Miljø-, sosiale-, og eierstyringsforhold:

Positiv utvikling i selskapsstyringen i vekstmarkedene

– Jeg tror det er enklere å påvirke selskapene i riktig retning ved å være aksjonær, sier Henry Repard.

ESG: – Jeg tror det er enklere å påvirke selskapene i riktig retning ved å være aksjonær, sier Henry Repard. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. feb. 2023
Artikkelen er flere år gammel

Vekstmarkedene er i rask utvikling og veksten er ment å ta igjen utviklede markeder. Ett område som har fått mye oppmerksomhet de siste fem til ti årene, er miljø-, sosiale forhold og virksomhetsstyring. Vekstmarkedene har tradisjonelt hatt andre standarder enn vi er vant med på alle tre områdene.

Det er ikke like standarder innad i utviklede markeder heller; i USA er det vanligere at styreleder og administrerende direktør er én og samme person.

– Vi ser en positiv utvikling på miljø-, sosiale forhold og virksomhetsstyring for vekstmarkedsselskapene, hvor det er mange aktører som trekker i samme retning, sier Henry Repard.

Bedre å være på innsiden for å påvirke

Repard jobber som senioranalytiker i teamet for ansvarlige investeringer i DNB Asset Management. Repard er klar på at det fortsatt er en vei å gå før vekstmarkedene er oppe i en ønskelig standard.

– Hvis vi ønsker å påvirke selskapene i riktig retning, mener jeg det er enklere å gjøre det som aksjonær enn ved å stå på utsiden, sier Repard.

Hele verdikjeden og kundene krever at selskapene tar spesielt miljø- og sosiale aspekter seriøst. Det gjelder også selskaper som ikke er børsnoterte. Det er fortsatt mer arbeid å gjøre og listen for hva som er akseptabelt heves etter hvert som tiden går.

Eksklusjoner riktig i noen tilfeller

DNB har en offentlig eksklusjonsliste som også lister opp årsak til eksklusjon fra investeringsuniverset.

– I noen tilfeller, når selskap er i brudd med vår konserinstruks, eller selskapet er så langt unna beste praksis og ikke viser villighet til å endre seg, er eksklusjon eneste farbare vei for oss, sier Repard.

Han er riktignok klar på at da mister man samtidig de viktigste verktøyene en aksjonær har i verktøykassa for å få til en endring hos porteføljeselskapene.

– Sammen med forvalterne starter vi med å gå i dialog med porteføljeselskapene, sier Repard.

Han forteller at teamet hans, sammen med forvalterne, setter opp konkrete mål som de ønsker at porteføljeselskapet skal oppnå. Deretter måler man utvikling ved bruk av milepæler.

– Vi bruker også stemmeretten vår. Dersom aksjonærfellesskapet går sammen og stemmer i takt, så må selskapene ta affære, avslutter Repard. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.