Aksjehandel

Nybegynnerguiden til hvordan kjøpe og selge aksjer

Marius Brun Haugen fra DNB Markets forklarer hvordan du går fram for å kjøpe aksjer – og hva du bør tenke på.

INVESTERINGSLYST: Mange har lyst til å tjene penger på aksjer. Vi i DNB kjører kurs og gir support, sier Marius Brun Haugen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 01. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Investering i aksjer er noe du gjør for å nå et mål, sier Marius Brun Haugen i DNB Markets. Han har jobbet med kundekommunikasjon hos DNB Markets siden 2010, og vet hva de fleste nybegynnere i aksjemarkedet lurer på.

- Et greit sted å starte for de fleste er å tenke litt over hva målet med aksjehandelen din er, sier han.

Investering for nybegynnere

Har du lyst å lære det helt grunnleggende om investering? Hva det er, hva du bør tenke over før du går i gang og hvilke valg du egentlig har?

Da bør du sjekke ut vår investeringsside.

PRØV DERE FRAM: Egentlig er det ganske enkelt å kjøpe aksjer, men risikoen kan være høy. Vi anbefaler derfor å begynne med små beløp. Foto: NTB

Overmot versus langsiktighet i aksjemarkedet

Spør deg selv: Er målet kjapp gevinst ved å gå raskt inn og ut av aksjer, eller ser du på kjøp av aksjer som en mer langsiktig investering i et selskap du tror på?

Førstnevnte krever en helt annen kunnskap og oppfølging enn det siste, og vil være ekstremt risikofylt. Det er dessverre mange som taper mye på eget overmot i aksjemarkedet.

- Såkalt «daytrading» er derfor ikke noe vi anbefaler for nybegynnere. I mine råd tar jeg denne gang derfor utgangspunkt i aksjer som en langsiktig investering. 

Ord du bør vite hva betyr
  • Investering: Å kjøpe noe med sikte på fremtidig avkastning, det vil si å selge til en høyere pris enn du kjøpte for 
  • Kurs: Prisen på en aksje (det noen er villig til å selge for)
  • Kurtasje: Prisen for å få utført handelen
  • Portefølje: En samling av flere verdipapirer, f.eks. flere aksjer
  • Daytrading: Kjøp og salg av aksjer med veldig kort tidshorisont og mål om rask gevinst (*)
  • Lang sikt: Minimum fem år, gjerne litt lenger

    (*) MERK: Ved hyppige kjøp og salg kan kurtasjekostnadene spise opp mye av en eventuell gevinst.

 

Kunnskap og tålmodighet reduserer risikoen ved aksjekjøp

Skal du begynne med aksjehandel bør du tenke litt gjennom hva det innebærer og hvorfor du skal drive med det, sier Brun Haugen.

- Aksjekurser svinger ofte mye og fort. Du kan tjene godt, men du må være bevisst på risikoen du tar. Både risikovilje og -evne bør være stor.

Samtidig er det slik at tid normalt reduserer risiko i aksjemarkedet.

- Det er derfor vi i DNB Markets anbefaler alle nybegynnere å se på aksjekjøp som en langsiktig plassering. Har du verken tid eller noe å tape bør du med andre ord vurdere å holde deg unna aksjehandel, råder han. 

Investering er å sette av litt penger nå for å få mer penger i framtiden
Warren Buffett

Begynn i det små

Har du penger du vet du ikke trenger på noen år, anbefaler han deg å prøve litt forsiktig først:

- Kjøp og salg av aksjer kan være både interessant og lærerikt. Og jo mer tålmodighet du har, jo bedre sjanser har du til å tjene litt penger på det, sier han.

Haugen sier at du ikke behøver store beløp for å begynne.

- Det kan være smart å satse lite i starten, for å høste erfaring. Noen hundrelapper er nok for å prøve seg i markedet. 

DET SVINGER: Aksjemarkedet svinger og det uttrykkes ofte med "Bull-market" ved oppgang og "Bear-market" ved nedgang. Foto: NTB Scanpix

Hvordan tjener du penger på aksjer?

Å tjene penger på aksjer er i teorien veldig enkelt: Du kjøper aksjer så billig som mulig, og selger dem igjen så dyrt som mulig. Gevinst skapes når du selger dine aksjer dyrere enn hva du kjøpte dem for. 

Haugen forklarer at det er mange faktorer som påvirker aksjekursen, men at det  i bunn og grunn handler om tilbud og etterspørsel.

- Litt forenklet kan vi si at når flere ønsker å kjøpe enn å selge, stiger kursen på aksjen, og når flere ønsker å selge enn å kjøpe, synker kursen.

