Thomas Strønen fikk Kongsberg jazzfestivals musikerpris

Prisen på 200 000 kroner er én av tre priser som ble delt ut på festivalens åpningsdag.

VINNER AV KONGSBERG JAZZFESTIVALS MUSIKERPRIS: - En fremragende utøver på sitt instrument, skriver juryen om Thomas Strønen. Foto: Anne Valeur
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. jul 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Allerede som ganske ung ble Strønen lagt merke til som en fremragende utøver på sitt instrument, og han markerte seg snart både som bandleder og som komponist, skriver juryen i sin begrunnelse, som videre vektlegger trommeslagerens store musikalske spenn, fra frie, ekspressive sammenhenger til lyriske pianotrioer, i tillegg til et omfattende virke som sjangeroverskridende komponist. 

Siden endt utdannelse fra Jazzlinja på NTNU i Trondheim har Thomas Strønen utviklet seg til å bli en ettertraktet musiker både innen- og utenlands, og har flere innspillinger for de anerkjente plateselskapene ECM og Rune Grammofon på samvittigheten.

Av nyere prosjekter har han gjort seg bemerket med sin egen gruppe «Time Is A Blind Guide», en trio med Ayumi Tanaka og Marthe Lea og et besnærende samarbeid med Snah fra Motorpsycho.

Gjennom sitt arbeid som underviser på Musikkhøgskolen i Oslo er Thomas Strønen blitt en viktig skikkelse for unge, utforskende trommeslagere og perkusjonister, noe juryen også tok med seg i betraktningene rundt årets tildeling. 

Musikerprisen har blitt delt ut på Kongsberg i mange år, og deles i år ut i samarbeid med DNB som samarbeidspartner. Prisen gis til musikere som har gjort seg bemerket først og fremst i kraft av sitt håndverk, men som også har et tydelig og egenartet musikalsk uttrykk, og en evne til å sette spor i norsk musikkliv. Fjorårets pris ble tildelt pianist Anja Lauvdal. 

På årets Kongsberg Jazzfestival spiller prisvinneren to konserter, en med Tuva Syvertsen og Ole Morten Vågan og en med kvartetten Parish. I festivalens prisvinnertradisjon kommer han tilbake til festivalen også neste år. 

- Vi gleder oss allerede til å ønske Thomas Strønen velkommen til festivalen i 2023, og ser stort frem til spennende musikalske prosjekter, sier festivalsjef Ragnhild Menes. 

#huninvesterer-stipend til Oddrun Lilja Jonsdottir

Stipendet er et nytt samarbeid mellom festivalen og DNB og skal være et utviklingsstipend på 100 000 kroner som skal gå til en utøver i etableringsfasen av karrieren, som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. 

Gitarist, vokalist og komponist Oddrun Lilja Jonsdottir blir den første mottakeren av stipendet. 

- Hennes ambisjoner om å markere seg internasjonalt, samtidig som hun ikke mister fotfestet i det nasjonale, kombinert med et enestående og personlig uttrykk med full kontroll over instrument og stemme, gjør henne til en selvfølgelig mottaker av #huninvesterer-stipendiet, skriver juryen, som har bestått av representanter fra Kongsberg jazzfestival og DNB. 

Oddrun Lilja Jonsdottir har gjort seg bemerket i flere sammenhenger, både som soloartist og leder av eget band, og som bandmedlem med en åpen og sulten tilnærming til musikk fra alle verdens hjørner, i samspill med musikere som Bugge Wesseltoft og Paal Nilssen-Love. Hennes utgivelse av verket «Marble» høstet strålende kritikker med terningkast 6 i Dagsavisen, florerte på lister over årets beste album og ble i tillegg nominert til prisen «Årets verk» av Norsk Komponistforening.

- Gjennom det nye #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å fokusere på kapitalgapet mellom kvinner og menn som vi ser både innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB.

Dette er også i tråd med festivalens arbeid med å forbedre kjønnsbalansen og mangfoldet i bransjen, og festivalen forpliktet seg i 2021 til Key Change. #huninvesterer-stipendet skal bidra til å sette en tydelig dagsorden på dette, og prisen deles ut på Bebop & Business, næringslivets, kulturens og politikkens møteplass under jazzfestivalen.

FØRSTE MOTTAKER AV #HUNINVESTERER-STIPENDET: Musiker Oddrun Lilja Jonsdottir Foto: Anne Valeur