– Stress er brannfarlig. Når det koker i toppen, er det lett å glemme at det koker på komfyren., sier skadeforebygger.
– Dessverre oppstår det ofte branner som enkelt kunne vært unngått, ikke minst i jula, sier Paul Ivar Myrstad, fagansvarlig for Anticimex' brannverntjenester.
Ifølge en pressemelding fra forsikringsselskapet til DNB, Fremtind, bekymrer nordmenn seg i større grad for julestress enn brann i høytiden.
– Jeg anbefaler nordmenn å fokusere mer på brannsikkerheten i julen. Det er nettopp høyt stressnivå som kan føre til at det begynner å brenne, sier skadeforebygger Therese Hofstad- Nielsen i Fremtind.
Om du bruker litt tid til å tenke gjennom brannrisikoene nå i midten desember, kan hele familien slappe av og nyte julehøytiden senere. Husk også å bytte batterier på alle røykvarslerne i boligen og test om de fungerer som de skal.
– Jeg anbefaler alle å passe på spesielt tre ting i tiden vi nå går inn i: Riktig fyring i peisen, ro og kontroll over matlagingen, og sikker bruk av stearinlys, sier skadeforebyggeren.
Elektriske lysestaker er tryggere enn de med levende lys, men helt uten brannrisiko er de ikke. Mange slår av sine elektriske lysestaker ved å skru på én av lyspærene, vær oppmerksom på at dette kan gi dårlig kontakt, med brann som en mulig følge.
Slukk alltid lysestaken med strømbryteren eller dra ut kontakten. Pass også på at det sitter samme type lyspærer i lysestaken og at alle pærene lyser like sterkt.
De siste årene har det blitt veldig populært å dekorere med lysslynger, både inne og ute. Hvis du legger en lysslynge som dekorasjon i en glassvase eller en plastbolle, bør du først sjekke i instruksjonsmanualen om den tåler slik bruk.
Innestengte lyskilder blir fort veldig varme og enkelte modeller kan i verste fall forårsake brann. Skal du bruke lysslynger utendørs, bør du først sjekke om de er godkjent for slik bruk.
Også pyntegjenstander, og kanskje spesielt julepynt og gardiner, kan være brannfarlig om de ikke plasseres i trygg avstand fra levende lys eller varme spotlights.
Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner. Trekker det fra vinduet kan de blafre mot lyset og ta fyr. Plasser ikke levende lys der personer beveger seg, løse klær kan lett ta fyr om de kommer borti lysene
Med jevne mellomrom leser vi historier i media om mobiltelefoner som tar fyr eller ladere som smelter mens de står i kontakten. Rådet er enkelt; ikke sett mobilen til lading om natta, og trekk ut laderen av støpslet når du ikke lader telefonen.
Hvis du må lade, så gjør det i et rom med god avkjøling. Ikke legg mobiltelefonen under puta om natten, blir telefonen for varm kan den i verste fall ta fyr. Husk å informere den yngre garden i familien om brannsikre laderutiner.
Særlig på julaften kan det gå en kule varmt på kjøkkenet når julemiddagen skal gjøres klar. Tørrkokte gryter er faktisk en av de mest vanlige brannårsakene i norske hjem. Vær til enhver tid oppmerksom på hva du har i ovnen og på stekeplatene.
Husk at det går fint å varme opp sausen i mikrobølgeovn også. Et lurt tips er å skaffe en sensorstyrt komfyrvakt, disse får du kjøpt i de fleste el-butikker.
Kaffe går det også ofte mye av i jula. Skru av kaffetrakteren og trekk ut kontakten når kaffen er ferdigtrukket. Hell heller kaffen over i en kaffekanne i stedet for å la den bli stående på trakteren.
Det blir gjerne noen runder med vaskemaskinen i jula og kanskje ekstra mange med oppvaskmaskinen. Det anbefales ikke å kjøre disse om natta, da de kan forårsake brann. Gjør unna oppvask og klesvask mens du er våken, så kan familien sove ekstra trygt og godt om natta.