Pensjonskonto:

Bør du ta kontroll over pensjonskontoen?

– Har du lang karriere og nylig byttet jobb? Da kan det være gunstig å velge pensjonskonto selv, sier Stian Revheim.

ANSVAR: – Finner du et rimeligere alternativ enn det du får via arbeidsgiver, vil du får mer penger til tilgjengelig til sparing, sier Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. feb. 2024
Artikkelen er flere år gammel

Alle som har arbeidsgiver med innskuddspensjon, har fått en pensjonskonto. Det er ikke veldig lenge siden du også fikk muligheten til å velge den leverandøren du selv ønsker.

– Din bedrift velger leverandør for å administrere og forvalte innskuddspensjonen din. De velger også hvilke investeringsvalg du får tilgang til og bedriften betaler alle kostnadene for ordningen, sier Stian Revheim.

All oppspart pensjon fra tidligere medlemskap i innskuddspensjoner, hentes automatisk over til den nye ordningen, og får samme investeringsvalg og samme pris som det din nye arbeidsgiver har.

– Selv om du får tilgang til pensjonsutvalget til arbeidsgivers kostnader, er det du selv som blir belastet kostnadene for alt som flyttes inn på den nye kontoen, sier Revheim. 

– Kostnadssatsen er oppgitt som andel av markedsverdi, for eksempel 0,45 prosent betyr 450 kroner i året for hver 100.000 kroner i markedsverdi, sier Revheim.

Det nye er at du kan velge å ta over ansvaret for forvaltningen selv, med medfølgende kostnadsansvar. Arbeidsgiver vil fortsatt dekke sin del, men kun til den prisen de selv har i sin ordning.

– Det betyr at finner du et rimeligere alternativ enn det du får via arbeidsgiver, vil du får mer penger tilgjengelig til sparing, sier Revheim.

Du får ansvaret for å legge opp porteføljen selv og følge opp betingelser, inklusive kostnader, selv. I DNB kalles dette for Pensjonskonto Flex.

Hvem bør ikke velge selvvalgt pensjonskonto?

­– Hvis du investerer likt som arbeidsgiver i en ferdig sammensatt pensjonsprofil, da kommer du mest sannsynlig dårligere ut ved å ta over forvaltningen selv. Du må i alle fall sjekke opp nøye, men jeg tror du kommer bedre ut ved å beholde bedriftens leverandør, sier Stian Revheim.

Årsaken er at bedriftene plasserer så mye penger at de klarer å forhandle ned prisen mer enn det personkunder klarer.

Hvem bør velge selvvalgt pensjonskonto?

– De som ønsker å være mer aktiv med pensjonen og velge andre alternativer enn det bedriften din tilbyr, har muligheten til det, sier Revheim.

Han peker på at det også passer for deg som vil låse pensjonen med de kostnader og investeringsvalg som du selv velger, fremfor å hele tiden bli flyttet til ny pris og nytt investeringsvalg hver gang du bytter jobb. Det kan være å så enkelt som at du ønsker å sette sammen en samling av fond som ikke finnes i bedriftens pensjonsordning.

– Hvis du har en lang karriere bak deg, og du har byttet arbeidsgiver relativt nylig, da kan det være du har ansvaret for en stor andel av kostnadene, og det kan være ekstra viktig å ta kontroll selv, sier Revheim.

Indeksfond

En annen naturlig grunn kan være at du ønsker bare et billig indeksfond, for eksempel et globalt indeksfond.

– Dette er ofte billig å kjøpe direkte, men da får du ikke med nedvektig av aksjeandel etter hvert som du nærmer deg pensjonstilværelsen, sier Revheim.

Får du fondene billigere enn kompensasjonssatsen, så får du litt ekstra sparing hvert år.

Flere arbeidsgivere

– Hvis du har flere arbeidsgivere eller du ønsker å ha alt samlet på ett sted der du har de andre bank og finanstjenestene, så er det også en god grunn, sier Revheim.

Han peker også på at unge, som mest sannsynlig bytter arbeidsgiver flere ganger, kan dra nytte av å velge en egen leverandør og ta investeringsvalg én gang og ikke behøve å gjøre endringer hver gang de bytter arbeidsgiver.

– Unge har relativt lite pensjonskapital og lang tid til pensjon, så det er forståelig at dette ikke er høyt på prioriteringslista. Men, det er verdt å bruke 15 minutter på å sørge for å ha høy aksjeandel og den gode nyheten er at de nå får pensjon fra første krone, sier Revheim.

Høyere innskudd og en riktig aksjeandel kan gi unge høyere pensjon i framtiden. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.