Vinner innovasjonspris

DNB topper årets liste over Norges mest innovative virksomheter.

STOLT SØRLENDING: Det er hele DNB som får prisen, så det er vi stolte av, sier bankes forbrukerteknolog, Yngvar Ugland. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. aug. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Norges største finanskonsern er årets vinner av prisen som rangerer landets 25 mest innovative virksomheter.

- Det er jo hele DNB som får prisen, så vi er stolte av det. Og så er vi ekstra stolte over at et par av de tingene de nevner i begrunnelsen, er veldig knyttet opp mot ting vi har gjort og ting vi jobber med, sier forbrukerteknologen i DNB, sørlendingen Yngvar Ugland, som mer korrekt er divisjonsdirektør for New Tech Lab i banken. 

Dette likte juryen spesielt

Det er Innovasjonsmagasinet (www.innomag.no) som for sjuende gang gjør denne kåringen, og juryen sier følgende:

- Prisen er et resultat av en innovativ teknologi og digitaliseringsreise der åpen innovasjon og digitale verdikjeder er satt i høysetet. Vipps har blitt en suksess, men selskapet jobber også med en rekke andre initiativ for å møte fremtiden. Blant mange konkrete grep juryen likte var åpningen av eget speiderkontor i Silicon Valley og det faktum at de slo selv Jack Mas røvere (Alibabas konsernsjef – red.kom) når det gjaldt å teste ut ansiktsbasert betaling på Grünerløkka.

Det er få som kan nå så mange mennesker og bedrifter som oss
Yngvar Ugland

Har vært opptatt av litt andre ting

På spørsmålet om hva slags annen ny teknologi kundene kan vente seg fremover, blir forbrukerteknologen svar skyldig. 

- Jeg burde jo ha en pitch klar på dette, men jeg har hatt seks ukers sammenhengende ferie etter intens jobbing med å få kompensasjonsordningen for næringslivet på plass før sommeren. Så etter korona kom har vi jo vært opptatt av litt andre ting. Men samtidig var jo dette nettopp et resultat av måten vi jobber med innovasjon i DNB på. Som en konsekvens av at vi jobber med å utforske nye ting – å få nye ting raskt oppe og gå – ble det mulig å få kompensasjonsordningen på plass på rekordtid.  

I verdensklasse når det gjelder innovasjon

Truls Berg, InnoMags ansvarlige redaktør, sier i en kommentar at listen er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk er innovative – i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon.

- Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon, sier redaktøren i en kommentar.

Som i fjor er årets jury ledet av InnoMags redaktør, Truls Berg, som har foretatt utvelgelsen av kandidater. Med i juryen i år var professor i innovasjon Ragnhild Nilsen, tidligere Innovasjon Norge sjef Gunn Ovesen, Computerworlds redaktør Henning Meese, professor i innovasjon på NHH Tor W. Andreassen, seriegründer André Eidskrem og professor Leif Edvinsson fra Sverige.

Mulighetene det aldri blir noe av – og de det blir noe av

Er det ikke sånn at mye av det dere holder på med, er jo usynlig, og forblir gjerne usynlig, både for DNBs egne ansatte og ikke minst for kundene våre. Og blir kanskje først kjent flere år fram i tid. Hvor frustrerende kan det være?

- Som det heter i DNB: Vi er jo her for at du skal være i forkant. Det betyr at noen må være helt der i forkant. Som vi har lært av Silicon Valley, så er det slik at det aller mest av nye muligheter aldri blir noe av. Heldigvis er innovasjon viktig for hele DNB, så når vi først kommer opp med noe lurt, så er hele organisasjonen med og bidrar til å løfte fram nye muligheter til potensielt hundre tusen av mennesker eller bedrifter.

Forbrukerteknologen sier at denne prisen anerkjenner at de gjør begge deler.

- At vi både tenker som de som er i Silicon Valley og mulighetene som aldri blir noe av, men også når vi kommer opp med ting som Vipps, så er det få som kan nå så mange mennesker og bedrifter som oss.