Aksjehandel

Nybegynnerguide: Hvordan kjøpe og selge aksjer?

Marius Brun Haugen fra DNB Markets forklarer hvordan du går fram for å kjøpe aksjer – og hva du bør tenke på.

INVESTERINGSLYST: Mange har lyst til å tjene penger på aksjer. Vi i DNB kjører kurs og gir support, sier Marius Brun Haugen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 09. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

Investering i aksjer er noe du gjør for å nå et mål, sier Marius Brun Haugen i DNB Markets. Han har jobbet med kommunikasjon mot aksjekunder siden 2010, og vet hva de fleste nybegynnere i aksjemarkedet lurer på.

– Et greit sted å starte for de fleste er å tenke litt over hva målet med aksjehandelen din er, sier han.

Investering for nybegynnere

Har du lyst å lære det helt grunnleggende om investering? Hva det er, hva du bør tenke over før du går i gang og hvilke valg du egentlig har?

Da bør du sjekke ut vår investeringsside.

PRØV DEG FRAM: Egentlig er det ganske enkelt å kjøpe aksjer, men risikoen kan være høy. Vi anbefaler derfor å begynne med små beløp. Foto: NTB

Overmot vs. langsiktighet i aksjemarkedet

Spør deg selv: Er målet ditt å oppnå kjapp gevinst ved å gå raskt inn og ut av aksjer, eller ser du på kjøp av aksjer som en mer langsiktig investering i et selskap du tror på?

Førstnevnte krever en helt annen kunnskap og oppfølging enn det siste, og vil være ekstremt risikofylt. Det er dessverre mange som taper mye på eget overmot i aksjemarkedet.

– Såkalt «daytrading» er derfor ikke noe vi anbefaler for nybegynnere. I mine råd tar jeg denne gang derfor utgangspunkt i aksjer som en langsiktig investering, sier Brun Haugen. 

Ord du bør vite hva betyr
 • Investering: Å kjøpe noe med sikte på fremtidig avkastning, det vil si å selge til en høyere pris enn du kjøpte for 
 • Kurs: Prisen på en aksje (det noen er villig til å selge for)
 • Kurtasje: Prisen for å få utført handelen
 • Portefølje: En samling av flere verdipapirer, f.eks. flere aksjer
 • Daytrading: Kjøp og salg av aksjer med veldig kort tidshorisont og mål om rask gevinst (*)
 • Lang sikt: Minimum fem år, gjerne litt lenger

  (*) MERK: Ved hyppige kjøp og salg kan kurtasjekostnadene spise opp mye av en eventuell gevinst.

Kunnskap og tålmodighet reduserer risikoen ved aksjekjøp

Skal du begynne med aksjehandel bør du tenke litt gjennom hva det innebærer og hvorfor du skal drive med det, sier Brun Haugen.

– Aksjekurser svinger ofte mye og fort. Du kan tjene godt, men du må være bevisst på risikoen du tar. Både risikovilje og risikoevne bør være stor.

Samtidig er det slik at tid normalt reduserer risiko i aksjemarkedet.

– Det er derfor vi i DNB Markets anbefaler alle nybegynnere å se på aksjekjøp som en langsiktig plassering. Har du verken tid til oppfølging eller noe å tape, bør du vurdere å holde deg unna aksjehandel, råder han. 

Investering er å sette av litt penger nå for å få mer penger i framtiden
Warren Buffett

Begynn å handle aksjer i det små

Har du penger du vet du ikke trenger på noen år, anbefaler han deg å prøve litt forsiktig først for å få erfaring:

– Kjøp og salg av aksjer kan være både interessant og lærerikt. Og jo mer tålmodighet du har, jo bedre sjanser har du til å tjene litt penger på det, sier han.

Haugen sier at du ikke behøver store beløp for å begynne.

– Det kan være smart å satse lite i starten til du forstår hvordan det fungerer. Noen hundrelapper er nok for å prøve seg i aksjemarkedet. 

DET SVINGER: Aksjemarkedet svinger og det uttrykkes ofte med "Bull-market" ved oppgang og "Bear-market" ved nedgang. Foto: NTB Scanpix

Hvordan tjener du penger på aksjer?

Å tjene penger på aksjer er i teorien veldig enkelt: Du kjøper aksjer så billig som mulig, og selger dem igjen så dyrt som mulig. Gevinst skapes når du selger dine aksjer dyrere enn hva du kjøpte dem for. 

Haugen forklarer at det er mange faktorer som påvirker aksjekursen, men at det i bunn og grunn handler om tilbud og etterspørsel.

– Litt forenklet kan vi si at når flere ønsker å kjøpe enn å selge, stiger kursen på aksjen, og når flere ønsker å selge enn å kjøpe, synker kursen.

Det handler om å kjøpe aksjer billig og selge dem dyrt
Marius Brun Haugen

Eksempel:

 • DNB legger fram et litt skuffende kvartalsresultat og aksjen synker ned til 150 kroner. Du tenker at DNB sikkert kommer til å gjøre det bra enda lenger fram. Aksjen har jo tross alt vært priset til over 220 kroner tidligere. Du kjøper dermed 100 DNB-aksjer for 15.000 kroner. 
 • I løpet av fem år ser du aksjene stige og synke i verdi, men en dag står aksjen i 230 kroner! 
 • Da selger du. Du selger 100 aksjer for 23.000 kroner og har derved fått en gevinst på 8.000 kroner, før kurtasje og skatt.

