Fond og sparing:
– Våre reviderte anslag på langsiktig avkastning er relativt lite endret fra fjorårets anslag, sier Tore André Lysebo.
DNBs fagmiljø i avdelingen Wealth Management Investment Office (WMIO) drøfter årlig de langsiktige avkastningsforventningene for de viktigste investeringsformene.
– Estimatene er ikke ment til å brukes til markedstiming, men heller søke å gi verdifull innsikt til hvilke muligheter det er til å høste langsiktige risikopremier i finansmarkedene, sier Tore André Lysebo.
Lysebo er investeringsdirektør i WMIO. Han forteller at det alltid vil være usikkerhet rundt slike anslag, og den ekstraordinært raske renteoppgangen i Vesten i 2022 og 2023 er en nyttig påminner om nettopp denne usikkerheten.
– Forventet årlig avkastning er fremdeles lavere enn historisk avkastning for alle aktiva. Vårt utgangspunkt er sentralbanker som kutter renter ned mot et nivå hvor realrenter er klart positive., sier Lysebo.
Det er nettopp økningen i rentene, og særlig renten korrigert for inflasjon, realrenten, som gjør at det nå er mulig å få en anstendig rente på kapitalen.
– Høyere rentebaner, og rentekutt som har blitt skjøvet noe ut i tid, gjør at avkastningen for obligasjoner med sikre utstedere, Investment Grade (IG), holdes uendret på 4,25 prosent, sier Lysebo.
Han peker på at forventet avkastning på gjeld utstedt av utstedere med høyere sannsynlighet for mislighold (high yield) har blitt justeres ned fra 6,25 til 6 prosent grunnet fall i kredittmarginer gjennom 2024, sier Lysebo.
– Forventet aksjeavkastning holdes uendret på 6,5 prosent. Siden 1989 har en aksjeportefølje med 80 prosent globale aksjer, utviklede og fremvoksende markeder, og 20 prosent norske har gitt en årlig avkastning på 8,9 prosent, sier Lysebo.
Bak denne avkastningen ligger der imidlertid to forhold som Lysebo og teamet hans tviler på vil utfolde seg igjen.
– Utenlandske aksjer har fått betydelig drahjelp fra en svekket krone. Spesielt de siste 10 årene, noe som har løftet avkastningen målt i norske kroner. I tillegg har verdsettelsen av globale aksjer endret seg markant siden slutten av 1989, sier Lysebo.
Les også: Hva er egentlig en P/E-multippel?
Økt verdsettelse i form av at vi må betale mer per enhet inntjening i selskapene (P/E) har anslagsvis bidratt til mer enn 1 prosentpoeng årlig avkastning i verdensindeksen, mens kronesvekkelsen har bidratt til ytterligere over ett prosentpoeng ekstra avkastning.
– Justerer vi for disse to faktorene, reduseres den årlige nøytrale avkastningen til underkant av 7 prosent historisk for verdensindeksen, sier Lysebo.
Lysebo og teamet hans bruker mye tid på å forklare sammenhengen mellom selskapenes inntjening, vekst i økonomien og hvordan det påvirker avkastningsmulighetene framover. De argumenterer for at det blir knappere tilgang på ressurser. Eksempler på ressurser kan være tilgang til arbeidskraft, energi, kapital og råvarer.
– For å oppnå økonomisk vekst, inntjeningsvekst, og dermed også langsiktig avkastning som i stadig grad må bæres av produktivitet, må vi innrette oss mot bedre ressursallokering og sterkere fokus på å få mest mulig ut av de ressursene vi har til rådighet, avslutter Lysebo.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
Anslagene er usikre og tar ikke hensyn til skatt. Informasjonen er ment som generell veiledning og er ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Informasjonen er videre ikke ment som et personlig råd på noen måte, og utgjør ikke personlig investeringsrådgivning.
Mottakeren av Informasjonen må ikke foreta strategiske beslutninger på basis av denne Informasjonen, og bør foreta sin egen individuelle vurdering av hvorvidt en strategi eller en handling er egnet eller hensiktsmessig. DNB Wealth Management Investment Office kan ikke garantere at Informasjonen er eksakt, korrekt eller komplett, og har ingen forpliktelse til å oppdatere Informasjonen.
DNB Wealth Management Investment Office fraskriver seg ethvert ansvar for direkte eller indirekte tap som skyldes tolkning eller bruk av denne Informasjonen.
DNB Bank ASA er registrert i foretaksregisteret med organisasjonsnummer NO 984 851 006 og er under tilsyn av Finanstilsynet. Detaljer om regulering av lokale tilsynsmyndigheter utenfor Norge er tilgjengelig på forespørsel