Markedssyn desember 2022:
– Vi har fortsatt aksjer på undervekt, men vi tar litt mer risiko i både aksjer, renter og kontantene, sier forvalter Shakeb Syed.
Forvalterne av DNBs kombinasjonsfond er ute med markedssyn for desember.
– Vi mener oppgangen i aksjemarkedet er prematur, og vil bli erstattet av en påfølgende nedtur, sier forvalter Shakeb Syed.
Teamet til Syed har derimot gjort flere endringer som gjør at kombinasjonsfondene har tatt litt mer risiko, både innenfor aksjeeksponeringen, rentedelen og kontantandelen i porteføljene.
Forvalterne har sett nærmere på vurderingene rundt hva som skjer spesielt i det toneangivende amerikanske markedet.
– Vi tror at inflasjonen vil avta i løpet av 2023, dermed vil den amerikanske sentralbanken tone ned sin aggressive renteretorikk, sier Syed.
Han tror derfor at rentetoppen begynner å nærme seg.
– Vi tror de globale vekstimpulsene vil fortsette å svekke seg, nettopp på grunn av en renteøkningstakt som vi ikke har vært vitne til på flere tiår, sier Syed.
Renteøkninger virker inn på både husholdninger og økonomien med et tidsetterslep.
– Rentene har begynt å bite i det amerikanske boligmarkedet. Siden amerikanere har fastrente på boliglånene, vil det være naturlig å anta at boligmarkedstemperaturen vil fortsette å avta i tiden framover, sier Syed.
Det amerikanske arbeidsmarkedet har også vært glohett, men nå ser forvalterne tegn til at også her er temperaturen på vei nedover.
– Det er fall i antallet personer som sier opp for å prøve lykken i et annet firma, og det er en liten stigning i antall personer som søker ledighetstrygd, sier Syed.
Med fallende temperatur i arbeidsmarkedet har det bidratt til at lønnsveksten har dabbet av, og Syed tror det vil fortsette.
– Veksten i husleieprisene, som er veldig viktig del av inflasjonstallene i USA, vil etter hvert falle. Det vil dempe total inflasjon merkbart, sier Syed.
– Vi har redusert kontantposisjonene våre, og vi har gått fra overvekt til undervekt dollar. Motvekten er overvekt i norske kroner, sier Syed.
Amerikanske dollar er en valuta som gjerne svekker seg i perioder når man går fra urolige til roligere farvann. Vekstmarkedene nyter godt av en svekkelse i dollaren.
Han forteller også at de har kjøpt aksjer i vekstmarkedene.
– Vi syns vekstmarkedene er attraktivt priset, i tillegg vil de dra nytte av en svakere amerikansk dollar, og vil kunne få en medvind ved en gjenåpning av Kinas pandemirelaterte nedstengninger, sier Syed.
Han forteller at vekstmarkedene gjerne svinger mer enn vestlige markedet, og får gjerne et større oppsving, men også en større nedsving enn utviklede markeder. Syed påpeker også at de fortsatt har aksjer på undervekt, men at de har gjort justeringer i sektorposisjonene til kombinasjonsfondene blant annet ved å redusere posisjonene i europeiske mat- og drikkeaksjer, og økt posisjonene i Europa generelt.
– Vi har hatt en tung overvekt i norske obligasjoner med lav kredittrisiko; vi halverer denne overvekten og investerer i utenlandske obligasjoner. Disse har dobbelt så lang durasjon, og vil kunne dra nytte av en eventuell rentenedgang, sier Syed.
– Vi opprettholder spesielt nordiske høyrenteobligasjoner på overvekt. Disse har en rente på om lag ti prosent. Enkelte tap vil oppstå, men med normale tap er det fortsatt god margin ned til internasjonale obligasjoner med lav kredittrisiko, avslutte Syed.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.