Fond og sparing:
- Det er røffere tider om dagen, men over tid så pleier ting å gå bra, sier forvalter Anders Tandberg-Johansen.
Forvalterne Sverre Bergland og Anders Tandberg-Johansen snakker om teknologi-sektoren i podkasten Utbytte. Tandberg-Johansen og Bergland er en del av en kvartett som forvalter aksjefondet DNB Teknologi.
I sendingen forteller Tandberg-Johansen om at digitaliseringen av samfunnet fortsetter ufortrødent, og under pandemien akselererte utviklingen. Samtidig er vi nå inne i en geopolitisk krise.
- På lang sikt betyr ikke enkelthendelser så mye for aksjene, bare de siste 20 årene har vi vært vitne til finanskrise, eurokrise, pandemi, men på lang sikt så betyr ikke det så mye for aksjemarkedet, sier Tandberg-Johansen.
Han forteller at DNB Teknologi har hatt et bra år relativt til markedet, men at de har blitt rammet av den generelle nedturen i teknologisektoren. Dermed er den absolutte avkastningen negativ.
- Det går bra til slutt, sier Tandberg-Johansen.
De siste 20 årene har vi sett at teknologiselskapene snur om kull på mange bransjer.
- Teknologi har spist seg inn i alle andre bransjer og utgjør nå omtrent 30 prosent av børsverdiene, men det er fortsatt stort rom for vekst i enda flere bransjer, sier Tandberg-Johansen.
Han snakker blant annet om finans, helse og flere andre bransjer i sendingen.
I sendingen forteller Tandberg-Johansen om de fire forholdene som bør ligge til rette før de vurderer å investere i selskapene.
- Verdsettelse er viktig for oss, for vi mener det er avgjørende for avkastning framover. Vi bruker forretnings-momentum for å time inngang og for å ta en realitetsjekk om vi tar feil, sier han.
Han nevner også verdiforslag, altså skalafordeler og selskapets ledelse, og tematiske forhold.
- Hvis vi tar rett 55 prosent av gangene, da gjør vi det veldig bra, sier Tandberg-Johansen.
Siden verdsettelse er en så viktig faktor for forvalterne, bruker de god tid til å forklare tingenes tilstand i markedene.
- Porteføljen har vår har et P/E-tall på 15, det betyr at du har en inntjening på nesten 7 prosent av investeringen, Tandberg-Johansen.
Så legger han til at spørsmålet er hvilken vekst du får på disse selskapene.
- De ti største selskapene ligger an til en vekst i inneværende år på over ti prosent, og allikevel har vi et relativt bra prisingsnivå relativt markedet, sier Tandberg-Johansen.
- Det har vært bra å ha et fokus på verdsettelse det siste året, noen av konkurrentene våre har korrigert ned med nesten femti prosent, Tandberg-Johansen.
Når det blir store bevegelser i markedene, så skaper det større forskjeller blant forvalterne avhengig av hvordan fondene styres. Det skaper også muligheter.
- Korreksjonen i markedet har gjort at vi faktisk har kjøpt flere vekst-aksjer, vi har kjøpt i Netflix og PayPal, sier Tandberg-Johansen.
Han peker på at de er forsiktige med hardware-aksjene. Det ble kjøpt mye i PC-deler og utstyr under pandemien, og de ser at det kommer ny kapasitet inn i markedet.
- Vi må se estimatene sette seg i halvledersegmentene før vi avgjør av vi gjør videre, Tandberg-Johansen.
Han forteller at de har kjøpt seg opp i gamingselskaper.
- Vi var i Stockholm for kort tid siden og gaming-aksjene har kommet mye ned, og vi tror markedene har overreagert på hvordan disse selskapene vil gjøre det framover, sier Tandberg-Johansen.
Han peker på at det fortsatt kommer inn ny vekst i disse selskapene, på tross av at de allerede har vokst mye.
Denne sektoren har hatt sine femten minutter i søkelyset
I sendingen forklarer Tandberg-Johansen at det har vært et par vanskelige år i telekomaksjene, men at de i det siste har vist seg fra solsiden.
- Vi har solgt litt i telekom, som har vært dette årets beste sektor og dermed hatt sine femten minutter i søkelyset, sier Tandberg-Johansen.
- Telekom har blitt en rentebusiness, det er faste abonnementsinntekter som tikker og går, sier Tandberg-Johansen.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.