Skattemeldingen:
Høyere formuesverdsettelse av bolig og aksjer, og hardere skattlegging av høye inntekter betyr mer skatt for mange til neste år.
Det primære formålet med skatter og avgifter er å finansiere velferdsstaten. I tillegg brukes skattereglene til å omfordele. Det gjøres blant annet ved å kreve mindre skatt at de som har lave inntekter og liten formue, og mer skatt av de i den andre enden av skalaen.
Hvordan satser og beløpsgrenser blir er det stortingsflertallet som bestemmer gjennom statsbudsjettet. I tillegg til å sikre at staten får tilstrekkelig med inntekter, brukes skattereglene også til å initiere, stoppe eller motivere til både handlinger og investeringer.
I Norge er det lang tradisjon for å ha et progressivt skattesystem som gjør at de med høyest inntekt betaler mest skatt på den øverste andelen av inntekten.
På skrivetidspunktet var det 1 200 boligannonser på Finn.no som hadde prisantydning på over 10 millioner kroner. Flertallet av disse boligene ligger i Oslo og Viken. Fra 2022 vil formuesverdien av primærbolig øke for de som har boligverdi over 10 millioner kroner.
Med nye regler vil hver million over ti millioner få økt formuesverdi på 250 000 kroner og vil kunne bidra til økt formuesskatt på inntil 23 750 kroner, avhengig av om total formue er over eller under 20 millioner, ifølge Per-Ole Hegdahl, advokat i Skattebetalerforeningen.
Hytter og fritidsboliger skal, på lik linje med boliger, maksimalt verdsettes til 25 prosent av markedsverdien.
- Et faktum er at mange eldre hytter har en langt lavere formuesverdi enn 25 prosent av markedsverdien. Særlig gjelder dette for hytter og fritidsboliger som ligger med god beliggenhet til sjøen eller i nærheten av en populær alpin-destinasjon, sier Hegdahl.
Han minner om at norske myndigheter nå har foreslått å bruke kunstig intelligens for å få et mer korrekt bilde av verdien av hyttene.
- Maskinlæring vil innebære at mange eldre hytter vil få betydelige økninger i formuesverdien som igjen vil medføre at formuesskatten vil kunne øke betydelig hvis forslaget blir vedtatt, sier Hegdahl.
Regjeringen Støre har også økt eierskatten ved å øke multiplikatoren fra 1,44 til 1,6 for aksjegevinster og utbytter. Det betyr at skattesatsen for disse inntektene øker fra 31,68 prosent i 2021 til 35,2 prosent i 2022.
- For 100 000 kroner i utbytte eller gevinst, må personlige skattebetalere betale 3 520 kroner mer i skatt for 2022, sammenlignet med 2021, sier Hegdahl.
Han peker også på at formuesverdien av private aksjer øker fordi formuesrabatten reduseres fra 45 prosent i 2021 til 25 prosent i 2022. I praksis kan du derfor ha samme aksjeportefølje med samme verdi i 2021 og 2022, men måtte betale mer i formuesskatt på grunn av reduserte rabatter ved den skattemessige formuesverdsettelsen.
Regjeringens uttalte mål i forbindelse med statsbudsjettet for 2022 var at alle som har lønnsinntekt under 750 000 kroner skal betale mindre i skatt, mens de med høyere lønninger skal betale mer skatt.
- I utgangspunktet er prinsippet «skatt etter evne» et godt system, ved at de som har høyest inntekt også bidrar mest til fellesskapet. Uten å si noe om skattetrykket for de med høye inntekter og høye formuer kontra de med lave inntekter og beskjedne formuer, så ser vi at stortingsflertallet også påvirker skattetrykket, sier Hegdahl.
Han viser til et eksempel der en person med en høy lønn på 2,5 millioner, vil, med samme inntekt i 2021 og 2022 måtte betale 3.714 mer i skatt for 2022.
- Skatteøkningen på lønnsinntekten er kanskje moderat, men legger man til grunn at høyinntektsgrupper som dette også har formue, fast eiendom og eierinntekter vil skattetrykket øke vesentlig, utdyper han.
Som hovedregel reduserer gjeld formuen med hele beløpet. I et tenkt eksempel hvor en person eier en bolig i Oslo til 12 millioner, vil skattemessig formuesverdi bli 3 millioner i 2021. Har du gjeld over dette nivået vil formuesverdien være negativ.
Har du investert i aksjer eller andre formuesobjekter som kommer inn under reglene om verdsettelsesrabatt vil en forholdsmessig andel av gjelden også bli reduseres tilsvarende i mange tilfeller. I disse tilfellene vil gjelden ikke redusere formuen krone for krone.
Ønsker du å vite mer om gjeldsreduksjon finner du nyttig informasjon på Skatteetatens sider her.
Gjeldsrenter gir fortsatt et skattefradrag på 22 prosent.