Koronakrisen:

Vil dekke faste kostnader for å redde arbeidsplasser

Regjeringen setter av 40 milliarder i krisehjelp til små og mellomstore bedrifter.

FORVENTNINGER: Bilde av næringsminister Iselin Nybø på fredagens pressekonferanse. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 27. mar. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen la fredag morgen fram nye krisetiltak mot næringslivet. Målet er å redde de bedriftene som har hatt et stort fall i omsetningen og som trenger penger nå for å kunne betale husleie, forsikring og andre faste kostnader.

I første omgang setter regjeringen av 40 milliarder fordelt på de neste to månedene. Dersom det er behov for det vil ordningen bli forlenget.

Hvordan ordningen i praksis skal fungere vil bli presentert fredag 3. april, men målet er en automatisert prosess hvor bedriftene enkelt kan sende en digital søknad og relativt raskt få pengene rett på konto.

Ikke alle de faste kostnadene

Bedriftene vil få dekket en stor andel, men ikke alle de faste kostnadene. Ordningen er ikke rettet mot bestemte bransjer, og vil favne alle norske små og mellomstore bedrifter som er rammet av Koronakrisen.

- Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Operativ så snart som mulig

Ordningen blir utformet i tett samarbeid med både næringslivsorganisasjonene og banknæringen, gjennom Finans Norge. Målet er at løsningen skal være operativ så snart som mulig og at man skal bankene og tilgjengelige registerdata, i stedet for å sette opp en ny organisasjon.

Regjeringen håper at denne kompensasjonsordningen skal være med på å hindre at levedyktige bedrifter må legges ned.