Fra konkurs og løgn til ny hverdag:

Da Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe fikk sjokkbeskjeden

Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe ble sjokkerte over sitt eget ekstreme forbruk. Nå har allerede nådd ett av sparemålene de satte seg i programmet «I lomma på Silje»: Å kjøpe drømmeboligen.

SÅ MYE! Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe tror ikke sine egne ører når Silje Sandmæl forteller hvor mye de bruker på mat i året. Foto: TV 3
Lesetid 10 min lesetid
Publisert 05. feb 2020
Artikkelen er flere år gammel

Kristin og Dennis ble først kjent da de falt for hverandre i «Paradise Hotel i 2012». Siden den gang har Kristin gått konkurs, de har flyttet sammen, fått sønnen Falk og blitt businesspartnere.

De har hatt talkshowet «Høyt og lavt» på YouTube og programmet «1+1=3» på Viafree, hvor seerne fikk følge Kristins graviditet. Begge jobber med Kristins livsstilsblogg, hvor hun er en aktiv samfunnsdebattant. Nylig vant hun også bloggprisen «Årets sterke mening».

Businessen deres går bra, men de sliter likevel med økonomien. Gammel kredittkortgjeld og betalingsanmerkning satte en stopper for planene om ny og større bolig. Det hjalp heller ikke at pengene deres gikk like fort ut som de kom inn. De hadde ingen styring på økonomien sin.

Potensial til å spare en halv million

Da programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, flyttet inn hos dem i leiligheten på Grünerløkka, fant hun ut at paret hadde et sparepotensial på over en halv million kroner! Nå har de gjort som Silje sa: Kuttet, kuttet og kuttet i forbruket sitt. De har opprettet avtalegiro og eFaktura for regningene sine. Og ordnet opp i gammelt rot.

Alle skulle hatt en Silje i livet sitt.
Kristin Gjelsvik

- Silje er bedre enn både psykolog og parterapeut. Alle skulle hatt en Silje i livet sitt. Silje skulle ha kommet mye før, utbryter Kristin i programmet. 

Målet var å spare 42.000 kroner til bolig og bryllup hver måned. Men som vi fikk høre i sendingen, lå de langt foran skjema allerede to måneder etter at Silje hadde flyttet ut. De hadde spart 100.000 til hvert av sparemålene! Og nå, bare noen dager før programmet gikk på lufta, er drømmehuset i boks. Da gjenstår bare det andre sparemålet, bryllup på Ibiza med familie og venner.

Sjekk her hvor mye du kan få i boliglån

Se episode 2 av "I lomma på Silje" med Kristin og Dennis her

GLAD I SILJE: Silje har inspirert Kristin og Dennis til å få orden på økonomien sin. - Hun skulle ha kommet før, sier Kristin om Silje i programmet. Foto: TV 3

Brukte 240.000 kroner bare på mat

Kristin er på vei til NRK i en taxi når DNB Nyheter ringer henne for å høre om det er gått helt sport i å spare mest mulig nå. Hun tar fortsatt taxi av og til, men langt mindre enn før. 

-Ja, nå skal det blir ordning og reda. Dennis har sluttet å snuse. Jeg har ikke brukt noen penger på interiør, og vi handler bare én gang i uken. Det har også hjulpet at vi har hatt noen gode uker på jobben. I tillegg har vi jobbet litt ekstra og fått inn mer penger på den måten også.

Da Silje flyttet inn hos dem brukte de årlig 240.000 på mat, 54.000 på abonnement og strømmetjenester, 250.000 på reiser og ferier, 93.000 på interiør, 30.000 netthandel, 35.000 på snus, 27.000 på gaming og 18.000 kroner på taxi. 

Hvordan var det å slippe Silje inn i hjemmet sitt?

- Det var litt skummel å skulle vise fram det mest private du har, kontoutskriften. Men vi hadde kaos i økonomien, og da var dette en flott mulighet til å få hjelp av en profesjonell.

Kristin er også glad for å kunne bidra til å bryte tabuet rundt det å snakke om økonomiske problemer.

- Du må ta tak i slikt og være åpen om det. Det gir bedre helse og bidrar til at du blir lykkeligere. Derfor er dette viktig, mener hun.

Kontoutskriftene avslørte at dere i løpet av et år hadde 404 besøk i matbutikker i tillegg til at dere er storforbrukere av Foodora. Kommentar?