Du kan også tjene penger på aksjer uten å selge

En annen måte å tjene på aksjer du kjøper er å få utbytte. Når du er aksjeeier så har du rnemlig ett på din andel av verdien selskapet skaper. Gjør selskapet det bra, kan generalforsamlingen i selskapet beslutte å betale ut utbytte. Utbytte er en kontant utbetaling per aksje du eier. Hvor mange aksjer du eier avgjør dermed størrelsen på utbyttet, og antall stemmer du har på generalforsamlingen.

Her kan du lese mer om utbytte, og se hvilke selskap som betaler ut utbytte når.

Hvordan finne ut hvilke aksjer du skal kjøpe?

For å begynne med aksjehandel må du kjøpe aksjer, og da kommer fort spørsmålet: Hvilke aksjer skal jeg kjøpe? Hva er det lurt å begynne med?

– Et generelt råd for nybegynnere er å kjøpe aksjer i selskaper man forstår hva driver med, sier Brun Haugen, og fortsetter:

– Da har du en bedre forutsetning for å gjøre deg opp en mening om hvorfor du tror selskapet skal lykkes med vekstplaner og høyere inntjening fremover. 

Hver uke setter analyseteamet i DNB Markets sammen en liste, eller portefølje, med aksjene de har størst tro på framover. Som aksjehandelskunde hos DNB får du tilgang til denne listen og utallige analyser på forskjellige selskaper.

– Å lese deres anbefalinger og analyser er en god start. Kunnskap kan definitivt bidra til bedre investeringsbeslutninger, sier han.

Brun Haugen forteller at sammensetningen av porteføljen med anbefalte aksjer dessuten vil gi deg en god pekepinn på hvordan analyseteamet mener det er riktig å spre risiko, ved å investere i ulike type aksjer. 

Slik går du fram for å kjøpe aksjer hos oss

La oss si du har 10.000 kroner du kan investere. Du har lyst til å kjøpe aksjer, hva nå?

– Det første du må gjøre er å bli kunde av en aksjehandelstjeneste, sier Marius Brun Haugen, og utdyper: 

– Velger du å bli kunde hos oss, vil du automatisk få opprettet en handlekonto dersom du ikke har dette fra før. Du kan handle aksjer enten med en aksjesparekonto eller en ordinær handlekonto, sier han. 

– Hvis du skal handle aksjer for 10.000 kroner overfører du pengene fra din vanlige konto til den nye handlekontoen din. Så er det bare å gå inn på aksjehandelsidene i nettbank, gjøre seg kjent med løsningen, og kjøpe. 

Vår aksjehandel finner du under fanen «Sparing og investering» inne i nettbanken til DNB. Der ligger også analyser, nyheter fra markedet, kurser (priser) på alle mulige aksjer, kjøps- og salgsknapper og mye, mye mer.

Hvordan kjøpe aksjer, klikk for klikk!

Du kan kjøpe aksjer i nettbanken eller i Spare-appen.

Sørg for å ha penger på handlekontoen, f.eks. ASK-kontoen din. Sjekk kontooversikten din og se hva du har stående. Du kan ikke legge inn ordre for mer enn hva som er tilgjengelig på handlekontoen.

 1. Velg «Sparing og investering» i hovedmenyen inne på nettbank, deretter «Aksjehandel».
 2. Finn aksjen du vil kjøpe ved å klikke «søk» oppe over ticker-feltet på toppen av siden til høyre. Skriv navn på selskapet, eller ticker om du vet den (Ticker er en forkortelse av selskapsnavnet, eks EQNR for Equinor).
 3. Klikk «Kjøp» – den blå knappen til høyre for aksjenavnet. Da får du fram oversikt over dine egne handlekontoer og skjema til utfylling for kjøp.
 4. Legg inn antallet aksjer du vil kjøpe og maksprisen du er villig til å betale (antall kalles hos noen «volum» og makspris er ofte kalt «limit»). 
 5. Legg inn hvor lenge ordren (budet ditt på aksjene) skal være gyldig ved å klikke på datoen under totalbeløp, maksimalt 30 dager. 
 6. Trykk «Neste». Du får da opp en oppsummering av ordren din og du vil bli bedt om å bekrefte kjøpet en gang til før ordren sendes til børs. Hvis børsen er åpen og noen i markedet er villig til å selge deg det antallet du ønsker til den prisen, skjer kjøpet umiddelbart. 
 7. Straks kjøpet er gjennomført, får du en kvittering og aksjene dine vil dukke opp i oversikten på høyresiden inne på aksjehandelssiden, og i totaloversikten inne i nettbank. 

Salg gjennomføres på samme måte, du trykker da bare «Selg» i stedet for kjøp og salgsbeløp du er villig til å selge for i stedet for kjøpsbeløp.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er  ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om personlige investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.