Slik gjør du veiene tryggere i sommer

Høy fart er en hyppig årsak til trafikkulykker, og med mange nordmenn på bilferie i sommer øker risikoen.

TA DET ROLIG: Det blir mye trafikk på norske veier i sommer. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 17. jun. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Overholder du fartsgrensen og lar mobilen ligge, bidrar du til økt trafikksikkerhet. 

-  Sammen med mobilbruk er høy fart en av de hyppigste kildene til store og små trafikkulykker. Denne sommeren blir det ekstra mange bilister på veiene og det øker sjansen for uhell. Vi oppfordrer folk til å la mobilen ligge og følge fartsgrensene når de drar på bilferie, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet til DNB, Fremtind.              

Denne sommeren skal 1 av 3 nordmenn på bilferie. Det fremkommer av en undersøkelse Respons analyse har gjennomført på oppdrag for Fremtind. Det gir økt fare for både ulykker og lange køer.

POPULÆRT: Trollstigvegen er et populært veistykke mange nordmenn sikkert vil oppleve i sommer. Foto: NTB scanpix

Vi kjører fortest om sommeren

Snitthastigheten går opp når asfalten er bar og sommerdekkene er på. Og fordommene om hvem som kjører mest i høye hastigheter viser seg å stemme. 

Med smart bilforsikring har Fremtind de siste tre årene registrert over 360 millioner kjørte kilometer. Kjøredata fra sommertrafikken de siste to årene forteller at vi kjører oftest fort i sesongen vi nå er godt på vei inn i.

Om lag 40 prosent av all kjøring over 110 km/t skjer i feriemånedene juni, juli og august, og mer enn 55 prosent av kjøringen over 150 km/t skjer i disse månedene. Trolig har mye av kjøringen i hastigheter over 150 km/t skjedd utenfor Norge, hvor fartsgrensene er høyere. 

LOFOTEN: I sommer det mange som skal oppleve Lofoten for første gang. Regn med mye trafikk. Foto: NTB scanpix

Bør damene kjøre?

- Det er store forskjeller på menn og kvinner i trafikken, og yngre menn råkjører mest. Dette er skremmende, da de yngste som regel er de mest uerfarne bak rattet, sier Therese.

Menn i den yngste aldersgruppen kjøre over fire ganger så ofte over 110 km/t sammenliknet med kvinner. I tillegg kjører de over femten ganger så ofte over 150 km/t.

I alle aldersgrupper, unntatt de mellom 56 og 60 år, er det menn som står for mest høy fart, men forskjellen er altså størst blant de yngste. I tillegg oppgir over 4 av 10 mellom 18 og 24 år at de skal på bilferie i Norge sommer.

- Dette kan være sommeren hvor unggutta, og kanskje også de eldre, motbeviser oss. Om ikke, bør de la damene ta rattet i sommer, sier Therese. 

Kvinner i Nordland, Vestfold og Telemark er likestilt med mennene på fart. I Møre og Romsdal og Vestland ser vi derimot vesensforskjell i statistikken. Der har menn en mye større andel kjøring med høy fart enn det kvinnene har. 

FULLE FERJER: Det blir neppe tomt på Norges mange ferjer. Foto: NTB scanpix

Frykter høye ulykkestall

De siste tre somrene, 2017, 2018 og 2019, har forsikringsbransjen registrert over 282.000 bilskader (materielle skader på personbiler) til nesten 5,3 milliarder kroner.

-  Vi vil nok se en økning i antallet som bryter 80-sonene gjennom sommeren og vi frykter ulykkestallene vil øke. Men vi både håper og regner med at våre kunder bidrar til å forebygge ulykker med fin flyt og trygg kjøring, sier Therese. 

TA DET ROLIG: - Overholder du fartsgrensen og lar mobilen ligge, bidrar du til økt trafikksikkerhet, sier skadeforebygger Therese Nielsen.
Tips til en skadefri bilferie i sommer
  • Kjør når du er våken og opplagt.  Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.

  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlig situasjoner og enda lengre kø. 

  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst, og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems. 

  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.

  • Om du ikke har mobilstativ – la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.

  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv sms eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.

  •  Ikke stol blindt og la deg «pasifisere» av alle funksjonene i bilen som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser og adferd er kun sjåførens ansvar. 

  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.

  • Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.