Unngå pensjonsstress i jula med disse tre tipsene

Ja, det er faktisk lov å snakke om pensjon i jula, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim.

PENSJON I JULA? Ja, det er faktisk lov å snakke om pensjon i jula, sier DNBs pensjonsekspert Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

Juleselskapene nærmer seg og med de også de uunngåelige samtalene om alt fra pinnekjøtt, pepperkaker og … pensjon. OK, det kan hende det bare er jeg som alltid havner der, men jeg har inntrykk av at når gamle og unge slektninger møtes, dukker av og til pensjon opp som tema. 

Så for å unngå å bli tatt på sengen når din nypensjonerte onkel spør om du har kontroll på pensjonen din, her er tre enkle små grep som sikrer god pensjonssamvittigheten før jul.

Pensjonens tre hellige S-er

1. Skru opp aksjeandelen

  • Hvorfor: Jobber du i privat sektor har du med 99% sannsynlighet en Pensjonskonto og dermed selv ansvar for hvordan pengene er plassert. En høy aksjeandel på pensjonen gir en høyere forventet avkastning over tid. Og jo yngre du er, jo høyere aksjeandel tåler pensjonen din. Det vil svinge mer underveis, men du kan forvente en høyere pensjon enn hvis du har en lav aksjeandel.
  • Hvordan: Logg inn på norskpensjon.no og finn ut hvor arbeidsgiveren din sparer til din pensjon og sjekk hvilken risikoklasse/aksjeandel du har i dag. Er den under 5, kan det være smart å ta en nærmere titt. For å gjøre det må du logge deg inn på pensjonsleverandørens nettsider for å se dagens valg og hvilke alternativer du har. 

2. Sjekk prisen

  • Hvorfor: Unødvendig høye kostander spiser direkte fra avkastningen din. 0,5 prosent i forskjell høres kanskje ikke mye ut, men med lang tidshorisont og rentes renteeffekt kan det fort utgjøre titusenvis av kroner over tid.
  • Hvordan: Finn kostnaden på din pensjon gjennom norskpensjon.no. Den rimeligste prisen er ofte er via arbeidsgiver, men denne er ikke den som kommer frem på ulike sammenligningstjenester.  Har du en høy kostnad kan du fritt velge selv hvor pensjonen din skal forvaltes, og får du lavere pris enn det som kompenseres fra arbeidsgiver, betyr det mer penger til sparing! 
Foto: Norsk Pensjon

3. Start sparing

  • Hvorfor: Egen pensjonssparing er en viktig del av det norske pensjonssystemet og gir deg større fleksibilitet og muligheter som pensjonist. Nesten 6 av 10 er allerede i gang med pensjonssparingen og jo tidligere du starter jo større effekt har det på den fremtidige pensjonen din.
  • Hvordan: Sett opp en fast månedlig spareavtale på en aksjesparekonto du navngir «Pensjon». Velg et bredt globalt og billig aksjefond, og beløpet du ønsker å spare. 

Selv små beløp er bedre enn ingenting

I snitt sparer nordmenn 3 490 kroner til pensjon i måneden, men dette er ingen fasit. Selv små beløp er bedre enn ingenting – det viktigste er å komme i gang!

Det var det – tre små steg for å slippe nok et år med dårlig samvittighet rundt pensjonen din. 

Og skulle det utenkelige skje og pensjon faktisk ikke blir et tema rundt bordet, har jo du alltids muligheten til å briljere uoppfordret med din nye kunnskap! 

Men ikke skyld på meg hvis tante sovner midt i forklaringen om hvorfor kompensasjonssatsen er så viktig for hennes fremtidige pensjon. 

God jul – og lykke til med pensjonen din!