Det handler om å kjøpe aksjer billig og selge dem dyrt
Marius Brun Haugen

Eksempel:

  • DNB legger fram et litt skuffende kvartalsresultat og aksjen synker ned til 115 kroner. Du tenker at DNB sikkert kommer til å gjør det bra enda lenger fram. Aksjen har jo tross alt vært priset til over 170 kroner tidligere. Du kjøper dermed 100 DNB-aksjer for 11.500 kroner. 
  • I løpet av fem år ser du aksjene stige og synke i verdi, men en dag står aksjen i 179 kroner! 
  • Da selger du. Du selger 100 aksjer for 17.900 kroner og har derved fått en gevinst på 6.400 kroner, før kurtasje og skatt.

Hvordan finne ut hvilke aksjer du skal kjøpe?

For å begynne med aksjehandel må du kjøpe aksjer, og da kommer fort spørsmålet: Hvilke aksjer skal jeg kjøpe? Hva er det lurt å begynne med?

- Et generelt råd for nybegynnere er å kjøpe aksjer i selskaper man forstår hva driver med, sier Brun Haugen, og fortsetter:

- Da har du en bedre forutsetning for å gjøre deg opp en mening om hvorfor du tror selskapet skal lykkes med vekstplaner og høyere inntjening fremover. 

Hver uke setter analyseteamet i DNB Markets sammen en liste, eller portefølje, med aksjene de har størst tro på framover. Som aksjehandelskunde hos DNB får du tilgang til denne listen og utallige analyser på forskjellige selskaper.

- Å lese deres anbefalinger og analyser er en god start. Kunnskap kan definitivt bidra til bedre investeringsbeslutninger, sier han.

Brun Haugen forteller at sammensetningen av porteføljen med anbefalte aksjer dessuten vil gi deg en god pekepinn på hvordan analyseteamet mener det er riktig å spre risiko, ved å investere i ulike type aksjer. 

Slik går du fram for å kjøpe aksjer hos oss

La oss si du har 10.000 kroner du kan investere. Du har lyst til å kjøpe aksjer, hva nå?

- Det første du må gjøre er å bli kunde av en aksjehandelstjeneste, sier Marius Brun Haugen, og utdyper: 

- Velger du å bli kunde hos oss, vil du automatisk få opprettet en handlekonto dersom du ikke har dette fra før. Du kan handle aksjer enten med en aksjesparekonto eller en ordinær handlekonto (Brukskonto aksjer), sier han. 

- Hvis du skal handle aksjer for 10.000 kroner overfører du pengene fra din vanlige konto til den nye handlekontoen din. Så er det bare å gå inn på aksjehandelssidene, gjøre seg kjent med løsningen, og kjøpe. 

Vår aksjehandel finner du under fanen «Sparing og investering» i nettbanken. Der ligger også analyser, nyheter fra markedet, kurser (priser) på alle mulige aksjer, kjøps- og salgsknapper og mye, mye mer.

Hvordan kjøpe aksjer, klikk for klikk!

Du kan kjøpe aksjer i nettbanken eller i Spare-appen.

Sørg for å ha penger på handlekonto. Hva som står på kontoen din ser du som «Disponibelt beløp» i et lite vindu til høyre. Nå ser du hvor mye du har å kjøpe for, du kan ikke legge inn ordre for mer enn det.

  1. Logg inn i nettbank, velg «Sparing og investering», deretter «Aksjehandel» i hovedmenyen.
  2. Finn aksjen du vil kjøpe ved å klikke "søk" oppe over ticker-feltet på toppen av siden til høyre. Skriv navn på selskapet, eller ticker om du vet den (Ticker er en forkortelse av selskapsnavnet, eks EQNR for Equinor).
  3. Klikk  "Kjøp" - den blå knappen til høyre for aksjenavnet
  4. Legg deretter inn antallet og maksprisen du er villig til å betale (antall kalles hos noen "volum" og makspris er ofte kalt "limit")
  5. Legg inn hvor lenge ordren din skal være gyldig ved å klikke på datoen under totalbeløp, maksimalt 30 dager 
  6. Trykk «Neste». Du får da opp en oppsummering av ordren din og du vil bli bedt om å bekrefte kjøpet en gang til før ordren sendes til børs. Hvis børsen er åpen og noen i markedet er villig til å selge deg det antallet du ønsker til den prisen, skjer kjøpet umiddelbart 
  7. Straks kjøpet er gjennomført, får du en kvittering og aksjene dine vil dukke opp i oversikten på høyresiden inne på aksjehandelssiden, og i totaloversikten inne i nettbank

Salg gjennomføres på samme måte, du trykker da bare «Selg» i stedet for kjøp og salgsbeløp du er villig til å selge for i stedet for kjøpsbeløp.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er  ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om personlige investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.