sko, klær og tilbehør samt sport og elektronikk. Innenfor sistenevnte to kategorier er handlen redusert med hele 21 prosent sammenlignet med januar i 2019, som var det siste normalåret før pandemien.

TRENDEN ER NEDADGÅENDE: - Men det går sakte. Kortbruken er fortsatt høy, konstaterer Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Fortsatt høy kortbruk, men nedadgående trend

Totalt sett brukte imidlertid nordmenn kortene sine for 3 prosent mer enn i januar 2022 og 2 prosent mer enn i januar 2019. Da er tallene justert for inflasjon.

Det betyr at vi sammenlignet med siste normalår i 2019 fortsetter vi å bevege oss sakte mot normalnivåer på kortbruk.

– Fra vi så første tegn til reell innstramming i september i fjor har den nedadgående trenden holdt stand. Men den går sakte, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

MANGE HAR SPAREPENGER: - Men nå begynner flere kundegrupper å merke behovet for å prioritere strammere, mener personmarkedsjef i DNB, Ingjerd Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal

Konserndirektør i DNB personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, forteller at sparing gjennom pandemien har muliggjort et høyere forbruk enn normalt for mange:

– Gjennom vinteren er det mange som har tært på den ekstra bufferen som ble oppspart gjennom pandemien. Det har muliggjort et høyere forbruk for mange. Mange har fortsatt midler å tære på, men nå begynner flere kundegrupper å merke behovet for å prioritere strammere.

De eldste drar opp forbruket på uteliv

På tross av en fortsatt moderat innstramming, beholder nordmenn enkelte vaner som ble bygget opp gjennom pandemien uendret. Dagligvare og handel på Vinmonopolet er eksempler hvor vi opprettholder mer eller mindre samme kortbruk. Samtidig viser innsikten til DNB at nordmenn brukte omkring 15 prosent mer på restaurant og uteliv i januar sammenlignet med samme måned i 2019.

– Det som er interessant med uteliv er at den eldste aldersgruppen øker kortbruken betraktelig, faktisk med 48 prosent mot samme måned i 2019. Til sammenligning reduserer de unge med 6 prosent, sier Oftedahl.

Ingjerd Blekeli Spiten legger til at det var de unge som startet innstrammingen først, og at det nok er en grunn til at man ser et slikt utslag innen uteliv.

– De yngste startet innstrammingen betydelig tidligere enn øvrige aldersgrupper. Det er tydelig at de kjente de økonomiske utfordringene på kroppen først og har tatt større grep enn øvrige aldersgrupper. Jeg tror likevel at vi vil se en videre innstramming, også hos de eldre i tiden som kommer, forteller Spiten.

Innen reiseliv ble kortbruken redusert i januar med 9 prosent.

– Det er luftfart som stort sett drar ned snittet, mens hotell og overnatting holder koken, forteller Oftedahl.