Dagens morgenrapport:
President Trump har som mål å signere loven «One Beautiful Bill» (OBBB) innen nasjonaldagen 4 juli, altså førstkommende fredag.
Senatet har nå behandlet lovforslaget etter at det gikk gjennom Huset med knapt flertall i slutten av mai. Senatets forslag koster rundt 500 mrd. dollar mer enn Husets, og de to kamrene i Kongressen må dermed bli enige om et kompromiss, som Trump deretter kan signere.
OBBB skal ha blitt heftig debattert i Kongressen gjennom helgen og demokratene krevde visstnok at hele lovforslaget på 940 sider ble lest høyt fra perm til perm i Senatet. Artig hvordan vi har ulike preferanser for hvordan vi liker å bruke helgen.
Relatert artikkel: One Big Beautiful Bill kan snart bli vedtatt
Aksjemarkedene steg på fredag, både i USA og Europa og futures på de amerikanske indeksene peker mot oppgang i dag også. Denne uken vil nok også pågående tollforhandlinger kunne få en del oppmerksomhet når Trumps frist 9. juli nærmer seg.
I dag annonserer Norges Bank sine daglige valutasalg for juli og det kommer tyske inflasjonstall. I juni var netto valutasalg på 26 millioner kroner per dag og vi forventer at dette nivået videreføres i juli. Når det gjelder inflasjonstallene fra Tyskland, tror konsensus på en årsvekst i KPI på 2,1%, uendret fra mai. Tysk inflasjon kan gi en pekepinn på inflasjonsutviklingen i eurosonen som helhet og vi må ikke vente lenge før også eurosonens KPI publiseres på tirsdag. Kjerneinflasjonen i eurosonen falt til 2,3% i mai, drevet særlig av lavere prisvekst i tjenestesektoren, og vi venter at den har avtatt videre til 2,1% i juni, mens konsensus anslår en nedgang til 2,2%.
Torsdag offentliggjøres også referatet fra ECBs rentemøte i juni. Det kan gi mer innsikt i vurderingene bak rentekuttet, der ett av komitemedlemmene stemte imot, og indikasjoner på hvordan komiteen vurderer renteutsiktene fremover. Lagarde ga på pressekonferansen etter møtet signaler om at ECB snart er ferdige med å kutte renten i denne omgang og vi tror på kuttpause på møtet i slutten av juli.
Denne uken kan det også komme signaler fra ECB og andre sentralbanker fra Sintra. ECB arrangerer sitt årlige «Forum on Central Banking» i Sintra, Portugal. Forumet er et anerkjent samlingspunkt for sentralbanker, akademikere og beslutningstakere fra hele verden, og omtales ofte som Europas svar på Jackson Hole-symposiet i USA. I kveld kl. 21:00 skal ECB-president Christine Lagarde tale. På onsdag deltar hun også i et panel sammen med sentralbanksjefene Jerome Powell (Fed), Andrew Bailey (BoE) og Kazuo Ueda (BoJ).
Fra USA publiseres ISM for industrien tirsdag og arbeidsmarkedsrapporten for juni på torsdag. Vi venter at ISM-indeksen holdt seg lav i juni, etter en svakt negativ trend de siste månedene. Hovedindeksen falt til 48,5 i mai, og både nye ordre og eksportordre viste en svak utvikling – sistnevnte falt til 40,1, det laveste nivået siden mai 2020. Dette tyder på at etterspørselen fra utlandet avtar, trolig som følge av økt handelspolitisk usikkerhet og risiko for høyere tollsatser. Vi forventer at denne utviklingen fortsatte i juni.
Vi tror også på noe svakere sysselsettingstall for juni. I mai ble det skapt 139 000 nye arbeidsplasser og for juni venter både konsensus og vi en nedgang til 120 000, i tråd med gjennomsnittet for årets fem første måneder. Helse- og omsorgssektoren ventes fortsatt å stå for størstedelen av jobbveksten. Etter vårt syn er en moderat nedgang i jobbveksten ikke bekymringsfullt for Fed, så lenge arbeidsledigheten holder seg nokså stabil. Det skal også nevnes at PCE-inflasjonen kom inn en tidel over forventningen på fredag, men nivået på kjerneinflasjonen på 2,3% er likevel ikke avskrekkende.