-Ja, uff! Den så jeg ikke komme. Det hadde aldri streifet meg at vi gjorde dette så ofte.

I programmet sier Dennis at han drømmer om hus i Stavanger. Men nå har dere kjøpt hus i Drammen?

- Ja, vi ble enige om at det ikke passet å flytte til Stavanger nå, det passer best å være i nærheten av Oslo. Målet var å finne drømmeboligen i et barnevennlig strøk, og det ble tilfeldigvis Drammen, forklarer Kristin

- Vi føler at vi har gjort et godt kjøp. Hadde vi kjøpt et tilsvarende hus i et fint strøk nærmere Oslo ville det nok kostet flere ganger så mye, tror hun.

Huset er flunkende nytt. Ingen har bodd der før.

- Derfor slapp vi å betale dokumentavgift og sparte dermed mange tusen kroner.

Kristin høres nesten ut som Silje når hun sier det.

PÅ MØTE I BANKEN: Paret fikk også god oppfølging og hjelp av Maria Bones Skjønsberg, som er rådgiver i DNB. Foto: TV 3
Vi ble møtt med respekt selv om jeg hadde gammel kredittkortgjeld og betalingsanmerkning
Kristin Gjelsvik

- De var velvillige og læringsvillige

Paret fikk også god oppfølging og hjelp av Maria Bones Skjønsberg, som er rådgiver i DNB.

- Maria var fin. Vi ble møtt med respekt selv om jeg hadde gammel kredittkortgjeld og betalingsanmerkning. Det er bra å ha en personlig kontakt i banken.

Maria ga Kristin råd om hva som skulle til for at banken kunne ta kredittkortgjelden hennes inn i boliglånet, og hva som skulle til for at de skulle kunne kjøpe seg en større og dyrere bolig.

- Vi trengte å oppnå en viss pris på leiligheten vår til å få nok egenkapital til å kjøpe hus, og det gikk bra. Det smarteste valget jeg har gjort er å investere i den leiligheten.

Maria er glad for at hun kunne hjelpe dem, for det er ikke alltid like lett.

- Hvis de hadde hatt maksimalt lån på boligen sin ville de ikke fått bakt kredittkortgjelden inn i boliglånet, forklarer hun.

Maria opplevde at Kristin og Dennis virkelig tok grep for å få orden på økonomien.

- De var velvillige og læringsvillige. Opprydding i økonomien fikk førsteprioritet, mens ønsket om ny og større bolig ble satt på vent fordi banken først måtte se at de klarte å få kontroll på økonomien sin, sier hun. 

Det har de fått nå.

IMPONERT: Silje er imponert over hvor flinke Kristin og Dennis har vært. - Tidligere var de et sjerneeksempel på hvordan par ikke skal organisere økonomien sin, sier hun. Foto: Christian Faarlund

Hun løy til ham om hva ting kostet

Silje er imponert over hvor flinke paret har vært til å kutte, kutte, kutte.

- Tidligere var de et sjerneeksempel på hvordan par ikke skal organisere økonomien sin. Den ene, i dette tilfellet Kristin, eide boligen de bodde i, hun mottok begges inntekt og betalte alle regninger. Begge irriterte seg over den andres forbruk, og hun løy til ham om hva ting kostet, forteller hun.

Nå har paret økonomimøte hver søndag, for at begge skal ha kontroll og oversikt.

Silje har også fått paret til å opprette et aksjeselskap, slik at begge tar ut lønn derfra. Dermed får også han pensjonsopptjening. Det gjorde han ikke før, selv om begge jobbet.

Siljes parøkonomi-råd:

  • Kjøp deg inn i den andres bolig 
  • Ta felles økonomiske avgjørelser og ha oversikt over hvilke regninger som skal betales. 
  • Opprett felles konto for felles løpende utgifter. Begge bør sette inn en lik andel av inntekten sin, ikke likt beløp. Opprett også en konto for felles sparing til f.eks. ferie og oppussing. Begge bør i tillegg ha egen konto til personlig bruk
  • Samboere bør skrive samboerkontrakt. Legg til hva dere skal gjøre hvis forholdet tar slutt.
  • Hvis dere er gift, fyll ut en ektepakt på det som skal holdes utenfor.
  • Husk nødvendige forsikringer og sett dere inn i hva de dekker.
  • Skal en være hjemme eller jobbe redusert en periode på grunn av barn, bør den som jobber kompensere den andre for tapt pensjonsopptjening