Investortempen:

Sterk tro på børsoppgang

– Samtidig seiler den geopolitiske uroen opp som det største usikkerhetsmomentet for kundene akkurat nå, sier Bård Kittelsrud.

POSITIV: – Hele 60 prosent av kundene tror på oppgang i norske aksjer, det er merkbart høyere enn tidligere, sier Bård Kittelsrud. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. jun. 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det er mye som er uforutsigbart i investeringsverdenen, men geopolitisk risiko har evnen til å rykke gulvteppet under beina våre. Det er fortsatt investorer som har fått sine midler låst etter at vårt østlige naboland gikk til storstilt angrep i 2022, for eksempel gjelder det en gruppe med fond slik som Øst-Europa og Russland-fond.

– Det kan være krevende å oversette geopolitiske hendelser inn i hva det konkret innebærer for enkeltinvesteringene, sier Bård Kittelsrud.

Kittelsrud leder aksjehandelsteamet til DNB. Annenhver måned spør vi de mest aktive aksjehandelskundene om hva de tror om utsiktene til aksjemarkedene og hva som bekymrer dem i Investortempen.

Geopolitikk ble lansert som nytt tema denne gangen, fordi ‘annet’ vokste i svaralternativene i april. Russland og Ukraina er heller ikke den eneste konflikten som pågår nå, det er krig i Midtøsten, det er rasling med sablene i Sør-Kina-havet, for å nevne noe. Det gjør også at ordskiftet tidvis kan være krass mellom USA og Kina. Kinas aksjemarked handles til en P/E på omtrent 9,4, mens de generelle vekstmarkedene har 14,3, ifølge Morningstar.

Høyeste målte optimisme

DNB har målt investorsentimentet siden høsten 2022, da var det ganske trått på børsene.

– Hele 60 prosent av kundene tror på oppgang i norske aksjer, det er merkbart høyere enn tidligere, forrige topp var på 54 prosent i februar 2023, sier Kittelsrud.

Troen på globale aksjer er også rekordhøy, og nesten like høy som troen på norske aksjer, på 56 prosent av de spurte. Globale aksjer har hatt et par måneder med negativ avkastning i norske kroner, noe av dette har kommet som følge av svingninger i den norske krona. Oslo Børs har hatt to gode måneder på rad, og avkastningen hittil i år ligger på over 10 prosent for både Oslo Børs og MSCI World målt i kroner.

– Halvparten av kundene sier at de ikke lar valutakursene påvirke hvordan de investerer, mens bare 13 prosent forteller oss at de investerer mindre globalt på grunn av usikkerheten rundt kronekursen, sier Kittelsrud.

Optimismen gjør også noe med viljen til å investere.

– 75 prosent fortalte oss at de ville investere likt eller mer de neste 12 månedene i forhold til foregående år, det er også rekordhøyt, sier Kittelsrud. 

Sektorsyn

– Aksjehandelskundene er fortsatt mest positive til energisektoren, men andelen som trekker fram energi faller. Hvis trenden fortsetter så vil shipping gå foran energi med hele 44 prosent av respondentene, sier Kittelsrud.

I tillegg har IT og telekom-sektorene størst endring fra forrige måling, med 5 prosentpoeng økning til 26 prosent av kundene har positivt syn på sektoren.

– På nedsiden ser vi en stor endring i eiendomssektoren over tid, fra 64 prosent som er negative til nå 29 prosent. Det er minst tiltro til forbruksvarer og detaljhandel, denne negativiteten er også redusert fra 45 prosent av kundene var negative til nå 31 prosent, sier Kittelsrud.

Den sektoren hvor pessimismens stiger er sjømat, hvor 20 prosent av kundene har sagt at de er negative.

Andre risikomomenter

Aksjehandelskundene er fortsatt bekymret over renteutviklingen, denne holder seg på et stabilt høyt nivå og er nummer to bak geopolitisk risiko.

– Vi ser at inflasjonen, som nesten halvparten bekymret seg over i september 2022, nå bare blir nevnt av en av ti personer, sier Kittelsrud.

Økonomisk vekst var også tidligere en bekymring, men denne har også falt til seks prosent av de spurte, det er rekordlavt i vår undersøkelse.

Topp ti-listen til kundene

Kongsberg Gruppen

Frontline

Vår Energi

Yara

Norwegian Air

BW LPG

Storebrand

Norske Skog

DOF Group ASA

Equinor ASA

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.