Dette påvirker hvor mye du kan få i boliglån

Mange unge er ikke klar over at det er mer enn oppsparte midler og inntekt som kan påvirke hvor mye de kan få i lån.

HJELPER UNGE: Cathrine Sehm snakker daglig med unge som har spørsmål angående kjøp av bolig. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 06. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det merker Cathrine Sehm, som er en del av DNBs egne team med rådgivere for unge.

– Jeg snakker med unge kunder i mange forskjellige livssituasjoner, og nesten alle lurer på hvor mye de kan få i lån, hva det er som kan påvirke mulighetene deres, og hva slags krav som stilles fra banken. 

FINNER LØSNINGER SAMMEN: Sehm forteller at hun hjelper unge i mange forskjellige livssituasjoner, og at de finner løsningene sammen. Foto: Matz Norheim
Mange er ikke klar over at all gjeld du har går inn under fem ganger inntekt
Cathrine Sehm, finansrådgiver
Mangler du egenkapital?

Mange unge står utenfor boligmarkedet uten mulighet til å realisere boligdrømmen. Ofte er det egenkapitalkravet som setter en stopper, og mange er avhengige av hjelp fra foreldre for å få kjøpe sin første bolig. I dag er foreldrenes økonomi i for stor grad bærebjelken for unges boligetablering. 

Se hvordan DNB vil hjelpe unge som ikke har mulighet til å få hjelp av foreldre inn på boligmarkedet.

Går begge veier

Det finnes mange alternative løsninger som gjør boligdrømmen enklere å realisere. For eksempel kan du kjøpe bolig sammen med en venn eller kjæreste, eller du kan være heldig å ha foreldre som kan stille som medlåntaker eller kausjonist.

– Foreldre lurer ofte på hva det innebærer for dem å hjelpe til, og da driver jeg jo med rådgivning for hele familien. Noe som er kjempehyggelig å få være med på.

Ønsker du å snakke med Cathrine eller en av hennes kolleger? Book Ungsamtalen her.

Men det finnes også en rekke faktorer som kan påvirke lånemulighetene i motsatt retning.

– Jeg må ofte fortelle unge kunder at faktorer som det å eie bil, ha billån, kredittkort, forbrukslån, studielån eller å ha barn kan påvirke hvor mye du kan få i boliglån negativt. Mange er ikke klar over at all gjeld du har går inn under fem ganger inntekt, sier Sehm.

Slik påvirker bil boliglånet

Billån er en av de tingene Sehm og de andre rådgiverne snakker mest med de unge kundene om.

– Har du bil og billån, kan det påvirke lånemulighetene dine med flere hundre tusen kroner. Det har ofte veldig mye å si for de unge kundene som skal ut på boligmarkedet for første gang.

Sehm forteller at de ofte regner ut sammen med kunden hva det vil ha å si for hvor mye de kan låne til bolig dersom kunden selger bilen sin.

– Ofte kan det være nettopp en bil som er med på å vippe en sak fra pluss til minus, sier finansrådgiveren.

Kan være lurt å drøye bilkjøpet

Hvis du er i fasen hvor du sparer til bolig, kan det altså være lurt å drøye bilkjøpet dersom du har mulighet til det.

– Noen ganger er du nødt til å ha bil på grunn av for eksempel jobb, og da prøver vi å finne løsninger sammen, legger hun til.

Hva med studielånet?

– Gjeld blir ofte vektet forskjellig fra bankens side, og et billån trekker ned mer i lånemulighetene dine enn for eksempel studielån. Årsaken til dette er at renten på et billån i de aller fleste tilfeller er høyere enn studielån og nedbetalingstiden er kortere.

Kredittkort

Hvis du har et kredittkort teller hele rammen når banken skal avgjøre hvor mye du kan få i boliglån.

– Dersom du har et kredittkort med ramme på 100.000 kroner, hjelper det ikke at du bare har brukt 5.000 kroner. Banken må ta hensyn til hele rammen, og ikke bare det kunden har utestående, sier finansrådgiveren.

– Kanskje det kan være en idé å senke rammen på kredittkortet før du søker om finansieringsbevis, dersom du ikke har bruk for hele?

Slik kan det å ha barn påvirke lånet

Det å få eller ha barn påvirker muligheten for å kunne få lån i ganske stor grad, og det er fordi det har påvirkening på betjeningsevnen din.

Å ha barn er dyrt, og banken må for eksempel ta med kostnader som SFO og barnehage i betraktning når de skal bevilge boliglån.

– Vi hensyntar også barnetrygd som en inntekt, så det hjelper litt, men likevel vil man som regel få mindre lån med barn enn uten barn. Dersom det er flere barn inne i bilder, reduseres lånemuligheten ytterligere, sier finansrådgiver Sehm.

Hun legger til at det er ofte i situasjoner hvor man skal utvide familien, at man har behov for større bolig.

– Da ser vi at mange ønsker seg litt bort fra storbyen til litt mindre kostbare strøk, for å få den plassen man har behov for.

Priseksempel på Førstehjemslån og Boliglån Ung:

Nom. rente fra 5,49 %, eff.rente fra 5,70 %. Annuitetslån kr 2 000 000 o/25 år. Terminbeløp kr 12 334 pr mnd. Kostnad kr 1 703 390, totalt kr 3 703 390. Forutsetter pant i bolig. Merk at prisene gjelder per dato og kan bli endret.