Sparebankstiftelsen DNB gir draktstøtte:

Unge fridykkere boltrer seg i Oslofjorden

Benyamin (11) og Sander (13) koser seg i Bekkelagsbukta. Takket være varme neoprendrakter kan de en høstdag være to timer i sjøen.

FRIDYKKERE: Spearos har siden 2018 økt satsingen på barn og unge. F.v. Sander, Kjartan Lang-Holmen, Benyamin og Sven Sivertzen (bak). Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. sep. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Guttene klarer å være mellom ett og et halvt minutt under vann. Det har de trent på, for det er mye spennende å se og plukke med seg fra havbunnen. Også mye søppel.

Jeg fant en gang et veiskilt
Benyamin (11)

Som dykkerklubber flest deltar Spearos Oslofjord jevnlig i strand- og sjøryddingsaksjoner.

- Jeg fant en gang et veiskilt, forteller Benyamin.

Spearos har siden 2018 økt satsingen på barn og unge og er en av vel 100 idrettsforeninger eller klubber, som så langt har fått støtte til drakter fra Sparebankstiftelsen DNB, et relativt nytt tilbud.

DYKKEVENNER: Sander (t.v.) og Benyamin har flere dykkevenner. Spearos har i dag over 30 fridykkere mellom 6 og 15 år. Foto: Stig B. Fiksdal

Stiftelsens hensikt med draktordningen er å støtte grasrotaktivtet for barn og unge og bidra til at flere idrettslag kan skaffe drakter, og skape felles identitet uten å måtte øke kostnadene for deltagelse.

Nettopp det har Spearos fått til. Årsprisen for barn er kun 600 kroner! Selv om én drakt koster rundt 2.500 kroner og de trener i bassenget på Idrettshøyskolen én dag i uken nesten hele året.

- Jeg vil påstå at dette er et av de billigst fritidstilbudene som finnes, og det er mye takket være støtten vi har fått fra Sparebankstiftelsen DNB og Norges Dykkerforbund, sier instruktør og initiativtaker til satsingen på barn og unge, Kjartan Lang-Holmen.

Trenger drakter i alle størrelser

Spearos har i dag over 30 fridykkere mellom 6 og 15 år. Derfor må klubben ha drakter i alle størrelser.

- Barn vokser fort, og vi må ha drakter som passer dem hele veien. Slike drakter til barn er dessuten vanskelig å få tak i. Nå kom vi over et restparti i England, og med støtte fra stiftelsen kunne vi bare slå til.

Drakten gir oppdrift. Derfor har vi på oss blyloddbelte
Sander (13)

Lang-Holmen sier at det ikke er forsvarlig å bruke vanlige våtdrakter som du får kjøpt i butikken til fridykking.

- De er ikke varme nok, i hvert fall ikke for barn, forklarer han.

Benyamin og Sander bruker lang tid på å få på seg utstyret. I tillegg til den tettsittende neoprendrakta skal de ha på tilhørende hansker og sokker pluss blylodd, maske og snorkel.

- Drakten gir oppdrift. Derfor har vi på oss blyloddbelte, for da kommer vi lettere ned, forklarer Sander.

Perfekt familieaktivitet

Lang-Holmen mener at fridykking er en perfekt familieaktivitet. Mange av medlemmene er foreldre og barn.

- Målet for noen er å bli sertifiserte fridykkere. Men det vi som klubb legger mest vekt på er at alle skal ha det gøy og lære seg å bli trygge i vannet. I denne sporten har du bare deg selv å konkurrere med. De flinkeste er bare til inspirasjon og til å lære fra. Her er det ingen som konkurrerer, sier han.

Fremtidige badevakter?

I normale tider trener de også en del på lunge- og hjerteredning, slik at de blir i stand til å redde en kompis eller andre. Det kan de ikke nå. Koronatiden har lagt begrensninger på mye.

Mange av dem som driver med fridykking i noen år blir også instruktører.

- Er du instruktør og voksen, er du også kvalifisert til å kunne jobbe som badevakt, opplyser Lang-Holmen.

FANT SJØPUNG: Sander har hentet opp en sjøpung. Foto: Stig B. Fiksdal

Må kunne svømme

Spearos driver ikke svømmeopplæring.

- Ungene bør kunne svømme 25 meter rygg og 100 meter bryst før de begynner, det er det eneste kravet vi stiller, sier han.

Benyamin og Sander boltrer seg og er yr av glede når de endelig kommer seg ut i vannet. Det tar ikke et minutt en gang før de har vært ned på bunnet og hentet opp hver sin sjøstjerne.

Det neste de kommer opp med er noe rart, men guttene vet hva det er, en sjøpung.

- Den renser sjøen, forklarer trener og Benyamins pappa, Sven Sivertzen, som dykker sammen med dem.

For klubbens unge fridykkerne er aldri i vannet alene. De har alltid med seg voksne, deriblant en trener eller instruktør.