DNB Markets morgenrapport 6. mars:
… men er på bedringens vei
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av makroanalytiker Kelly Ke-Shu Chen:
Effektene av Biden er borte, og 50 basispunkter har dermed hittil kun gitt et beskjedent løft. Til tross for denne ukens store begivenheter i USA, og volatile prisendringer fra dag til dag, ligger S&P 500 nå an til å runde av uken kun 1,8 prosent høyere enn mandag morgen.
Et kutt på hele 50 basispunkter mellom rentemøtene ga med andre ord et nokså beskjedent løft. Kanskje ikke så rart i møte med tilbudssjokket som koronaviruset representerer. Om noe, har risikoviljen kanskje falt mer, og rentemarkedene priser nå inn enda flere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. 10 års amerikanske statsobligasjoner handlet ned til nye rekordlave nivåer på 0,8 prosent.
Det står nok litt i kontrast med aksjemarkedene i Kina denne uken, landet der både viruset og smittetiltakene har herjet lengst. 6 uker etter at innbyggerne i Wuhan først ble informert om at de ikke kunne forlate byen pga. et ukjent virusutbrudd, er det kun 126 nye bekreftede smittetilfeller i byen, og 143 i hele Kina (offisielle tall). Det betyr ikke at politikere eller mediene melder om at «faren er over», eller at usikkerheten er borte. Tvert imot ønskes det at de kostbare karantenetiltakene ikke bare skal forspilles nå som aktiviteten skal tas opp. Faktisk skal nå innreisende fra f.eks. Iran, Italia og Sør Korea settes i 14-dagers karantene i Beijing. Det kinesiske helsedirektoratet melder daglig om innbyggere som kan ha vært utsatt for smitte, siste telling var på ca. 670 000 mennesker i Kina totalt.
Disse bildene av arbeidere i min hjemby, som står i kø med over én meters avstand fra hverandre (en sjeldenhet i Kina!), er en god påminnelse på at situasjonen er langt fra normalen, selv om aktiviteten nå skal tas opp. Nyhetsmeldingen fra politiske møter har nå gått fra å fremheve sykdomskontroll, til hvordan og i hvilken grad den økonomiske motoren skal starte opp igjen. Selv ved møtet med State Council på onsdag, nevnte president Xi fremdeles behovet for å bistå migrantarbeidere som fremdeles skal reise tilbake til byene de jobber. Det legges vekt på at lokale myndighetenes tiltak skal tilpasses etter lokale forhold, og samtidig gjentas fremdeles de langsiktige overordnede vekstmålene.
I februar falt personbilsalget med hele 80 prosent fra i fjor, ettersom konsumentene stort sett holdt seg hjemme. For en uke siden, var nyhetene om at under en tredjedel av små og mellomstore bedrifter hadde gjenåpnet etter kinesisk nyttår, både fordi de manglet arbeidere, men ikke minst også kunder.
Ukentlig statistikk på salg av boliger i Kinas 30 største byer viser noe oppgang de siste to ukene, men fremdeles godt under vanlige nivåer. Macaus kinoer og kasinoer er gjenåpnet, men til tross for helikopterpenger, tilsier anekdoter at husholdningene fremdeles er varsomme. Dette illustrerer at koronaviruset også er et vesentlig sjokk på etterspørselssiden i Kina.
De makroøkonomiske nøkkeltallene fra Kina er trege. Hittil har vi kun fått PMI-indeksene, og over helgen vil de kinesiske handelstallene for januar og februar slippes. Så da har alternativet vært å triangulere seg til et bilde av aktiviteten. Kø-statistikk fra byenes motorveier, tellinger på antall flyavganger, bedriftsrapporter om lagersituasjonen på kull og stål, partikkelutslipp i lufta. Dette er ikke fasit, men understøtter at produksjonen i Kina har vært svært lav, og så smått begynner å ta seg opp igjen ved starten av denne uken.
Alt dette er viktig sett i sammenheng med at president Xi tilsynelatende enda ikke har gitt slipp på de langsiktige vekstmålene for BNP. Sentralbanken har vært svært tydelig i sin ordbruk: De skal gi målrettet støtte, sikre likviditet, og boligmarkedet skal ikke brukes bredt til å stimulere økonomien.
Om det kinesiske aksjemarkedet kanskje setter sin lit til stimulerende finanspolitikk, er det lite å se av dette i oljeprisene. OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, har nå foreslått et ytterligere kutt i oljeproduksjonen på hele 1.5 millioner fat per dag (mf/d) i 2. kvartal 2020. Hvis dette stemmer, vil det representere det største kuttet fra OPEC siden finanskrisen. Implisitt tilsier dette at den årlige veksten i etterspørselen etter olje har vært utsatt for et kraftig negativt sjokk. I dag skal OPEC møte Russland (og noen andre ikke-OPEC land) for å hamre ut detaljene i en ev. avtale, dvs. om den i det hele tatt får grønt lys fra Russland. Hvis ikke, risikerer hele OPEC+ avtalen å ryke. Nå handler nordsjøolje (Brent) under c$50 og amerikansk olje (WTI Houston) er på c$45.