Aksjestrategen:

Gult varsel fra europeiske kredittpåslag

– Det er fortsatt et stort spenn i ulike makroscenarioer, sier Paul Harper.

LYSER GULT: – Kredittmarkedet har vært en ledende indikator for aksjemarkedet, europeiske kredittobligasjoner har falt noe i verdi, sier Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 19. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

I aksjestrategens notat til kunder forteller han at en gjenstridig høy inflasjon sammen med en modererende lønnsvekst gir press på den reelle lønnsutviklingen.

– Konsumentene har brukt av bufferen etter pandemi-sparingen, sier Paul Harper. 

Trump kan gi stagflasjon

Samtidig med den avtakende lønnsveksten er det veldig lav arbeidsledighet. Harper peker på tre makroscenarioer.

  1. Gjenstridig inflasjon resulterer i negativ reallønnsvekst, noe som gjør at konsumentene strammer inn, og det gir lavere vekst slik vi så på 1970-tallet.
  2. Knapphet i arbeidsmarkedet gir lønnsvekst og økonomien overopphetes (1969-lignende hard landing).
  3. En lønnsvekst som er «akkurat passe» som opprettholder etterspørsel, mens kunstig intelligens øker produktiviteten.

– Hvis Trump blir gjenvalgt som president i USA kan det gi økte handelsbarrierer og dette øker risikoen for stagflasjonsscenarioet, sier Harper. 

Les mer: Aksjestrategens ukeportefølje.

Gult varsel for europeiske kredittpåslag

Obligasjonsinvestorer krever et påslag for kredittrisiko. I dette markedet brukes en av de tre store, S&P, Moody og Fitch, til å vurdere kredittrisikoen. Investorene bruker disse og egne vurderinger til å fastsette kursen på obligasjonene. Når obligasjonskursen faller uten at det har skjedd endring i rentenivået, da sier vi at kreditt-forskjellen (credit spread) øker.

– Kredittmarkedet har vært en ledende indikator for aksjemarkedet ved viktige vendepunkter. Europeiske kredittobligasjoner har falt noe i verdi og dette bør følges nøye framover for å se etter potensielle signaler, sier Harper.

Han forteller i samme moment at det ikke har vært noen utgang i kredittpåslagene i amerikanske obligasjoner på tilsvarende størrelse som i Europa.

– Mangel på samstemthet mellom amerikansk og europeisk kreditt svekker faresignalene noe, sier Harper. 

Fortsatt optimistiske sentiment-undersøkelser og høy aksjeverdsettelse

– Andelen optimister minus pessimister falt fra 25,1 prosentpoeng til 19,4 p.p., mens gjennomsnittet er på 6,5 p.p. Det betyr at sentimentet fortsatt er optimistisk selv om nivået har falt noe tilbake, sier Harper.

– P/E-multiplene har økt samtidig som TIPS-ratene stiger, det gjør at de implisitte risikopremiene når nye lavnivåer i denne markedssyklusen, sier Harper.

Han forteller at det er begrenset rom for fall i 10-årsrentene i «myk landing»-scenarioet og at det er begrenset rom for ytterligere økning i P/E-multiplene.

– En normalisering av risikopremiene kan dytte multiplene nedover, verdsettelsene gir veldig lite rom for å absorbere dårlige nyheter, sier Harper.

Han forteller at denne tilstanden kan vedvare over tid, gitt at det ikke kommer noen katalysator for endring. En reduksjon i P/E kan komme enten fra lavere aksjekurs (P) eller høyere inntjening (E).

– I et scenario med hard landing, så kan aksjekursene komme ned, men da kan deler av endringen bli motarbeidet av at inntjeningsestimatene også blir kuttet, avslutter Harper. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.