Fra sommerjobb til fast ansatt:

- Jeg ble overrasket over hvor mange ikke-økonomer som jobber her

Da Adrian Ulleberg (26) begynte i DNB forventet han ikke å møte så mange mennesker med ulik utdanning, arbeidserfaring og kompetanse. Han var heller ikke forberedt på hvor stort det var.

FAST: Adrian begynte som summer intern i 2018. Nå har han fast jobb i DNB. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 10 min lesetid
Publisert 21. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Jeg har absolutt kjent på det å være den «nye» og den som kan minst, men alle må jo begynne et sted, det viktigste er at man ønsker å lære. 

Den tech-interesserte og halvt indonesiske vestfoldingen Adrian bor på Kampen i Oslo og beskriver seg selv som en «jordnær bygdegutt som har blitt blåruss». Ulleberg har studert fem år på Norges Handelshøyskole, har en mastergrad i finans og økonomistyring, i tillegg til at han har tatt en rekke strategifag. 

Sommeren 2018 landet han jobben som summer intern i banken, som viste seg å være springbrettet hans videre inn i DNB . Nå er han fast ansatt i Corporate Center, bankens sentrale strategi og konsulentmiljø. 

- Jeg søkte fordi jeg ønsket å bli mer kjent med DNB og lære hva en bank gjør, og få et innblikk i et av Norges største selskaper. Jeg spurte meg selv: «Hvordan er egentlig det å jobbe i et så stort selskap? Vil jeg trives med det?» 

Adrian var også nysgjerrig på å lære om hvilke utfordringer bransjen står ovenfor, og forstå hvordan menneskene i en så stor organisasjon må tilpasse seg disse endringene. 

- Samtidig er det ikke å legge skjul på at jeg også trengte penger den sommeren. I mine øyne var dette å slå to fluer i en smekk, for husleie og en dyr Kroatia-ferie betaler ikke seg selv. 

Det var fint å få bekreftelsen på at noen tror på at du kan bidra med noe
Adrian Ulleberg

En god følelse

Adrian forteller at han hadde en god følelse om at dette gikk veien rett etter sistegangsintervjuet. 

- Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjeden, og følte samtidig en forpliktelse om å levere best mulig den sommeren jeg skulle være intern. Det var også fint å få bekreftelsen på at noen tror på at du kan bidra med noe, sier Adrian, og legger til: 

- I tillegg var det deilig å vite at husleien og den altfor dyre Kroatiaferien nå kom til å bli dekket. 

Jeg oppdaget etter hvert at det ikke stemte, og da ble jeg litt overrasket
Adrian Ulleberg
MENNESKER: - Selv om jeg har en analytisk bakgrunn fra NHH, har jeg også stor interesse for mennesker og ledelsesdimensjonen av organisasjonen. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Før han begynte

26-åringen fra Lardal hadde en klar forestilling av hvordan det skulle bli å jobbe i DNB før han startet. 

- Jeg trodde alt fungerte «perfekt», altså alt av systemer, prosesser, verdikjeder, data og så videre. Jeg oppdaget etter hvert at det ikke stemte, og da ble jeg litt overrasket. 

For på skolen var mange av eksemplene som ble brukt tatt ut fra en perfekt verden med fiktive selskaper, forteller Adrian. 

- Men i virkeligheten blir det en umulighetsoppgave. Man er jo opphengt i daglig drift og hverdagslige oppgaver, og hverdagen «spiser» deg litt opp slik at man over tid ikke får frigjort nok ressurser til kanskje å løfte det man ønsker. 

Ulleberg ser derfor at det er et stort potensial for forbedring, og stort behov for engasjerte nyutdannede som kan bidra med å se på disse problemstillingene med et friskt blikk.

- Det jo også hovedgrunnen til at DNB tar inn interns!

Jeg kjenner på en stolthetsfølelse av å jobbe her
Adrian Ulleberg

«Bankse» stereotypeer

Var det noen stereotypeer som levde opp til forventningene – eller som ble avlivet?

- Hehe, det er flere, sier Adrian 

Disse ble avlivet ifølge Adrian:

  • Bankfolk er kjedelig og grå
  • Bank er arbeidsstedet for grådige mennesker
  • Dagens IT-systemer og prosesser fungerer optimalt
  • Folk med økonomiutdannelse har ingen plass i fremtidens bank 

Disse levde opp til forventningene:

  • Høy kompleksitet i mange produkter, prosesser, verdikjeder og systemer
  • DNB er stort og uoversiktlig
  • Økt fokus på rekruttering av mennesker med teknologibakgrunn og forståelse
  • Mange utviklingsmuligheter for nyansatte
SELFIE AV SUMMER INTERNS: Fra venstre: Otto Moltke Hansen, Kaia Marie Rosseland (DNB), Sondre Foslien, Adrian Ulleberg, Mats Thunestvedt Hove (DNB) Foto: Andrea Welde
Terskelen er lav for å stille spørsmål
Adrian Ulleberg

Overraskelser i kø

Hva overrasket deg etter at du begynte å jobbe i DNB?

