DNB utbetaler utbytte:
DNB gir utbytte på 16,75 kroner per aksje. Det betyr over 12 milliarder kroner direkte til samfunnsnytte via de største eierne.
Bankens tre største eiere er staten, Sparebankstiftelsen DNB og Folketrygdfondet. Disse sitter på henholdsvis cirka 34, 9 og 6 prosent av aksjene i DNB. Dermed får de til sammen nesten halvparten av utbyttet som nå skal fordeles på alle bankens eiere / aksjonærer. Altså går over 12 milliarder kroner går direkte tilbake til fellesskapet.
Et beløp på 12 milliarder kroner tilsvarer 20.000 årslønner eller 3.000 boliger – hvis vi legger gjennomsnittslønn og gjennomsnittspris i Norge til grunn.
1. Inntekter til offentlige tjenester og prosjekter:
Staten bruker utbytteinntektene fra DNB til å finansiere ulike offentlige tjenester og prosjekter som helsevesen, utdanning, infrastruktur og andre viktige samfunnsoppgaver.
2. Pengestøtte til prosjekter for barn og unge:
Sparebankstiftelsen DNB bruker utbyttet fra eierandelen i DNB til å finansiere små og store prosjekter som kommer barn og unge til gode.
Tar vi med samfunnsnyttige investeringer i tillegg til nærmere 21.000 tildelinger, har stiftelsen siden etableringen i 2002 så langt bidratt med nærmere 14 milliarder kroner til allmenn nytte.
Klikk her for å se hvem som sist fikk tildeling, til hva og hvor mye (disse søkte før fristen 1. desember 2024).
For beløp over 50.000 kroner har stiftelsen tre søknadsfrister i året. Neste er 1. september. For lavere beløp er det løpende frist. Søk her
Relatert artikkel: Nå kan enda flere få pengestøtte fra Sparebankstiftelsen DNB
3. Bidrag til framtidige pensjonsutbetalinger:
Utbyttet fra DNB bidrar til å styrke Statens pensjonsfond Norge (SPN), som Folketrygdfondet forvalter. Dette fondet er ment å sikre langsiktig avkastning og bidra til å finansiere framtidige pensjonsutbetalinger for norske borgere. Dette fondet må ikke forveksles med Statens pensjonsfond Utland, som forvaltes av Norges Bank.
DNBs utbyttepolitikk er forklart i bankens årsberetning for 2024
Den går ut på å ha en utdelingsgrad på mer enn 50 prosent av overskuddet som kontantutbytte, forutsatt at konsernets kapitaldekning er på et tilfredsstillende nivå.
Ambisjonen er å øke nominelt utbytte per aksje hvert år. Overskuddskapital utbetales til eierne som en kombinasjon av kontantutbytte og tilbakekjøp av aksjer.