Fond og sparing:
– Stor geopolitisk uro og historisk enighet om kraftig satsning på forsvar gjør at forsvarsinvesteringer vil være viktig framover.
DNB har lansert et nytt aksjefond, DNB European Defence.
– Vi har opplevd en fredsdividende siden Berlinmurens fall, der USA har vært den fremste garantisten for fred i verden. Nå har maktbalansen, og det amerikanske fokuset, vendt seg tydelig i retning mot Kina, sier forvalter Stian Ueland.
Fredsdividende er gevinsten eller utbyttet ved å kunne kutte forsvarsutgifter i takt med et roligere trusselbilde.
Ueland er også forvalter i aksjefondet DNB Miljøinvest og begge fondene er aktivt forvaltet. Investeringsfilosofien hans kan beskrives som fundamental fra-bunnen-og-opp med fokus på selskapenes konkurransefortrinn, kultur og disrupsjon. Ueland har forvaltererfaring siden 2019 og startet i Oljefondet i 2015.
Foretrekker du podkast-format? Lytt til en variant av webinaret på Spotify, Apple Podcast eller Acast.
Med USAs fokus vekk fra Europa må Europa ta ansvar for egen sikkerhet. Samtidig er det pågående krig i Ukraina og i Midtøsten.
– Europa har satt i gang omfattende investeringsprogrammer for å få opp forsvarsevnen og ha en avskrekking som er mindre avhengig av USA, sier Ueland.
Det er blitt gjort unntak fra EUs regelverk om enkeltlandenes underskudd, noe som betyr at medlemslandene kan ta opp lån til forsvarsinvesteringer.
– Tyskland har annonsert massive investeringer i forsvar og infrastrukturinvesteringer, sier Ueland.
Europeiske ledere har uttalt et mål om at mye av disse investeringene skal skje i europeisk forsvarsindustri.
Selskaper som har produsert klasevåpen og deler til atomvåpen er ikke en del av investeringsuniverset, og er ekskludert av både Oljefondets etikkråd, DNB og andre norske fondsforvaltere. For fullstendig oversikt over hvilke selskaper som blir ekskludert av ulike årsaker, klikk her.
– Vi kan blant annet investere i et utvalg av selskaper som produserer missiler, elektronikk, jagerfly, motorer og fregatter, men har ikke med selskaper som produserer våpen som ved tiltenkt bruk bryter med grunnleggende humanitære prinsipper, sier Ueland.
Innretningen av fondet er nettopp europeisk forsvarsindustri og de som er viktige leverandører inn mot denne sektoren. I tillegg inkluderes selskaper som har relevant aktivitet knyttet til totalforsvar, som for eksempel mot cyberangrep og for beskyttelse av sivil infrastruktur.
– Jeg foretrekker selskaper som har et konkurransefortrinn som for eksempel skalafordeler eller nettverksfordeler, starter Ueland.
Konkurransefortrinn kan være eksempelvis skalafordeler ved at det er billigere å produsere mange like enheter, nettverkseffekter, immaterielle eiendeler og byttekostnader. For eksempel kan det være en nettverksfordel dersom norske myndigheter velger samme produkter som Sverige og Finland, fordi flere får kompetanse på det samme utstyret, og fordi både drift, vedlikehold og innkjøp kan bli bedre for alle. Det er også enorme byttekostnader i forsvarssektoren, du kan ikke umiddelbart sette en jagerpilot inn i et annet fly enn F35, i tillegg er alle støttetjenestene spesialtrenet for nettopp dette flyet.
– Vi er prissensitive, og det er viktig for oss å bruke tiden på å forstå selskapenes forretningsmodell, deres styrker og svakheter og hvordan de skaper verdi for aksjonærene, sier Ueland.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.