Har du aksjer? Følg med på ...

Skumle grafer i 2021

I anledning Halloween presenterer DNB Markets sju skumle grafer fra norsk og internasjonal økonomi.

Hvert år presenterer DNB Markets sju skumle forhold i finansmarkedene du bør følge med på. rundt Halloween Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 29. okt 2021
Artikkelen er flere år gammel

Årets grafer kan gi kalde grøss nedover ryggen til enhver som kjøper og selger aksjer. Grafene er om mulig enda skumlere enn fjorårets. 

For de ekstra lettskremte poengterer vi at grafene ikke må ses i sammenheng med det offisielle markedssynet til DNB Markets, og ønsker alle våre lesere en skummel allehelgensaften på søndag!

Interessert i analyser og prognoser?

DNB Markets' anerkjente analytikere legger daglig ut sitt syn på markedene . På meglerhusets analyseside finner du også mer langsiktige prognoser. 

Gå til DNB Markets analyseside her.

Norske strømpriser er på et skummelt høyt nivå

Forbrukerprisene på strøm var i september i år mer en dobbelt så høye som i samme måned i fjor, og kan stige videre.

Hva vil skje om strømprisene fortsetter oppover? Foto: Statistics Norway/Refinitiv Datastream/DNB Markets

Dersom den sterke oppgangen ikke reverseres raskt, kan oppgangen bidra til å svekke husholdningenes kjøpekraft med mer enn ett prosentpoeng til sammen i år og neste år. Det kan igjen bidra til å bremse gjeninnhentingen etter pandemien. Dessuten kan det bli smitteeffekter over til andre priser og ikke minst lønnsvekst. Kanskje må Norges Bank øke renten mer enn forutsatt for å unngå at en pris- og lønnsspiral får utvikle seg.

Europeiske gasspriser er skyhøye 

Europeiske gasspriser er rekordhøye og gasslagrene på rekordlave nivåer. Prisene har steget mer enn 300 prosent bare i år! Prisøkningen på gass er mer enn dobbelt så høy som oljeprisen.

Fortsetter denne utviklingen vil mange i Europa slite i vinter Foto: Statistics Norway/Refinitiv Datastream/DNB Markets

Høye gass- og oljepriser er kanskje fantastisk for Norges økonomi, men for land og forbrukere i Europa er disse nivåene skremmende. 

Interessen for grønne aksjer faller 

Interessen for å investere i selskaper som driver oss mot det grønne skiftet har falt  måned for måned gjennom 2021.  

Figuren viser den aggregerte interessen for grønne aksjer hos privatinvestorene som handler aksjer via nettbanken til DNB*. Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt at folk slutter å kjøpe grønne aksjer?  

Vi sier ikke at handelsaktiviteten i grønne aksjer er en ledende indikator for det grønne skiftet, men at investorinteressen er dalende og på vei mot bunnivåene fra april/mai 2020 er definitivt litt skummelt. Det grønne skiftet skal i betydelig grad finansieres av privat kapital. Skal det grønne skiftet lykkes må både store og små investorer være med, for energietterspørselen vokser.

*Handel målt ved bruttovolum, altså samlet volum av alle kjøp og salg, i en kurv bestående av 29 nordiske fornybaraksjer i prosent av handelen i alle aksjer.

Skumle boligpriser i Kina

Kinesiske myndigheter mener alvor når de ønsker å kjøle ned boligprisene i landet, men det er en hårfin balanse mellom bråstans og styrt nedkjøling.

Andelen kinesiske byer med fallende boligpriser stiger kraftig Foto: Bloomberg/DNB Markets

Hvorfor er det skummelt at boligprisene svinger i Kina? - Kinas økonomi har blitt stor, og påvirker også oss. Nå er det tendenser til boligbobler i flere av Kinas byer, og myndighetene mener alvor når de skal slå ned på spekulativ aktivitet i sektoren.

Evergrande er en av flere boligselskaper som sliter etter at myndighetene slo hardt ned på den gjeldsfinansierte vekstmodellen. Mens selskapet sliter med å betale gjelden, har også omsetningsvolumet og igangsettingen av nybygg kommet godt ned samtidig som boligprisene har falt. Vil dette snu sentimentet blant kjøperne i det kinesiske boligmarkedet, slik at boligprisene faller flere steder? 

Renteoppgang kan komme brått

Markedet priser plutselig inn en mye raskere og tydeligere renteoppgang i Storbritannia enn noen så for seg for kun et par måneder siden.

Den svakt grønne grafen viser ny justert renteforventning i Storbritannia Foto: DNB Markets/Bloomberg

Hvorfor er det skummelt med raskere renteoppgang i Storbritannia?  Fordi det viser at renteutsiktene fort kan endre seg, hvor som helst. For to måneder siden ventet markedene at Bank of England ville heve renten en gang mot slutten av neste år. Nå er sentralbanken bekymret for de høyere inflasjonstallene og varsler at den ikke kan sitte å se på at inflasjonen blir for høy. Derfor priser markedet nå inn en renteøkning før jul og ytterligere tre det neste året. 

Prisstigningen i USA biter seg fast

I figuren under til venstre ser vi at amerikanske statsrenter indikerer at gjennomsnittlig inflasjonsforventninger de neste fem årene er på det høyeste nivået vi har sett i tidsserien. Samtidig ser vi av figuren til høyre at lønnsveksten i USA nå er høyere enn på noe tidspunkt i den forrige syklusen og nær toppunktet i syklusen før finanskrisen.

Prisene har steget mye i USA og det samme har lønningene, et klassisk faresignal! Foto: Bloomberg/DNB Markets

Hvorfor er det skummelt at lønninger og priser stiger? At lønnsveksten er nær forrige toppunkt kan indikere at vi allerede kan være sent i oppgangssykelen for denne gangen. Etter nye topper, kommer ofte nye bunner. Ganske skummelt! 

... og amerikanske småbedrifter varsler ytterligere prisøkninger!

Ikke siden begynnelsen av 1980-tallet har en like stor andel små- og mellomstore bedrifter i USA varslet prisøkninger. 

Foto: Bloomberg/ DNB Markets

Hvorfor er det skummelt at bedriftene varsler prisøkninger? Jo, fordi dette kan være  starten på «Den store inflasjonen» versjon 2! Og hva skjer i så fall med rentene? 

Har du lyst til å kikke litt nærmere på presentasjonen?

Da kan du klikke den opp eller laste den ned herfra.

De skumle grafene er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Tallene og figurene baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Innholdet  i denne artikkelen reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt artikkelen  ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel.  Innholdet skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at innholdet i denne artikkelen legges til grunn for investeringsbeslutninger.