– Leiligheter som denne blir solgt med en gang, sier megler Nyima Bruun.
Leiligheten hun snakker om er en ettroms på 26 m² i en klassisk bygård fra 1895 i Toftes gate på Grünerløkka. Prisantydningen var på 3,1 millioner.
– Den har egentlig alt hva den typiske førstegangskjøperen ønsker seg; sentral beliggenhet på Grünerløkka, god takhøyde, rosetter og stukkatur – og ikke minst balkong som vender ut mot en stille bakgård, sier Nyima Bruun i DNB Eiendom.
På visningen var det 25 påmeldte, og de aller fleste var førstegangskjøpere. Etter budrunden ble leiligheten solgt over prisantydning.
– Det er veldig god interesse på små leiligheter for tiden, og spesielt i sentrumsnære områder som Grünerløkka, Bislet, St. Hanshaugen og Sagene. De fleste unge ønsker å bo sentralt, og med utleiepriser som fyker til værs blir interessen for å kjøpe enda større selv om prisnivået er høyt, sier Bruun.
For en ettroms i sentrum på 20–30 m² må du nå regne med å betale minst rundt tre millioner, altså en kvadratmeterpris på mellom 100 000–120 000 kroner.
– Det skal godt gjøres å få noe til under 2,8 mill. Hvor mye du må ut med over det kommer an på standard, fasiliteter og beliggenhet. Prisen kan fort krype over 3,5 millioner på de mest attraktive objektene. Som oftest er det rundt tre millioner som er maksgrensen til førstegangskjøperne, og da blir det veldig mange som kjemper om de samme leilighetene.
– Vi ser også et det er en del investorer i dette markedet for tiden.
Ifølge Bruun er utfordringen i Oslo nå at leiemarkedet er sprengt som følge av store studentkull og et økende antall innflyttere til byen.
– Det fører til tøffere konkurranse om de minste leilighetene, både i leiemarkedet og i boligmarkedet. Jeg ser ofte at mange av de samme ansiktene går igjen på visningene.
– Slik det er i Oslo nå er det nok flere som føler de må kjøpe for å få seg et sted å bo. Høy etterspørsel kombinert med begrenset utbud presser prisene på de minste leilighetene opp.
– Vi ser at veldig mange av førstegangskjøpere får hjelp av foreldrene med finansieringen. For de som ikke har den muligheten er det veldig vanskelig å få kjøpt seg noe i de mest populære områdene.
Ifølge Bruun merker de foreløpig liten effekt av økende renter i markedet for de minste leilighetene.
– De fleste selges til prisantydning eller over, men unntaksvis kan du være heldig å få kjøpt litt under. Du har alt å vinne på å gå på mange visninger. Når det kommer til treromsleiligheter ser vi derimot at kjøperne er noe mer avventende nå og holder litt mer igjen i budrundene.
Selv om prisene for de minste leilighetene i Oslo sentrum er skyhøye, er det som oftest en god investering.
– Ja, hvis du har et fornuftig tidsperspektiv, altså fra tre til fem år, mener jeg det er en trygg investering.