- At DNB er så ufattelig stort. Men det som overrasket meg aller mest var nok at det finnes så mange ansatte med ulik utdanning, arbeidserfaring og kompetanse. Selvsagt visste jeg at det også er mange med økonomibakgrunn her, men jeg ble overrasket over hvor mange ikke-økonomer som jobber her. 

Vestfoldingen forteller at første dag og første uke på jobb som summer intern var hektisk. 

- Det var mye man skulle sette seg inn i, alt fra DNBs strategi, organisasjonen og hva avdelingen jeg jobbet i drev med. Samtidig var det mange nye fjes en skulle huske navn på, pluss å lære å finne fram i bygningen. Det er nemlig lett å rote seg bort de første dagene på bygget. 

«Information overload»

I begynnelsen opplevde Ulleberg det han beskriver som «information overload».  

- Det var vanskelig å henge med i alle diskusjoner og møter på grunn av «språket» mange DNB-ansatte bruker, nemlig «banksk». De bruker mange særegne forkortelser, ord og uttrykk som mange utenfor DNB ikke forstår. Derimot er terskelen lav for å stille spørsmål slik at forståelsen i uke to var mye bedre enn den første uken, forteller Adrian, som hadde som oppgave å blant annet utarbeide «Lederreisen» for alle ledere i DNB sammen med en annen intern i avdelingen. 

STAMMESPRÅK: Adrian slet litt med stammespråket til DNB da han begynte som summer intern. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Fra sommerjobb til fast ansatt

Etter at sommerjobben var over, landet Adrian en graduate-stilling og er nå fast ansatt i banken. På det mentale plan beskriver han overgangen som liten. 

- Det som var nytt var at man ønsket man å gjøre en god jobb fra dag én. Derfor har jeg sikkert brukt unødvendig mye tid på en del arbeidsoppgaver, men sånn er det også litt når man er nyansatt. 

Noe sikkert mange har følt på. 

- Jeg har absolutt kjent på det å være den «nye» og den som kan minst, men alle må jo begynne et sted, og det viktigste er at man ønsker å lære! Samtidig har man også gjennom studietiden bygget kompetanse, kapasitet og fått med seg en rekke perspektiver som også er verdifullt for DNB. God innstilling er alt. I tillegg er det helt supert å bli kjent med alle de andre som er en del av graduateprogrammet.

Hva gjør du om fem år? Er du fortsatt i DNB?

- Jeg har som mål å lære mest mulig av de som kan mer enn meg, og dem er det mange av i DNB. I tillegg håper jeg at bli en person som etter hvert kan lære andre en ting eller to, slik at de som kommer etter blir enda bedre. 

Skulle motivasjonen endre seg markant, sier Adrian han får ta en årsak/virkning-analyse av seg selv.  

- I mitt første år har jeg gledet meg til å dra på jobb så å si hver eneste dag, og jeg kjenner på en stolthetsfølelse av å jobbe her. Det er et godt tegn. 

 

Adrians fem beste grunner til å søke jobb som summer intern i DNB

 

1. Få et unikt innblikk fra innsiden i et av Norges største og mest kjente selskaper, og samt få en fot innenfor og et bra nettverk å ha med seg videre

2. Få omsatt noe kunnskap og erfaringer fra studiene inn i ekte arbeidsoppgaver, i samarbeid med flinke og inspirerende kollegaer, og få betalt for det. 

 

3. Få muligheten til å bli kjent med DNB, både mennesker og kulturen, men ikke minst hvilke muligheter det finnes for deg her. Det er ufattelig mange ulike områder/stillinger du kan jobbe innen; alt fra økonomi, markedsføring, til IT, menneske- forretning og produktutvikling, og mye mer!

4. Det kanskje aller viktigste er at du får muligheten til å kjenne etter om dette er et selskap som du oppriktig finner spennende, og som har arbeidsoppgaver som engasjerer/passer deg, og hvor du har lyst å bruke mye av tiden og energien din på

5. Anbefaler alle å søke på graduateprogrammet i DNB. For meg har det vært en kjempebra start på min karriere.

 

Les mer