Styrker satsingen på regnskap i banken

DNB og SpareBank 1 gjør et strategisk oppkjøp av Uni Micro, en av Norges ledende aktører innen ERP- og økonomisystemer.

SAMARBEID: Øyvind Aass, styreleder i SpareBank 1 Bank og Regnskap, Kjartan Solvi viseadministerende direktør i Uni Micro og DNBs Kjersti Høklingen. Foto: Stromsholm
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Dette kan sammenlignes med Vipps-satsingen. Vi går nå sammen for å gjøre det langt enklere for bedrifter å løse sine daglige behov i én flate, forteller Kjersti Høklingen, leder for teknologi og digitale kanaler for bedriftsmarkedet i DNB.

Alle bedrifter har en bank, og alle har behov for å føre regnskap. Disse tingene hører sammen, og både SpareBank 1 og DNB ønsker å gjøre regnskap så enkelt som mulig for bedriftene.

En helt ny standard

Bankene inngår nå et teknologisamarbeid innen regnskap, gjennom en felles investering i regnskapsleverandøren Uni Micro AS. DNB kommer inn som største eier med cirka 40 prosent av aksjene, mens SpareBank 1-alliansen skal eie cirka 27 prosent.

- Norske banker har lang historie i å samarbeide om infrastruktur, noe som har bidratt til at vi har gode kundeløsninger på mange områder. Vi konkurrerer like hardt om kundene som før, men et samarbeid om infrastrukturen rundt bank og regnskap kan bidra til at vi som næring kan etablere en helt ny standard for hvordan dette gjøres, forteller styreleder Øyvind Aass i SpareBank 1 Bank og Regnskap.

- Vi skal utvikle de beste økonomisystemene for små- og mellomstore bedrifter i Norge
Kjartan Solvi
MÅL: - Vi skal utvikle de beste økonomisystemene for små- og mellomstore bedrifter i Norge sammen med SpareBank 1 og DNB, sier Solvi i Uni Micro. Foto: Stromsholm

En enklere hverdag

Uni Micro har hovedkontor i Modalen utenfor Bergen, og har 30 års fartstid i regnskapsbransjen. Selskapet har førsteklasses teknologi, høy kundetilfredshet og funksjoner som dekker hele SMB-markedet. Uni Micro har dessuten utviklet en komplett regnskapsløsning som hyllevare til banker og andre aktører.

- Vi skal utvikle de beste økonomisystemene for små- og mellomstore bedrifter i Norge sammen med SpareBank 1 og DNB. Vi har et felles mål om å tilby innovative løsninger som vil gi alle bedrifter en enklere hverdag, sier viseadministrerende direktør Kjartan Solvi i Uni Micro.

Deres løsning blir konsekvent rangert som blant de beste av regnskapsførere i Norge
Øyvind Aass

Dekke alle behov

- Vår visjon er at bank og regnskap skal smelte helt sammen. Vi vil at kundene skal kunne dekke alle sine behov, som fakturering, regnskap, lønn, timeføring, betaling og finansiering, uavhengig av bedriftens størrelse. Det er helt naturlig at bankene knytter digital fakturering og regnskapsførsel tettere opp mot konto og betalinger, forteller Høklingen i DNB.

Både SpareBank 1 og DNB mener at denne typen satsing må gjøres i samarbeid med regnskapsførere, som er viktige rådgivere for bedrifter. Bankene tror ikke at regnskapsførerens rolle skal helautomatiseres, men at bankene kan bidra til å forenkle deres hverdag gjennom gode digitale løsninger.

SpareBank 1 er allerede ledende på regnskapstjenester, og Uni Micros plattform blir en banktilpasset regnskapsprogramvare for både bedriftskunder og regnskapsførere.

- Derfor har vi valgt Uni Micro som teknologipartner, basert på at deres løsning konsekvent rangeres blant de beste av regnskapsførere i Norge, sier Aass i SpareBank 1.