Økonomiske Utsikter 2024:

Kina står overfor økonomisk motvind fra flere hold

– Kinesiske myndigheter har gradvis latt lufta gå ut av boligboblen de siste årene, sier Kelly Chen.

UTSLAG: – En mer heftig handelskrig kan gi store utslag for kinesisk økonomi, sier Kelly Chen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

DNB Markets har nylig publisert en rapport om Økonomiske Utsikter. Den handler om makroøkonomenes syn på utviklingen i de viktigste økonomiene i verden.

Boligboblen mister trykket i Kina

– Vi tror ikke boligmarkedet vil bidra til vekst i Kina før 2027, men nedgangen blir sannsynligvis ikke like bratt fremover, sier Kelly Chen.

Hun er makroanalytiker og dekker Kina og fremvoksende markeder for DNB Markets. Boligmarkedet i Kina har vært en bekymring i lang tid. På sitt høyeste utgjorde boliginvesteringer nesten 15 prosent av Kinas BNP, omtrent like viktig som petroleumsnæringen var for norsk økonomi før oljekrisen i 2014. Boligbygging sysselsetter mange, og i løpet av de siste tre årene har boliginvesteringene falt med nesten 25 prosent. Antallet nye byggeprosjekter har mer enn halvert seg. Nå faller boligprisene i mange kinesiske byer.

– Kinesiske myndigheter jobber for å raskere omstille økonomien fra boligsektoren, men det skjer ikke uten utfordringer, sier Chen.

Nedtur mye tøffere enn myndighetene hadde trodd

Tidligere var det utbygging av eiendom og eksport av billigvarer som drev økonomien, men i fremtiden skal Kinas vekst, etter planen, komme fra avansert industriproduksjon og teknologisk innovasjon. Storstilt satsing over lang tid på utdanning og infrastruktur er grunnlaget for omstillingen, men de siste årene har næringspolitikken virkelig skutt fart.

– Nedturen i eiendomssektoren ble imidlertid mye tøffere enn myndighetene hadde trodd. Selv om de klarte å hindre at problemene spredte seg til finanssektoren, har boligmarkedets utfordringer fortsatt en tydelig negativ effekt på økonomien, sier Chen.

Profittløs vekst, påfølgende konsolidering

Mens boligboblen tappes for luft, vris investeringene mot nye næringer. Dette har kompensert for de fallende boliginvesteringene hittil, men fremover blir det mer krevende å bare fortsette på samme spor. Næringspolitikken i Kina bygger bevisst opp overkapasitet, som så konsolideres, forteller rapporten til DNB Markets.

I en periode vil myndighetene kraftig subsidiere etterspørselen, slik som momsfritaket på elektriske kjøretøy. Formålet er å skape et stort innenlandsk marked, som gir skalafordeler for produsentene. De lokale myndighetene gir bedriftene mange fordeler, for å tiltrekke arbeidsplassene nettopp til sin egen provins. Det kan være subsidierte lån eller tilgang på landarealer langt under markedspris.

– Altfor mange bedrifter starter opp i samme sektor. Deretter kommer en periode med konsolidering, og til slutt blir de beste og mest innovative virksomhetene stående igjen. Ulempen er at overkapasiteten vil føre til en periode med lave profittmarginer, som presser inntektene hos de ansatte, sier Chen.

Denne industripolitikken har gjort Kina til ledende aktør innen blant annet elektriske kjøretøy og grønn teknologi. 

Fornyet handelskrig?

Kinas næringspolitikk har ført til mer proteksjonisme. Andre land har økt tollsatsene på visse kinesiske produkter for å beskytte sine egne industrier. Det vil redusere etterspørselen etter disse varene internasjonalt, og forverre utfordringene med overkapasitet.

– Til dels skyldes det også et anspent geopolitisk bakteppe, hvor vestlige myndigheter ønsker å gjøre seg mindre avhengig av Kina, sier Chen.

For eksempel har både EU og USA økt tollen på grønn teknologi fra Kina, selv om konsekvensen blir å fordyre og/eller forsinke det grønne skiftet.

Valget i USA til høsten kan gjøre at situasjonen blir ytterligere tilspisset dersom tidligere president Trump kommer tilbake til Det hvite hus.

– En mer heftig handelskrig kan gi store utslag for kinesisk økonomi, sier Chen.

Kelly Chen presenterer Økonomiske Utsikter. Foto: Stig B. Fiksdal

Kan bli svært dyrt for amerikanske forbrukere

Men dette blir avhengig av om Trump mener alvor med å innføre minst 60 prosent toll på alle varer med kinesisk innhold. For eksempel varslet Trump at de kinesiske elbilene som produseres i Mexico vil få enda høyere toll enn de som kommer rett fra Kina.

– Det vil ta lang tid å endre Kinas dominerende posisjon i de globale verdikjedene på grunn av landets konkurransefortrinn; det er vanskelig å se at India eller noe annet land kan ta over rollen de neste årene, sier Chen.

Det kan bli svært dyrt for amerikanske forbrukere dersom Trump pålegger 60 prosent økt toll på alle varer med kinesisk innhold. Chen tror ikke det blir tilfellet, og at handelen vil fortsette via «transittland» som Mexico.

Det blir økt motvind, men langt fra noe sjokk på Kinas vekst, dersom Trump vinner valget.

– Det er vanskelig å fastslå når vi kan se en større negativ påvirkning på kinesisk eksport, men vi forventer ikke å se tydelige tegn før i midten av 2026. Hvis det heller blir president Harris, så kommer nok effekten først enda senere, sier Chen. 

Svak innenlandsk etterspørsel

Svak innenlandsk etterspørsel er en viktig grunn til at Kina ikke kan ta unna den økte produksjonen selv. Det finnes få raske grep som kan løfte forbruket innenlandsk, selv om myndighetene subsidierer forbruket. En viktig grunn til dette er høy sparing blant kinesiske husholdninger. Den usedvanlig høye spareraten i Kina skyldes et manglende sosialt sikkerhetsnett, og en omfattende velferdsstat etableres ikke over natten.

Avtakende vekst grunnet overkapasitet

– Etter hvert som overkapasiteten blir mer uttalt, forventer vi at selskapenes marginer blir presset. Dette vil dempe inntektsveksten og i sin tur redusere forbruket i Kina, sier Chen.

Makroøkonomen tror derimot at denne effekten først blir synlig i perioden mellom 2026 og 2027. Hun tror også at myndighetene kommer til å sette inn tiltak gjennom økt bruk av penge- og finanspolitiske virkemidler. Hun nevner også den økte spenningen i Taiwanstredet, men at det blir mer eller mindre en videreføring av dagens status i perioden de analyserer.

– Vi tror Kinas BNP vil vokse med rundt 5 prosent i 2024, men at det avtar til rundt 3,5 prosent innen 2027, avslutter eksperten. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.