Fond og sparing:

Hvilke selskaper bidrar til lavere klimagassutslipp?

Det er kjent at spesielt fornybarsektoren strever med både høyere rentenivåer og høy prisvekst på mange av innsatsfaktorer.

REDUKSJON: – Vi ser ikke bare på utslippene til selskapene, men også hvilke muligheter for reduksjoner produktene bidrar til, sier Laura McTavish. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Samtidig er det viktigere enn noen gang å få på plass løsninger som gjør at vi kan få til en overgang til lavutslippssamfunn for å forsøke begrense temperaturoppgangen, sier Laura Natumi McTavish.

Hun er analytiker i aksjefondet DNB Miljøinvest og var tidligere analytiker i ansvarlige investeringer-avdelingen i DNB Asset Management.

Både Europa og USA har dermed satt i gang store planer for å få produsert mer energi som gir relativt lite klimagasser, og de øker innsatsen for å redusere behovet for energi, blant annet ved å stramme inn kravene til energieffektivitet i eiendomssektoren.

Les rapporten «Sustainable enablers of a better environment».

– Vi investerer i selskaper som vi mener har sterke markedsposisjoner og som har et konkurransefortrinn i overgangen til et lavutslippsamfunn. Teamet mener at flere at porteføljeselskapene vil være godt posisjonert når sentimentet snur, sier McTavish. 

Investerer i hele verdikjeden innen miljø

– Det er ikke til å komme vekk fra at noen sektorer har høye utslipp. Ofte så unngås slike sektorer og selskap slik at porteføljens karbonavtrykk blir lavere, men disse sektorene har ofte størst behov for dekarbonisering, sier McTavish.

Hun peker på at DNB Miljøinvest har et bredt nedslagsfelt på miljøfeltet og ikke bare investerer i fornybart. Energiomstillingen er i gang, og i tillegg til fornybar energi vil det kreve mye investeringer i infrastruktur, blant annet i strømnettet. 

Løsningsleverandører for et bedre miljø

– Vi ser ikke bare på de direkte og indirekte utslippene til selskapene, men også hvilke muligheter for reduksjoner produktene og tjenestene de leverer bidrar til, sier McTavish.

Hun mener at forvalterne fanger opp flere muligheter blant selskapene som kan bidra til å løse de miljøutfordringene verden står ovenfor.

– Vi undersøker mulige sparte utslipp i porteføljen og har gjort dette for fjerde gangen nå gjennom konsulenten ISS-ESG, og resultatet viser at porteføljen sannsynligvis sparer verden for mer utslipp enn den slipper ut, sier McTavish. 

Forskningsbaserte mål om netto nullutslipp

– Selv om analysen viser at selskapene bidrar positivt med tanke på mulige unnlatte utslipp, så er det også viktig at selskapene setter mål for å redusere sine utslipp, og at de leverer det de lover. Derfor har vi utviklet et rammeverk for å vurdere troverdigheten i disse målsettingene og måle framgangen, forklarer McTavish.

Hun forteller at teamet, bestående av henne selv, Christian Rom og Stian Ueland, har som mål om å kommunisere og diskutere med 80 prosent av selskapene i porteføljen om deres planer for å nå netto nullutslipp. Hun forteller at teamet har levert på denne forpliktelse de siste to årene.

– Hovedfokuset er på momentum. Vi har per tredje kvartal hatt samtale med alle selskapene i porteføljen og vi ser at omtrent 70 prosent av selskapene som var vurdert både i år og i fjor viser en positiv utvikling, sier McTavish. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.