DNB utbetaler utbytte:

Over 12 milliarder til nytte for fellesskapet

DNB gir utbytte på 16,75 kroner per aksje. Det betyr over 12 milliarder kroner direkte til samfunnsnytte via de største eierne.

GODKJENT: Forslaget til utbytte på 16,75 kroner per aksje ble godkjent av DNBs generalforsamling tirsdag 29. april. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. apr 2025
Artikkelen er flere år gammel

Bankens tre største eiere er staten, Sparebankstiftelsen DNB og Folketrygdfondet. Disse sitter på henholdsvis cirka 34, 9 og 6 prosent av aksjene i DNB. Dermed får de til sammen nesten halvparten av utbyttet som nå skal fordeles på alle bankens eiere / aksjonærer. Altså går over 12 milliarder kroner går direkte tilbake til fellesskapet.

Et beløp på 12 milliarder kroner tilsvarer 20.000 årslønner eller 3.000 boliger – hvis vi legger gjennomsnittslønn og gjennomsnittspris i Norge til grunn.

Slik får samfunnet direkte nytte av disse pengene:

1. Inntekter til offentlige tjenester og prosjekter:
Staten bruker utbytteinntektene fra DNB til å finansiere ulike offentlige tjenester og prosjekter som helsevesen, utdanning, infrastruktur og andre viktige samfunnsoppgaver.

2. Pengestøtte til prosjekter for barn og unge:
Sparebankstiftelsen DNB bruker utbyttet fra eierandelen i DNB til å finansiere små og store prosjekter som kommer barn og unge til gode.

Tar vi med samfunnsnyttige investeringer i tillegg til nærmere 21.000 tildelinger, har stiftelsen siden etableringen i 2002 så langt bidratt med nærmere 14 milliarder kroner til allmenn nytte.

Klikk her for å se hvem som sist fikk tildeling, til hva og hvor mye (disse søkte før fristen 1. desember 2024).

For beløp over 50.000 kroner har stiftelsen tre søknadsfrister i året. Neste er 1. september. For lavere beløp er det løpende frist. Søk her

Relatert artikkel: Nå kan enda flere få pengestøtte fra Sparebankstiftelsen DNB

3. Bidrag til framtidige pensjonsutbetalinger:
Utbyttet fra DNB bidrar til å styrke Statens pensjonsfond Norge (SPN), som Folketrygdfondet forvalter. Dette fondet er ment å sikre langsiktig avkastning og bidra til å finansiere framtidige pensjonsutbetalinger for norske borgere. Dette fondet må ikke forveksles med Statens pensjonsfond Utland, som forvaltes av Norges Bank.

DNBs utbyttepolitikk

DNBs utbyttepolitikk er forklart i bankens årsberetning for 2024

Den går ut på å ha en utdelingsgrad på mer enn 50 prosent av overskuddet som kontantutbytte, forutsatt at konsernets kapitaldekning er på et tilfredsstillende nivå.

Ambisjonen er å øke nominelt utbytte per aksje hvert år. Overskuddskapital utbetales til eierne som en kombinasjon av kontantutbytte og tilbakekjøp av aksjer.

PÅ GENERALFORSAMLINGEN: DNB-sjef Kjerstin Braathen sammen med Anne Beth Steinsland, Egil Matsen og Nils Øveraas fra Sparebankstiftelsen DNB. Foto: Stig B. Fiksdal