Markedssyn oktober 2023:

Prisen på penger øker

Inflasjonen faller, men prisen på penger, realrenten, øker, sier forvalter.

FORSIKTIGE: – Vi mener utfallsrommet i renteutviklingen er større på nedsiden, og dermed foretrekker vi obligasjoner, sier Glenn Sørensen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 04. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Denne høsten bringer ikke bare fallende løv, men også stigende lange renter. Til tross for renteoppgangen, holder DNBs forvaltere av kombinasjonsfond fast på sin overvekt i obligasjoner.

– Vi mener utfallsrommet i renteutviklingen er større på nedsiden, og dermed foretrekker vi obligasjoner. Vi opprettholder en moderat undervekt i aksjer og nedjusterer vår eksponering i teknologi fra overvekt til nøytral, sier Glenn Sørensen.

Sørensen er medlem av taktisk aktivaallokeringsteamet som avgjør hvordan de aktive kombinasjonsfondene er posisjonert på løpende basis. 

Inflasjonen faller, men prisen på penger øker

Inflasjonshistorien er på ingen måte over, men de siste tallene fra både USA og Europa tyder på at prisstigningen nærmer seg inflasjonsmålet. Rentene øker ikke på grunn av høyere langsiktige inflasjonsforventninger, men på grunn av en økning i realrentekomponenten.

– Økning i realrentekomponenten kan enkelt tolkes som at prisen på kapital øker, sier Sørensen.

I USA finnes det realrenteobligasjoner som også har opplevd at rentenivå har økt. Differansen mellom nominelle og realrenteobligasjoner har hatt en relativt flat utvikling det siste året.

– Når man så sier at inflasjonsforventningene ikke har økt, betyr det i praksis at renten på den nominelle obligasjonen og realrenteobligasjonen har hatt samme utvikling, sier Sørensen.

Han peker på at mange av de forholdene som de beskrev i forrige markedssyn fortsatt gjør seg gjeldene, blant annet at de mener markedet er for optimistiske på makrobildet, spareoverskuddet blant husholdningene etter koronapandemien begynner å bli brukt opp, og at viktige komponenter i inflasjonsmålingene er på vei ned. 

Foto: DNB Asset Management

Teknologisektoren er utsatt

Økte kapitalkostnader påvirker alle typer selskaper, men teknologisektoren er spesielt utsatt. Dette skyldes at sektoren har mange vekstselskaper, og de påvirkes mest av økte kapitalkostnader fordi de trenger frisk kapital for å finansiere veksten. Til tross for dette har teknologisektoren i USA sett gjennom NASDAQ sett en oppgang om omtrent 26 prosent i år.

– Mye av denne oppgangen er selvfølgelig drevet av resultatforventninger som har skutt i været på potensiell bruk av kunstig intelligens, sier Sørensen.

På grunn av høye aksjekurser og økt risiko i dagens renteklima, nedjusterer de eksponeringen mot teknologi fra overvekt til nøytralvekt. 

Porteføljetilpasninger

Han forteller at de holder durasjonsovervekten i renteporteføljene uforandret, og tror at de lange rentene har nådd toppen.

– Vi opprettholder også overvekt i høyrenteobligasjoner, hovedsakelig med nordisk eksponering. Teknologisektoren nedjusteres som nevnt fra overvekt til nøytral, sier Sørensen.

Foto: DNB Asset Management

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.