Boligmarkedet fungerer tross koronakrisen:

DNB krever ikke at du selger før du kjøper

DNB har ikke sett grunn til å stramme inn på kravene for å gi boliglån. Det har flere andre banker gjort, ifølge Dagens Næringsliv

BOLIGLÅN: - Det er ikke blitt vanskeligere for personkunder å få lån i DNB etter koronakrisen, fastslår personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNB har ikke strammet inn

DNB har ikke endret kredittpraksis som følge av koronakrisen. Boligmarkedet har fungert bedre enn mange hadde forventet, og flere søkte boliglån i DNB i mai enn i samme måned i fjor. DNB opplever nå økt pågang av nye kunder.

Personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten i DNB tør ikke å tilskrive dette at flere andre banker har strammet inn på kredittpraksisen sin.

- Det har jeg ikke grunnlag til å mene noe om, men det er i hvert fall ikke blitt vanskeligere for personkunder å få lån i DNB etter koronakrisen. Det gjelder både finansieringsbevis og mellomfinansiering, som vi har gitt og fortsatt gir som normalt, sier hun.

Søk finansieringsbevis her

Alle lånesøknader behandles individuelt

Spiten presiser at alle lånesøknader behandles individuelt i DNB. Derfor vil hun oppfordre alle som skal kjøpe eller selge bolig til å ta kontakt med banken slik at de sammen kan finne gode løsninger.

- Om du bør selge før du kjøpe avhenger mest av markedet du kjøper og selger i. Noen ganger kan det være lurt, men kjøper og selger du i et velfungerende marked et det mest vanlig å kjøpe før du selger – fordi det er mest praktisk, sier hun.

Dette ser banken etter

Når banken skal vurdere om du får lån og hvor mye du kan få, ser den på betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet – i den rekkefølgen.

Myndighetene har også pålagt bankene å kreve at du har minst 15 prosent egenkapital – eller kausjonist.

Nytt fra 1. januar 2020 er at bankene nå kan ta med penger stående på BSU både når de skal vurdere egenkapital og gjeldsgrad.